Osmanlı devlet geleneğinde, Fatih Sultan Mehmet ile, İran ve Bizans şahlık ve kayserlik gelenekleri tam anlamıyla yerleşmeden önce, töre önemli idi.
Sayfa 203 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Zaman geçsede bazı şeyler hiç değişmiyor
Bu kitapta göstermeye çalıştık ki, şarap içme, tarihte Müslüman toplumlarında din otoritelerinin Müslüman halkı devlete karşı harekete geçirmesinde başlıca bir sembol olarak kullanılmıştır; günümüzde modernleşme sürecindeki İslam toplumlarında bir ikilik ve çatışma, başka semboller üzerinde cereyan etmektedir.
Sayfa 178 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
Ne zaman ki dini idare, vakıflar devlet kontrolü altına geçiyor ve din hizmetlileri geçimlerini vakıf yerine devlet hazinesinden sağlıyorlarsa, o zaman eski Yasa ve Şeriat çatışması ortadan kalkıyor, modern anayasa rejiminde devlet-şeriat ikilemi kalmıyor, ama yaşamlarını "Yasa'ya göre" sürdürenlerle "Şeriat'a göre" sürdürenler arasında çekişme, toplumda bir gerçek olarak devam ediyor.
Sayfa 178 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Babasının mirasını yıkan evlat gibi evlat
Fatih'in bu önlemi, Osmanlı toplumunda derin bir bunalımın başlangıcı olmuş, halefi Sultan Bayezid, vakıfların büyük bir kısmını geri vermiş ve "Şeriatı ihya eden müceddid" sultan olarak selamlanmıştır.
Sayfa 177 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reis, din bezirganlarına acımamış.
Fatih Sultan Mehmet, ilmiyeye ve dervişlere ait yüzlerce vakfı kaldırmış, gelirlerini askere tayin etmiştir; bunu ancak yine bir din kuralına dayanarak yapabilmiştir; yani vakfedilen maksadın veya binanın ortadan kalkmış olduğu olgusunu ileri sürerek kaldırabilmiştir.
Sayfa 176 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Devletin, devlet hizmetindekilerin ayrıcalıklarına karşı halk, daima Şeriatı ileri sürmüş ve Şeriatı temsil eden ulemayı yanında bulmuştur.
Sayfa 175 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
447 öğeden 301 ile 310 arasındakiler gösteriliyor.