Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlmincisi

... Demek ki herkes her işi yapamaz ama herkesin yapabileceği bir iş vardır. Ne yapacağını doğru tespit edenler, risaletin davasının ötelere taşınması için gayret ortaya koyabilirler.
Reklam
Herkes ara ara şunun muhasebesini yapmak zorundadır :
"Gerçekten ben tanındıkça sevilen biri miyim, yoksa tanındıkça nefret edilen biri mi? Benimle insani ve ticari ilişkiye girenler : 'Aman bir daha Allah, onu benim karşıma çıkarmasın!' diye çektiği zahmeti mi dillendiriyor, yoksa Hatice gibi : 'Ya Rabbi! Onu bana daha yakın eyle!' diye dua mı ediyor. "
Vefa :Mümine yakışan en önemli vasıflardan biridir. Vefa, yapılan iyiliğin cinsine oranına bakmadan ona misli ile ya da daha fazlasıyla karşılık vermektir. Vefa, bazen yapılan kötülüğe bile iyilikle mukabelede bulunmaktır. Vefa, unutmamak unutturmamaktır. Vefa ;sevmek, sevdiğinin sevdiklerini sevmek, sevmediklerinden yüz çevirmektir. Vefa, bir ömürü sevdiğinin yolunda yürümektir. Hazreti Hatice validemiz, bize Vefa adına da çok şey söyleyecek ve çok şey öğretecektir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Peygamber Efendimizin bineğe bindiğinde yaptığı dua: Bismillah! Allah'ım! Sen seferde arkadaşım Ailemde vekilimsin Allah'ım bize arzı dür. seferi kolaylaştır Allah'ım yolun meşakkatlerinden üzüntülü dönüşten mal ve ailede vukua gelecek kötü manzaralardan Sana sığınıyorum.
Kim sıkıntısı artarsa şu duayı okusun. "Allah'ım ben senin kulunum, kulunun oğluyum, cariye'nin oğluyum, senin avucunun içindeyim. Perçemim senin elinde. Hakkımdaki hükmün caridir. Kendini isimlendirdiğin veya kitabında indirdiğin veya nezdinde mevcut gayb hazinesinden seçtiğin Sana ait her bir isim adına Kur'an'ı kalbimin baharı sıkıntı ve gamlarımın atılma vesilesi kılmanı senden dilerim" .
Reklam
24 saati nasıl (boşa) geçireceğimiz tarif edenlere karşı günümüzü kurtarmanın yolu, günün içinde Peygamberin (sav) sünnetine sarılmaktan geçmektedir. Ve elbette bu sünnetin içinde, onun bir günündeki her şey vardır.
Sözün kısası, kâinatın yaratılışı insana, insanın yaratılışı namaza bakmaktadır. Kainat insan için, insan ise namaz için yaratılmıştır. Namazı olmasa, insanın ne ehemmiyeti vardır?
'' Kabul ettirmek, senin etrafına halkı toplamak Cenâb-ı Hakkın vazifesidir. Vazifeni yap, Allah'ın vazifesine karışma. '' Bizler öğrendiğimiz hakikatleri öğretmek ile mes'ulüz lakin; kabul ettirmek ile mes'ul değiliz. O sebebten, 'birilerine anlatıyorum anlatıyorum niçin kabul etmiyorlar, yapmıyorlar' diye hayıflanmamalıyız. Vazifemiz tebliğdir; kabul ettirmek Cenâb-ı Hakkın vazifesidir. Tebliğimizi yaparken; en büyük tebliğin lisân-ı hal ile olduğunu da unutmamalıyız. Cenab-ı Hak sözlerimize tesir-i hakikiyi halk eylesin. Vazifemizi bihakkın yerine getirmeyi nasib eylesin (Amin)
Maddî ve ma‘nevî herşeyde, yardımın ve ictimâın (bir araya gelmenin) büyük kuvvet ve te’sîri vardır. (...) Nasıl ki birbirine mukābil (karşı) tutulan iki âyinede çok âyineler görünüyor; kezâlik (bunun gibi) iki-üç nükte veya iki-üç hüsün (güzellik) ictimâ‘ ettikleri (birleştikleri) zaman, pek çok nükteler, pek çok hüsünler tevellüd eder (doğar) .Bu sırra binâendir ki, her hüsün sâhibinin ve her bir sâhib-i kemâlin (kâmil insanın) , emsâliyle (benzerleriyle) ictimâ‘ etmeye fıtrî (yaratılışta) bir meyli vardır ki, ictimâ‘ları zamânında hüsünleri, kemâlleri bir iken iki olur. Hattâ bir taş taşlığıyla berâber, kubbeli binâlarda ustanın elinden çıkar çıkmaz başını eğer, arkadaşıyla birleşmeğe meyleder ki, sukūt (düşme) tehlikesinden kurtulsunlar. Maalesef, insanlar teâvün (yardımlaşma) sırrını idrâk edememişler. Hiç olmazsa, taşlar arasındaki yardım vaziyetinden ders alsınlar!”
Reklam
Bizi kötü etkileyen şey, hayatımızdaki küçük ya da büyük olumsuz olayların etkisinden çok YAŞADIĞIMIZ KÖTÜ ŞEYLERİN HİÇ GEÇMEYECEĞİ İNANCIDIR...
Güzel insan olmak benim hayat niyetim. Bu niyet benim hayata bakışımın çerçevesini oluşturuyor. Bu çerçeveyi temel alarak, kendime, diğerlerine ve dünyaya yaklaşıyorum. Bu güzel niyetin beni dönüştürdüğünü hissediyorum. Niyet etmek yola çıkmak demektir. Bu yolun bir sonu yok ama sadece yolda olabilmek bile büyük bir değişim. Umarım sen de bu yola çıkarsın güzel insan.
Kişinin kıymeti dilinin altında ve kaleminin ucunda gizlidir. Onu söz ve yazı açığa vurur.
"Zamanı güzel değerlendirmeye yardımcı olan husus,mümkün olduğunca tek başına kalmak, karşılaşılan kimseye sadece selam vermek veya mühim ihtiyacı arz etmekle yetinmek, bunun yanında az yemekle iktifa etmektir. Çünkü fazla yemek çok uyumaya ve geceyi boşa geçirmeye sebebiyet verir. Geçmiş alimlerin hayat hikayelerine bakan ve yapılan amelin karşılığının alınacağına inanan için, bu zikrettiklerim gayet açık ve net, şüphe götürmez gerçeklerdir. "
Nahl 93/ dipnot*
Acaba bu insan zanneder mi ki başıboş kalacak? Haşa! Belki insan, ebede meb'usdur(gönderilmiştir) ve saadeti ebediyeye ve şekaveti daimeye (devamlı azaba) namzeddir. Küçük büyük, az çok her amelinden muhasebe görecek. Ya taltif edilecek ( lütuf görecek) veya tokat yiyecek. " Lem'alar, 17 Lem'a
35 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.