Anadolu Türklüğü, 1240-1350 döneminde doğudan ve batıdan gelen iki istilacı büyük güç, Moğollar ve Haçlılar kıskacında, tarihinin en bunalımlı bir dönemini yaşamıştır. Her iki cephede direnci ve kıyasıya mücadeleyi savaşçı Anadolu Türkmenleri üstlenmiş, Türkmen beyliklerinin kurulmasıyla beraber, Anadolu tarihinde yeni uzun bir siyasi-kültürel süreç başlamıştır.
Sayfa 87 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Köprülü, Selçuklu döneminde Farsça yanında Türkçeye gereken önem verilmediğini belirterek der ki, "Selçuklular milli lisana kıymet ve önem vererek onun gelişimine çalışsaydılar, daha Osmanlı Devleti'nin oluşumundan evvel Anadolu'da oldukça zengin bir edebiyat vücud bulurdu."
Sayfa 80 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
Timur, toy'da herkesin sarhoş edici içkiler içmesine izin verir, toy son bulunca yasak koyardı.
Sayfa 77 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Halka açık surlar (düğünler) yanında, sarayda has bağçede düzenlenen işret meclisleri, amaç ve katılımcılar bakımından tamamıyla ayrı bir kategori oluşturur; Sakiname'lerde tasvir olunur. Halkla beraber yapılan düğün, nevruz gibi popüler şenliklerin gaye ve fonksiyonu farklıdır.
Sayfa 77 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Timur ve Akkoyunlu devletlerinde halkın katıldığı genel ziyafetler daima toy adı altında anılır.
Sayfa 74 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Toy adetiyle ilişkili olarak, Türk devletlerinde sarayda her gün halka açık sofra düzenlenmesi zorunlu idi. Anadolu'da kurulan Türk devletlerinde, özellikle Osmanlılarda bu adet, hükümdarın vazgeçilmez bir ödevi sayılarak devam edegelmiştir.
Sayfa 74 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
447 öğeden 321 ile 330 arasındakiler gösteriliyor.