Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Meczup ve Deli kelimelerine dair en Anlamlı tanım şu;
Akıl Adamı terk ederse,‘’Deli’’; Adam, Aklı terk ederse, ‘’Meczûb’’ derler!.. O ALLAH’IN ZATI İLE MEŞGUL: İmam-ı Azam Ebu Hanife(rh.a) Kufe Camiindeki Fıkıh Halkasında öğrencilerine ders veriyor. O esnada kapıdan başını uzatan İbrahim b. Edhem (k.s)“ Esselamu Aleykum Ya İmam” diyerek selam verir. Dersi kesen İmam-ı Azam, üstü başı
“Dünyada kalmaya hırslı olma, sen de biliyorsun ki sonun ölümdür.” İbrahim b. Edhem (k.s)
Reklam
“Konuşurken kendini beğenmişlik hali gelirse sus, susarken kendini beğenmişlik hali gelirse konuş.” İbrahim b. Edhem (k.s)
“Lokmayı helalden temin edebilmek için uğraşmak, geceleri ibadet edip gündüzleri oruç tutmaktan efdaldir. Çünkü her şeyin başı helal lokmadır.” İbrahim b. Edhem (k.s.) Şu beş şey kulun ilahi rahmetten mahrum olduğunun alametidir: Kalpteki katılık, gözyaşının kuruması, hayâ azlığı, dünyaya rağbet ve uzun emel.” Fudayl b. İyâz (k.s) “Dinin alışveriş kısmını bilmeyen, haram lokmadan kurtulamaz ve ibadetlerin sevabını bulamaz. Zahmetleri boşa gider, azaba yakalanır ve çok pişman olur. İmâm-ı Âzam Ebü Hanife (k.s.) “Bir kimse ibadet işinde hiç ayrılmadan direk gibi kalıp gitse midesine gireni helal veya haram diye seçmedikten sonra hiçtir. Hiçbir ibadeti makbul olmaz.” İmâm-ı Âzam Ebü Hanife (k.s.) Sen Allah'a tam manasıyla kulluk yapamayıp kullukta bazı noksanların olduğu sürece gerçek hürriyete ulaşamazsın (Asıl hürriyet, nefsin ve eşyanın esaretinden kurtulup noksansız bir şekilde yüce Mevlâ'ya kulluk yapmaktır).” Cüneyd-i Bağdâdi (k.s.)
İbrahim b.Edhem (k.s) şöyle demiştir: "Üç türlü zühd vardır.Farz olan zühd, fazilet olan zühd,selamet olan zühd. • Farz olan zühd; haramları terketmektir. • Fazilet olanı; helâl olanlardan ihtiyacı kadarını kullanmaktır. • Selamet olan zühd ise; şüpheli olanları terketmektir."
İbrahim b. Edhem (k.s) Belh şehrinin padişahıydı. Bir gece sarayında yatağına uzanmış dinleniyordu. Bu dünyadaki saltanatın ahirette de devam etmesini arzuluyor, bu şekilde cennette olmayı düşünüyordu. Tam o sırada sarayının damında bir takım ses ve gürültüler duydu. Sanki birileri damda gezmekteydi. İbrahim b. Edhem kızdı ve pencereden yukarıya doğru, "Kim var orada? Sarayın damında ne işiniz var?" diye seslendi. Daha önce hiçbir yerde görülmemiş nur yüzlü insanlar damdan başını uzatarak: -Yitiğimizi arıyoruz, dediler. İbrahim b. Edhem: -Neyinizi kaybettiniz? -Develerimizi kaybettik, dediler. Bu cevaba şaşıran İbrahim b. Edhem hayretle, "Hiç sarayın damı üstünde deve aranır mı? Bu ne tuhaf bir iştir!" dedi. Damda gezenler: -Asıl tuhaflık bizde değil sende. Damda deve aramak tuhaftır; ama senin böyle yattığın yerde cenneti araman daha tuhaftır. Efendi, yatarak cennet aranır mı? Bu hadiseden sonra İbrahim b. Edhem sarayı ve saltanatı terk etti. Dervişliği seçti. Velilerin sohbet terbiyesine girdi. Mâna âleminin sultanlarından oldu.
Sayfa 248
Reklam
O ALLAH’IN ZATI İLE MEŞGUL:
İmam-ı Azam Ebu Hanife(rh.a) Kufe Camiindeki Fıkıh Halkasında öğrencilerine ders veriyor. O esnada kapıdan başını uzatan İbrahim b. Edhem (k.s)“ Esselamu Aleykum Ya İmam” diyerek selam verir. Dersi kesen İmam-ı Azam, üstü başı pejmürde,garip kılıklı bu adamın selamını ayakta alır ve O gidene kadar yerine oturmaz. İmamın edep ve saygı içinde selam alışı talebelerin gözünden kaçmaz. İçlerinden biri sorar: -Ya İmam!.. İbrahim bin Edhem meczup,siz ise bir büyük İslam Alimisiniz. Bunca hürmet niye?... İmam şöyle cevaplar: -Biz Allah’ın İlmi ile meşgulüz; O ise doğrudan Zatı ile meşgul! İmam, meczup kelimesine böylelikle yeni bir anlam getirir; Allah’ın Zatı ile meşgul olan kişi!...
Dünyada kalmaya hırslı olma, Sen de biliyorsun ki sonun ölümdür..😓😓😓 İbrahim b. Edhem (k.s)
“Öbür dünyada terazide en ağır amel, burada bedene en zor gelenidir.” İbrahim b. Edhem (k.s) Semerkand Takvimi
89 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.