Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Harun GENÇ

Harun GENÇ
@harun_gnc23
TOGÜ / Eğitim Fakültesi
Malatya
35 okur puanı
Mart 2021 tarihinde katıldı
“Eğer babalar dinlerini ihmal ederlerse, torunlar o dini tekrar nasıl yükseltebilirler? Eğer fetihler sultanı imanını muhafaza etmezse, onun hedeflerinden ne beklenir?”
Reklam
“İnsanlar sadece kullanma ihtiyacı duydukları şeylere isim verirler.”
“Her medeniyetin birtakım sabiteleri, yani değişmeyen ilkeleri vardır. Ama bu ilkeler zamana ve mekâna farklı biçimlerde yansır. İslâm kültür ve medeniyetinin Arap yarımadasında aldığı şekille, Anadolu’da ve Hint alt kıtasında aldığı şekiller birbirinden farklıdır. Bu coğrafyalarda ortaya çıkan kültür ve sanat formları, üretim ve tüketim biçimleri, mimari tarzları, lengüistik gelenekleri, önemli farklılıklar arzeder. Bu, kaosun değil, İslâm medeniyetinin iç zenginliğinin bir göstergesidir.”

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“Adil, katılımcı ve eşitlikçi bir dünya düzeninin anlamı, herkesin aynı şekilde düşünüp yaşaması değil, farklı görüşlerin bir arada varolma kararlılığını göstermesidir.”
“Kendi tarihinin öznesi olan bir İslam dünyası, geçmişiyle barışık, geleceğine ihtiyatla ama güvenle bakabilen bir dünya olacaktır.”
Reklam
“İslam toplumları kendilerini hiçbir zaman “doğuda” ya da “doğulu” addetmediler. “Doğu”, ancak Aysa’nın küçük bir uzantısı olan Avrupa’nın kendisini “Batı” olarak tanımlamasından sonra ortaya çıkan bir tanımdır. Sizce, insanlık tarihinin merkezinde yer alan coğrafyaya bugün neden “Ortadoğu” diyoruz? Japonya, hangi coğrafi tasnife göre “Uzakdoğu” kabul ediliyor? Tersinden düşünecek olursak meselâ Amerika’ya niçin “Uzakbatı” demiyoruz?”
“Kültürel ön yargıların, kategorik ret ve kabullerin tahayyül dünyamızı ve yaşam alanımızı alabildiğine daralttığı şu günlerde, kendimiz kalarak ötekine açılmayı öğrenmek zorundayız.”
“Tarih insanlığın ortak hafızasıdır; fakat bu hâfızayı tarih yapıcıları kadar tarih yazıcılarıda belirler.”
“Kendini ontolojik mânada evrenin merkezinde gören bir topluluk, herhalde başkalarını “barbar, parya” olarak görmekten çekinmeyecektir.”
640 syf.
·
Puan vermedi
Peygamberin İzinde Dört Halife
Peygamberin İzinde Dört HalifeMehmet Dikmen
8/10 · 6 okunma
Reklam
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Bilim Tarihi Sohbetleri
Bilim Tarihi SohbetleriSefer Turan
8.8/10 · 3.349 okunma
“Eğer Galen araştırmada, ifade ve nakletmedeki dikkatte yüksek bir aşamaya ulaşmış bulunuyorsa da, insanın kendisinin saptadığı daha çok doğrudur. (Abdüllatif el-Bağdadî, öl. 1231)”
“BEN herkesin kendi çalışmasında yapması gerekeni yaptım: Öncüllerinin başarılarını minnettarlıkla karşılamak, onların yanlışlarını ürkmeden doğrultmak, kendisine gerçek olarak görüneni gelecek kuşağa ve sonrakilere emanet etmek. (Bîrûnî, öl. 1048)”
“EVREN bütün değişmelerine rağmen bir düzen ve bütün ayrıntılarına rağmen büyük ahenk içindedir. (İbni Heysem, öl. 1198)”
“ÖYLE görünüyor ki, bizler henüz aydınlatılmasını istediğimiz bir çok soruda gerçeği bulmak imkânına sahip değiliz. Bununla beraber biz bugün ulaşabildiğimizi ortaya koymaktan kaçınamayız. Ama şu da gözden kaçırılmamalıdır ki, gelecekte ortaya çıkacak yeni koşullar bugün bize nasip olmayan çözümlere ulaşmayı sağlayabilir. (İbni Rüşd)”
403 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.