Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Her yeni gün herkes için yeni bir pazardır. Bu pazarda, bir bakıma insanın dünya ve âhireti alınıp satılmaktadır. Kimileri meşrû sınırlar içinde kalmaya çalışır, kendileri için kârlı bir gün geçirmiş olurlar. Kimileri de sınırlara dikkat etmez, ne pahasına olursa olsun arzularına ulaşmak isterler. Böylece kendileri için hiç de iç açıcı olmayan bir gelecek hazırlamış olurlar.Bu sebeple disiplinli bir müslüman olmaya, her gün yeniden niyet ve gayret edilmelidir. "Nefislerini Allah'ın satın aldığı müminlerden" [Tevbe sûresi (9),111] olmaya bakılmalıdır.
"Her yeni gün herkes için yeni bir pazardır." Buradan hareketle "Nefislerini Allah'ın satın aldığı müminler" (Tevbe Suresi, 93) 'arasında olmaya gayret etmesi Müslümanın vazifesidir.' çıkarımını yapmak elzem olsa gerek diye düşünüyorum.
Reklam
Sabır
Her yeni gün herkes için yeni bir pazardır. Bu pazarda bir bakıma insanın dünya ve ahireti alınıp satılmaktadır. Kimileri meşru sınırlar içinde kalmaya çalışır, kendileri için kârlı bir gün geçirmiş olurlar. Kimileri de sınırlara dikkat etmez, ne pahasına olursa olsun arzularına ulaşmak isterler. Böylece kendileri için hiç de iç açıcı olmayan bir gelecek hazırlamış olurlar. Bu sebeple disiplinli bir müslüman olmaya, her gün yeniden niyet ve gayret edilmelidir. "Nefislerini Allah'ın satın aldığı müminlerden" olmaya bakılmalıdır.
Sayfa 262
Her yeni gün herkes için bir pazardır.
Bu pazarda, bir bakıma insanın ve ahireti satılmaktadır. Kimileri meşrû sınırlar içinde kalmaya çalışır, kendileri için kârlı bir gün geçirmiş olurlar. Kimileri de sınırlara dikkat etmez, ne pahasına olursa olsun arzularına ulaşmak isterler. Kendileri için hiç de iç açıcı olmayan bir gelecek hazırlamış olurlar. Bu sebeple disiplinli bir Müslüman olmaya her gün yeniden gayret edilmelidir. “Nefislerini Allah’ın satın aldığı müminlerden “{Tevbe sûresi}olmaya bakılmalıdır.
Sayfa 207Kitabı okudu
Reklam
 Her yeni gün herkes için yeni bir pazardır. Bu pazarda, bir bakıma insanın dünya ve âhireti alınıp satılmaktadır. Kimileri meşrû sınırlar içinde kalmaya çalışır, kendileri için kârlı bir gün geçirmiş olurlar. Kimileri de sınırlara dikkat etmez, ne pahasına olursa olsun arzularına ulaşmak isterler. Böylece kendileri için hiç de iç açıcı olmayan bir gelecek hazırlamış olurlar. Bu sebeple disiplinli bir müslüman olmaya, her  gün yeniden niyet ve gayret edilmelidir. “Nefislerini Allah’ın satın aldığı mü’minlerden” [Tevbe sûresi  (9), 111] olmaya bakılmalıdır.
Sayfa 207 - Erkam YayınlarıKitabı okuyor
Günlere dair...
Yabancı takvim ve ajandalarda fark etmişsinizdir. Hafta, bizimkinin aksine, çoğu kültürde PAZAR günü başlar. İyi de neden? Mesela, Çarşamba neden 4. gün, Perşembe neden 5.? İnceleyelim: 🗓 Öncelikle, konu Müslümanlık, Hıristiyanlık veya Yahudilikle ilgili değil. Mevzu hepsinden eski. Dünyanın büyük bir bölümünde, din fark etmeksizin, haftanın ilk günü Pazardır. Çünkü bu toplulukların çoğunun atası Pagandı ve bunlar benzer çok tanrılı dinlere inanıyorlardı. Paganlar haftayı 7 güne bölüp, bu günlerin her birini gökyüzündeki tanrılardan birine adadılar. Tabii ki ilk gün, en büyük tanrıları olan Güneş içindi☀️. Adı Sun-day oldu (güneşin günü). İkinci gün, en büyük ikinci tanrıları olan 🌜Ay’dan başkasına adanamazdı. Ona da Moon-day dediler, zamanla Monday’e evrildi (ayın günü). Sonraki Wednesday, Odin’in günü. Thursday ise çekiçli tanrı Thor’un günü. (Hatta adaletin sembolü olan Thor’un adına hürmeten, eskiden mahkemeler onun günü olan Perşembe günü yapılırmış. Yargıçlar ellerinde Thor’u simgeleyen bir çekiç tutarlarmış). Yıldızlara en yakın olduğu düşünülen tanrı Satürn🪐 olduğundan, haftanın en uzak yani son günü de Cumartesi, Saturn-day (Saturday) olmuştur. 🗓 Ben elbette İngilizce üzerinden örnekler vermiş olsam da, diğer dillerde de adlandırmalar benzerdir. (Mesela, Almancada Sunday değil de Sonntag’dır, İbranicede bu Yom Rişon’dur (=birinci gün). Diller farklı olsa da, bu toplulukların çoğunun kültürü ortak bir geçmişle bağlıdır. Bizde onların aksine, hafta bugünle beraber sona erdi. Ve yarın yeni bir hafta başlar. Son günümüzün keyfini çıkartmak dileğiyle...☕️📖
Her yeni gün herkes için yeni bir pazardır. bu pazarda bir bakıma insanın dünya ve ahireti alınıp satılmaktadır. kimileri meşru sınırlar içinde kalmaya çalışır kendileri için karlı bir gün geçirmiş olurlar. kimileri de sınırlara dikkat etmez ne pahasına olursa olsun arzularına ulaşmak isterler. böylece kendileri için hiç de iç açıcı olmayan bir gelecek hazırlamış olurlar.
Sayfa 207Kitabı okudu
72 syf.
8/10 puan verdi
Şeffaflık ve Dijitalliğin Getirdikleri
"Şeffaflık Toplumu" başlığını taşıyan bu kitap sosyal medya, dijitale geçişi konu alıyor. Yazar, şeffaflıkla birlikte artık şeylerin bir gösteri değeri dışında bir şeyi kalmadığını özellikle vurguluyor. Aslında sosyal medya ile birlikte topyekun dünya özgürlük adı altında en özel anlarını, en özel anılarını, evlerinin en mahrem
Şeffaflık Toplumu
Şeffaflık ToplumuByung-Chul Han · Metis Yayıncılık · 20172,092 okunma
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.