Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hasan Orhan

Hasan Orhan
@hasanorhan
Serbest Meslek Erbabı
Hayat okulundan mezun
DÜNYA
Evren
11 okur puanı
Eylül 2020 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
112 syf.
8/10 puan verdi
·
23 günde okudu
"Günümüzde modern bilim artık bilim sınıflandırmasını başarıyla yapmıştır bu yüzden 800 yıl önce birisinin yaptığı ilim sınıflandırması pek de okuma değeri taşımaz" gibi bir yargıyla kitaba yaklaşırsak alacağımız verimi eritmiş oluruz diye düşünüyorum. İlim disiplinlerinin kişiye faydalarına benim beklediğim gibi uzun uzun değinilmemiş, fakat ilimlerin "ne olduklarına" bence başarıyla tanımlanmış. Bir islam filozofu olarak tabiki Farabi ilimlerin arasına Fıkıh, Kelam gibi ilimleri de eklemiş. Günümüzdeki gibi pozitif ve sosyal bilimler olarak ikiye ayırıp sonra dallandırmamıştır, kendi çatısı altında 5 büyük dala ayırarak başlamıştır saymaya. Bu 5 büyük dal; Dil, Mantık, Matematik, Tabiat ve İlahiyat, Siyaset (Fıkıh ve Kelam). Genel olarak sınıflandırmasında Aristoteles'in bilim sınıflandırmasına yakın bir yol görüyoruz, zaten sık sık bazı ilimleri tanımlarken Aristoteles'in kitaplarına atıfta bulunulmuş. Fakat Aristoteles'in üzerine eklenmesi çok mantıklı ve isabetli olan bazı alanları da eklemiş. Özellikle Dil ilmi gibi yer olması ve bundan bahsedilmesi bence başarılı. Bunun yanı sıra görünce beni şaşırtan sınıflandırmalardan bir tanesi de; Müzik ilmi diye bir ilmin kitapta bulunması ve Matematik ilminin alt dallarında yer almasıydı.
İlimlerin Sayımı
İlimlerin SayımıFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 2019686 okunma
Reklam
110 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Nobeli sonuna kadar hak eden bir eser!
Yazarın diline ve felsefeyi bu kadar edebi ve akıcı bir şekilde edebiyatın içerisine yedirmesine bayıldım. Meursault kadar hayata ve toplumun oluşturduğu, anlamsız kurallar, yasalar ve düzen'e *yabancı* olduğumu hissettim zaman zaman. Fakat yinede insan kendi kendinin cehennemi dahi olsa da, bu kendi kendine yarattığı cehennem yine insanın kendi savunma mekanizması yani ihtiyacından doğar. Her şey olması gerektiği gibi aslında. Olması gerekenler ise kendi içinde apayrı bir evren olan bizler için, değişken.
Yabancı
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2021112,1bin okunma
136 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Aydınlanacak çok konumuz var... Finlandiya ve Türk Aydınlanması
Küllerinden doğan bir ülke, Suomi'nin (Finlandiya) hikayesi... Bu kitaba dair okumamız ve Türk gençleri olarak kendi ülkemiz adına pay çıkarmamız gereken pek çok taraf var. Öncelikle her ülkenin küllerinden en zirveye yükselebileceğine dair bir inanç, istek ve umut kazandırmalıyız kendimize. Kitabı okurken pek çok yanında Atatürk'ün eğitimle ilgili sözlerine rastlar gibi oluyorsunuz. Sıcak hissettiren bir kitap. Ben bazı kısımlarını Türkiye'yi düşünerek duygulanarak okudum. Dilerim biz de bir gün eğitim gibi konularda, en az Suomi kadar destan yaratacak şekilde aydınlanırız.
Beyaz Zambaklar Ülkesinde
Beyaz Zambaklar ÜlkesindeGrigory Petrov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202299,8bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
55 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Ermiş
Hayatın içinden, kısa, öz. Belki biraz tasavvufi yanları olan, insanlara karşı kutsal kitaplarda olduğu gibi sık sık sevgi ve hoşgörü üzerinde duran. Bir nevi insan olma ve yaşama rehberi kitabı diyebiliriz. Serinin devamını da okumanızı tavsiye ederim, Halil Cibran kaliteli adam.
Ermiş
ErmişHalil Cibran · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202370,7bin okunma
272 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Cesur Yeni Dünya ve Ford
Okuduğum, izlediğim pek çok distopya ve ütopya eserleri arasında en favorilerimden bir tanesidir bu kitap. Bence kitabın en güzel yanı, yazarın öğrencisi Orwell gibi kuru kuruya distopya yazıp geçmemesidir. Kitap öyle bir evren sunuyor ki size, zaman zaman "aslında güzel ya" zaman zaman ise "yok abi burada yaşanmaz ya" tarzı tepkiler verdirtiyor. Bu tepkiyi en çok Mustafa Mond'un repliklerinde hissediyorsunuz. Yani geleceğe dair ne olumsuz, ne olumlu bir öngörü bu kitap. Tam arasında yer alan ve kendi oluşturduğu evrene karşı objektifliğini koruyan bir kitap. Zaten kendi içerisindeki Alfa, Beta, Epsilon kast sistemi hakkında pek çok inceleme yazılmıştır, o kısımlara pek girmeyeceğim. Fabrikasyon usulü insan sistemi işte..
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202160,5bin okunma