Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yusuf Özlük

Yusuf Özlük
@josephvsbooks
Kitaplara, Yaratıcı dramaya, psikolojiye ve sanata aşık; meraklı (psikolojik danışman) bir Hobbitim.
Sabitlenmiş gönderi
Kitaplar ve ben
“Kitap okuma denilen şey benden koparılıp alınırsa, hiçbir hayat deneyimi olmayan ben ağlanacak halde olurdum galiba. Kitapta yazılanlara işte o kadar çok güveniyorum. Bir kitap okuduğumda, onun için deli olur, ona güvenip empati duyar, ona özümser ve hayatımın bir parçası haline getirir, başka bir kitap okuduğumda ise anında değişiveririm.”
Sayfa 17 - İthaki Yayınları, Japoncadan çeviren: İrem AkçayKitabı okudu
Reklam
Bu durumda eylemlerde Özgür müyüz?
Geleceğin açık olması eylemin özgürlüğünün oluşturucu öğesi­dir. Ancak Big Data insan davranışlarının öngörülmesini müm­kün kılar. Böylelikle de gelecek hesaplanabilir ve yönlendirilebi­lir hale gelir.
Sayfa 21 - Metis Yayınları , 3.baskıKitabı okuyor
Tüketici Özgür olduğunu sanan köle konumuna indirgenir bu sistemde…
Neoliberalizm yurttaşı tüketici haline getirir. Yurttaşın özgürlüğü yerini tüketicinin edilginliğine bırakır. Tüketici olarak seçmen bugün siyasete, toplumu şekillendirmekte etkin bir rol almaya gerçek bir ilgi göstermemektedir. Ortak siyasi eylem gerçekleş­ tirmeye ne isteği ne de yeteneği vardır. Siyasete sadece edilgin bir biçimde, homurdanarak, şikayet ederek tepki verir, tıpkı ho­ şuna gitmeyen hizmet ya da mal sektörüne yaptığı gibi.
Sayfa 20 - Metis Yayınları , 3.baskıKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Di­jital kontrol toplumu özgürlüğü yoğun bir şekilde kullanır. Bu da gönüllü olarak kendini ışıklandırma ve soyunma sayesinde müm­kündür sadece. Dijital Big Brother kendi işini sakinlere devret­ miştir adeta. Böylelikle verilerin elden çıkarılması zorlamayla değil, içten gelen bir ihtiyaç sonucu gerçekleşir. Dijital panopti­konun verimliliği de buradan kaynaklanır.
Sayfa 18 - Metis Yayınları , 3.baskıKitabı okuyor
Sosyal medya da giderek artan bir şekilde toplumsal olanı gözetleyen ve acımasız bir şekilde sömüren dijital panoptikonla­ra benziyor.
Sayfa 18 - Metis Yayınları , 3.baskıKitabı okuyor
Reklam
Yine kör karanlık uçurumlardayım Yine yangınlarda, yine yollardayım İçim dışım kırık dökük, paramparça Yoruldum yoruldum, sonlardayım
Sayfa 21 - Metis Yayınları
Gel haydi yine bir daha dene Belki olur bu son deneme Hiç düşündün mü ne zor anlatmak Kendini yeni birisine
Sayfa 18 - Metis Yayınları
Bu sistemde insanlar neden depresif sorusuna önemli bir bakış açısı
Neoliberal öz-sömürü rejimindeyse insan öfkesini daha ziyade kendine yöneltir. İnsanın kendine yö­nelttiği bu saldırganlık sömürüleni devrimci değil depresif yapar.
Sayfa 16 - Metis Yayınları , 3.baskıKitabı okuyor
Neoliberal performans toplumunda başarısız olan kişi, toplumu ya da sistemi sorgulamak yerine başarısızlığından kendini sorum­lu tutar ve utanç duyar. Neoliberal rejimin kendine has zekası burada kendini gösterir. Sisteme karşı direnişe izin vermez.
Sayfa 16 - Metis Yayınları , 3.baskıKitabı okuyor
Günümüzde Herkes sermayenin diktatörlüğü al­tındadır.
Proletarya-burjuvazi ayrımı günümüzde artık geçersizdir. Keli­me anlamı olarak proletarya çocuklarından başka bir şeye sahip olmayan kişi demektir. Tek öz-üretimi biyolojik üremeyle sınır­lıdır. Günümüzdeyse herkesin, kendini özgürce tasarlayan bir proje olarak, sınırsız bir öz-üretim imkanına sahip olduğu yanıl­saması yaygınlaştırılmaktadır.
Sayfa 15 - Metis Yayınları , 3.baskıKitabı okuyor
Reklam
Kapitalizmin mutasyon geçirmiş biçimi olarak neoliberalizm iş­çiyi bir girişimci haline getirir. Başkası tarafından sömürülen işçi sınıfını komünizm değil neoliberalizm ortadan kaldırır. Bugün herkes kendi şirketinin kendini sömüren işçisidir. Herkes birey olarak hem efendi hem köledir. Sınıf mücadelesi de insanın ken­ disiyle iç savaşı haline dönüşür.
Sayfa 15 - Metis Yayınları , 3.baskıKitabı okuyor
Günümüzde aşırı bir biçi­me bürünen bireysel özgürlük sonuçta bizzat sermayenin aşırılı­ğından başka bir şey değildir.
Sayfa 14 - Metis Yayınları , 3.baskıKitabı okuyor
2.679 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.