Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Halo Etkisi
Beğendiğiniz bedenlere, hayalinizdeki ruhları koyup, aşk sanıyorsunuz.
William Shakespeare
William Shakespeare
Bir ilişkiye başlarken halo etkisi tuzağına düşmemek için, o kişinin vitrinine değil uzun vadede yaptıklarına bakmamız gerekir. Öbür türlü bizi bekleyen şey kocaman bir hayal kırıklığı olacaktır.
Sayfa 126Kitabı okudu
Reklam
İlk izlenimimizin o insanın kişiliğini tamamen yansıttığına inanmak bizi yanlış seçimler yapmaya itebilir. Hepimizin bir ilişki için ideal partner beklentisi vardır diye düşünüyorum. Örneğin; anlayışlı, kibar, sakin, sosyal, inançlı, paylaşımcı, macerasever vb. gibi. Gördüğümüz kişide bu özellikleri çağrıştıracak şeylerin olması, o kişinin böyle olduğu anlamına gelmez. Günümüzde her şeyin gerçeği değil temsili bulunmakta. İnsanlar kendilerine belirli İmaj hedefleri belirleyip, bir nevi insan avına çıkabiliyorlar. Aslında hiç öyle olmamasına rağmen dindarmış, entelektüelmiş, romantikmiş, yardımsevermiş gibi davranan birçok insan var. Bu insanlar imajlarını tamamen, vaat ettikleri kişiliğe göre dizayn edebiliyorlar. Dinledikleri müzikler, sosyal medya hesapları, giyim tarzları bu "mış gibi" imajı desteklemek üzere kurgulanmış olabiliyor. Bir ilişkiye başlarken halo etkisi tuzağına düşmemek için, o kişinin vitrinine değil uzun vadede yaptıklarına bakmamız gerekir. Öbür türlü bizi bekleyen şey kocaman bir hayal kırıklığı olacaktır.
Sayfa 117Kitabı okudu
Halo Etkisi
Halo etkisini ilk izlenim yanılgısı gibi değerlendirebiliriz. Halo etkisi, bir insanın belli başlı özellikleri baz alınarak o kişi veya nesne hakkında kesin yargılara ulaşılmasını sağlayan bir zihinsel virüs. İlişkilerde de birinin tek bir olumlu özelliğine odaklanıp yaptığı olumsuz her şeye izin vermeye neden olabilir. Bir nevi "güzel olan iyidir" yanılgısı gibi, güzel bir kadın gördüğümüzde onun aynı zamanda iyi kalpli de olacağını sanmak da buna örnek verilebilir.
Sayfa 117Kitabı okudu
Halo etkisi, ilk izlenim yanılgısı. Bir insanın belli başlı bazı özellikleri baz alınarak o kişi veya nesne hakkında kesin yargılara ulaşmasını sağlayan zihinsel bir virüs.
Bir ilişkiye başlarken halo etkisi tuzağına düşmemek için,o kişinin vitrinine değil uzun vadede yaptıklarına bakmamız gerekir.Öbür türlü bizi bekleyen şey kocaman bir hayal kırıklığı olacaktır.
Sayfa 126 - Halo etkisi,bir insanın belli başlı bazı özellikleri baz alınarak o kişi veya nesne hakkında kesin yargılara ulaşılmasını sağlayan zihinsel virüs.Kitabı okudu
Reklam
Dış güzelliğin halo etkisi
"Sadece dış güzellikle olsaydı Amber Heard, Johnny Depp 'in yatağına gül bırakırdı. " Mr. Myself
Halo Etkisi
* İnsanlar karşılarına çıkan bir şeyin belli bir özelliğiyle kendi içlerinde bir fikir oluşturur,bu fikirden yola çıkıp o şeyin daha farklı özellikleriyle ilgili de varsayımlarda bulunmaya başlar.Bir “bilişsel önyargı” göstergesi olan bu olguya halo etkisi denir. * Fiziksel olarak çekici kişilerin doğru olmasa bile,bir dizi olumlu başka niteliklere sahip olarak algılanmalarıdır. Örnek -Güzel bir kızın,sempatik veya zeki olmasını beklemek gibi -Kapağı güzel olan bir kitabın içinin güzel olmasını beklemek gibi
Halo Etkisi ve buna birkaç örnek
Halo etkisini ilk izlenim yanılgısı gibi değerlendirebiliriz. Halo etkisi, bir insanın belli başlı bazı özellikleri baz alınarak o kişi veya nesne hakkında kesin yargılara ulaşılmasını sağlayan bir zihinsel virüs. İlişkilerde de birinin tek bir olumlu özelliğine odaklanıp yaptığı olumsuz her şeye izin vermeye neden olabilir. Bir nevi "güzel olan iyidir" yanılgısı gibi, güzel bir kadın gördüğümüzde onun aynı zamanda iyi kalpli de olacağını sanmak da buna örnek verilebilir. Bir kişinin namaz kıldığı için daha onu tanımadan şefkatli olduğunu, bir kişinin eğitim seviyesinin yüksek olması sebebiyle daha kibar olacağını varsaymak halo etkisine örnek olabilir. İlk izlenimimizin o insanın kişiliğini tamamen yansıttığına inanmak bizi yanlış seçimler yapmaya itebilir.
Sayfa 117 - İnkılap Yayınları,1. BaskıKitabı okudu
Reklam
328 syf.
·
Puan vermedi
8/10 Kitabı eskiden okumuş olsam da beğenmiştim. Maalesef ki o zamanlar da yayınevini umursamadan almıştım ve okuduğum kitap sansürlüydü. Ben ortalama bir beklentiyle okuduğum için bana keyif verdi. Yine de sansürsüz okusaydım daha iyi olabilirdi. Sinirlendiğim çok kısım olsa da kitabı elime alıp okumaya devam ettim. Dili benim açımdan akıcıydı. Spoiler Dorian Gray karakterinden nasıl nefret ettim, anlatamam. Okurken hem nefret edip ama sonunda ne olacak diye okudum. Yukarıda bahsettiğim sansür meselesi biraz olsa da kitabı etkiliyor. Kendi açımdan ressamın onu aşk olarak mı yoksa arkadaş olarak mı seviyor diye sorguladığım kısımlar oldu. Bir noktadan sonra belli oluyordu ama yine de sorgulattı. Beni bu kitapta en çok üzen bu adamın hayatına giren kişiler. Dorian umursamıyor bile ve bunu sen okuyorsun, başkasının bakış açısından da görmüyorsun. Bu daha da korkunç hâle geliyor. Adamın seneler boyu bir şekilde kaçınabilmesi bile mide bulandırıcı. Hatta en sonlar da dolaylı yoldan da olsa da ilk kurbanının ölümüne neden oluyor. Erkek kardeşi Dorian Gray'i ararken onunla karşılaşıyor ama onun yapamayacağını düşünüyor. Çünkü o yakışıklı ve düzgün bir adam. Tam anlamıyla halo etkisi. Kitabı bitirdikten sonra şey düşünmüştüm. En başlar da Lord Henry ile tanışmasaydı acaba nasıl ilerleyecekti. Yine aynı yoldan mı ilerlerdi yoksa başka yollarımı seçerdi. Bana kalırsa yine aynı yollardan geçerdi. Belki o zaman değil ama ileriki bir zamanda bu durum yine ortaya çıkardı.
Dorian Gray’in Portresi
Dorian Gray’in PortresiOscar Wilde · Koridor Yayıncılık · 201873,1bin okunma
Halo Etkisini ilk izlenim yanılgısı gibi değerlendirebiliriz. Halo etkisi : Bir insanın belli başlı bazı özellikleri baz alınarak o kişi veya nesne hakkında kesin yargılara ulaşılmasını sağlayan bir zihinsel virüstür. Bir nevi " güzel olan iyidir.."
Sayfa 126Kitabı okudu
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yaban Ördeği Hapishanesi
Hepimiz kendi hayatlarımızın sınırlarını aşamazken ve önceden belirlenmiş bazı parametreler içerisinde bir hayata sahipken karşımıza çıkıyor Yaban Ördeği oyunu. Adeta kendi hayatlarımızın,o unuttuğumuz sınırlarını bize tekrar hatırlatmaya çalışıyor. Karakterler, yaptıkları hatalarını kabullenerek yüzleşirken, Ibsen bize sürekli olarak yaban
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Mitos Boyut Yayınları · 2015506 okunma
..."bölgesel", "adil ticaret", "çiftçiden", "doğal", "doğaya yakın", "kontrollü yetiştirme" gibi mühürler biyolojik gıda maddelerini çağrıştırsa da bu tabirlerin hiçbirisinin ekolojik garantisinin olmamasının yanı sıra, devletçe korunan bir standartları da yoktur. Esasında logo kurgusal olabilir. Halo etkisi yine duruma tesir ederek ürünün sezgisel olarak değerinin artmasını sağlar ve genelleştirilen sonuçlara varılmasına sebep olur. Bu durumda "bölgesel" otomatik olarak sağlıklı anlamına da gelir, fakat aslında bu tabir "bu bölgede üretilmiştir"den başka bir şey demek değildir. Kuşkonmaz tarlasının yanından bir otobanın geçip geçmediği veya bir atom santralinin olup olmadığına dair bilgilerse bambaşka bir kâğıt parçasında yer alır.
Sayfa 160Kitabı okudu
76 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.