Halo Etkisi (İlk izlenim yanılgısı)
Güzel bir kadın gördüğünüzde onun aynı zamanda iyi kalpli de olacağını sanmak.
Sayfa 117 - İnkılap Kitabevi Yayın Sanayi ve Ticaret A.Ş
Güzelse iyidir(!) yanılgısı. “Halo Etkisi Nedir?”
Halo etkisini ilk izlenim yanılgısı gibi değerlendirebiliriz. Halo etkisi, bir insanın belli başlı bazı özelliklerini baz alarak o kişi veya nesne hakkında kesin yargılara ulaşılmasını sağlayan zihinsel bir virüs. İlişkilerde de birinin tek bir olumlu özelliğine odaklanıp yaptığı olumsuz her şeye izin vermeye neden olabilir. Bir nevi “güzel olan iyidir” yanılgısı gibi, güzel kadın gördüğümüzde onun aynı zamanda iyi kalpli de olacağını sanmak da buna örnek verilebilir. Bir kişinin namaz kıldığı için daha onu tanımadan şefkatli olduğunu, bir kişinin eğitim seviyesinin yüksek olması sebebiyle daha kibar olacağını varsaymak halo etkisine örnek olabilir. İlk izlenimimizin o insanın kişiliğini tamamen yansıttığına inanmak bizi yanlış seçimler yapmaya itebilir.
Sayfa 117
Reklam
Halo Etkisi
"Halo etkisini ilk izlenim yanılgısı gibi değerlendirebiliriz. Halo etkisi, bir insanın belli başlı bazı özellikleri baz alınarak o kişi veya nesne hakkında kesin yargılara ulaşılmasını sağlayan bir zihinsel virüs. İlişkilerde de birinin tek bir olumlu özelliğine odaklanıp yaptığı olumsuz her şeye izin vermeye neden olabilir. Bir kişinin namaz kıldığı için daha onu tanımadan şefkatli olduğunu, bir kişinin eğitim seviyesinin yüksek olması sebebiyle daha kibar olacağını varsaymak halo etkisine örnek olabilir. İlk izlenimimizin o insanın kişiliğini tamamen yansıttığına inanmak bizi yanlış seçimler yapmaya itebilir."
Horn&Halo
Horn ve Halo etkisi ile; birini ilk gördüğümüzde edindiğimiz izlenimlerden, onun diğer özellikleri hakkında da çıkarım yapmaktayız. Yani ilk izlenimin, kişinin diğer özelliklerine ilişkin de temel oluşturulması durumudur. Bu duruma seçici bozulma denilmektedir. Melek “halo” ve şeytan “horn” ; olumlu ve olumsuz izlenimlerin kalıcı etkilerini açıklamak için kullanılan kavramlardır.
Günümüzde her şeyin gerçeği değil temsili bulunmakta. İnsanlar kendilerine belirli bir imaj hedefleri belirleyip bir nevi insan avına çıkabiliyorlar. Aslında hiç öyle olmamasına rağmen dindarmış, entelektüelmiş, romantikmiş, yardımsevermiş gibi davranan bir çok insan var. Bu insanlar imajlarını tamamen vaat ettikleri kişiliğe göre dizayn edebiliyorlar. Dinledikleri müzikler, sosyal medya hesapları, giyim tarzları bu "mış gibi" imajı desteklemek üzere kurgulanmış olabiliyor. Bir ilişkiye başlarken halo etkisi tuzağına düşmemek için, o kişinin vitrinine değil uzun vadede yaptıklarına bakmamız gerekir. Öbür türlü bizi bekleyen şey kocaman bir hayal kırıklığı olacaktır.
"Bir ilişkiye başlarken halo etkisi tuzağına düşmemek için, o kişinin vitrinine değil uzun vadede yaptıklarına bakmamız gerekir. Öbür türlü bizi bekleyen şey kocaman bir hayal kırıklığı olacaktır."
Reklam
35 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.