79 syf.
·
Puan vermedi
Ramazan’da okunabilecek küçük ama çokça faydalı bir kitap.Rabbim ilmi ile amel edenlerden eylesin her daim. Bir kaç güzel alıntı sağa kaydırarak okumalısınız çokça beğendiğim yerlerden: Oruç,ibadetin kapısı ve insanlar için de bir kalkandır. Oruç üç derecedir: 1.Avamın orucu(sadece aç kalmak) 2.Havasın orucu (kulak,göz,dil,el,ayak ve sâir azaları günahtan sakınmak) 3.Ahass’ül-havassın orucu(Kalbi,dini maksatlardan ve dünyevi düşüncelerden men edip Allah’tan başkasını kalpten tamamen uzaklaştırmak). ilmin kapsama alanına giren hususları özetleyecek olursak; Güzel ahlak esas olandır, züht ki bununla fakirlik değil, dünyaya gönül vermemek kastedilir, çokça ibadet etmek ki bu, Allah'a yaklaşma sebebidir, ihlâs ile amel etmek ki kurtuluş bundadır. İmam Gazâlî, 'Eyyühe'l Veled' adlı risalesinde şöyle diyor: "Sözlerin ve fiillerin şer'i şerife uygun olsun.Zira şer’i şerife uygun olmayan ilim ve amel dalalettir. "Nefsimi elinde tutan Allah'a yemin ederim ki oruçlunun ağzının kokusu, Allah nezdinde misk kokusundan daha hoștur. Nitekim Allah azze ve celle buyuruyor: “Kulum ancak şehvetini, yiyeceğini ve içeceğini benim için terk etmektedir. Binâenaleyh oruç benim içindir ve onun mükâfatını ben veririm." Başka bir hadiste şöyle buyuruyor: "Cennetin reyyan (lügatta kana kana su içen demektir) adlı bir kapısı vardır. O kapıdan ancak oruç tutanlar cennete girerler."Müslim ve Buhârî Oruçlu bir kimseye orucun mükâfatı olarak, Allah’ın rahmeti ile karşı karşıya gelmesi vaad olunmuştur. Rabbim !Rızasını kazandıracak oruçlar tutmayı bize nasip etsin inşallah
Orucun Sırları
Orucun Sırlarıİmam Gazali · Ravza Yayınları · 20181,076 okunma
95 syf.
·
Puan vermedi
Düşünme, Konuşma ve Söz Üzerine
Düşünce tarihimizde belli kavramlar üzerine yapılan analiz çalışmalarından biri de incelemesini yapmış olduğumuz Ebu Hamid Muhammed el-Gazali’nin ‘el-Me’arifu’l-Akliyye (terc. Düşünme,Konuşma Ve Söz Üzerine )adlı eseridir. Bu eserinde İmam Gazali, aklın işlev ve türevleri olan bazı kavramları incelemekte ve o kavramlar arasındaki farkları tespit
Düşünme, Konuşma ve Söz Üzerine
Düşünme, Konuşma ve Söz Üzerineİmam Gazali · İnsan Yayınları · 2002111 okunma
Reklam
127 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
İmam Gazali'nin Hakikat Arayışı
Otobiyografik nitelikteki bu eser merhum Gazali'nin hayatından bazı kesitlerle beraber, merhumun hakikat arayışı serüvenini anlatmaktadır. İçerik daha ziyade felsefiktir. Hakikate ve kesin bilgiye nasıl ulaşabileceği üzerine kafa yoran Gazali, hakikati arayan kimselerin dört kısma ayrılmış olduklarını tespit edip (kelamcılar, batıniler, felsefeciler ve sufiler) diğer üç yolla neden neticeye varılamayacağını açıklayarak doğru yolun sufilerinki (tasavvuf) olduğu kanaatine varmıştır. Sonrasında da radikal bir karar alarak -bu işi sırf Allah rızası için yapmadığı özeleştirisiyle- şöhretli Nizamiye Medresesi Başmüderrrisliği görevini terk etmiş ve inzivaya, tabir-i diğerle uzlete çekilmiştir. Yaklaşık on yılını uzlette geçiren Gazali bu yıllarda yaşadığı manevi dönüşüm, vâkıf olduğu ilimler ve kendisine keşfolunan birtakım esrar-ı ilahi neticesinde artık İslam aleminde Hüccetül İslam unvanı ile anılacak büyük âlim İmam Gazali olarak karşımızdadır. Ve ömrünün sonlarına doğru İslam tarihindeki kuşkusuz en önemli eserlerden biri olan İhyau Ulumiddin'i te'lif edecektir... İmam Gazali okumaya başlayacaklara naçizane tavsiyem önce bu eseri okuyarak İmam ile tanışmaları, sonrasında güçleri yeterse İhyau Ulumiddin'i, yetmez ise İhya'nın özeti niteliğinde olan Kimya-yı Saadet'i, ona da yetmez ise özün özü diyebileceğimiz Âbidler Yolu'nu okumalarıdır.
El-Münkız Mine'd-Dalal  Dalaletten Hidayete
El-Münkız Mine'd-Dalal Dalaletten Hidayeteİmam Gazali · Gelenek Yayıncılık · 20194,357 okunma
151 syf.
10/10 puan verdi
Her şeyin hakikatini öğrenmeye karşı duyduğum susamışlık; baştan ve gençliğimden beri tuttuğum yol ve benim hasletim olmuştur.-Gazali Bunun sonucunda taklit bağlarından sıyrılıp hakikatin ilmine doğru yol almış bu konuda perk çok alanın bilgisine haiz olmuş. Bunun nedeni olarak doğan her çocuğun islam fıtratı üzerine doğduğu örneğini veriyor Gazali. Tüm soru işaretlerinin üzerine gitmiş Gazali korkusuzca dönemin meşhur öğretilerini itikatlerini incelemiş. Ve en sonunda kendisini tasavvufa yakın olduğunu belirtmiş. Bu eserini de bize kendi hayat serüveninden örneklerle yol göstermek amacıyla hayatının son demlerinde yazdığı anlaşılıyor.
El-Münkız Mine'd-Dalal  Dalaletten Hidayete
El-Münkız Mine'd-Dalal Dalaletten Hidayeteİmam Gazali · Gelenek Yayıncılık · 20194,357 okunma
326 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 günde okudu
İmam Gazali, meşhur Selçuklu medreseleri olan Bağdat Nizamiye Medreselerinde dört yıl başmüderrislik (prof.) yapmış, ardından inzivaya çekilmiştir, asıl olgunluk döneminin işte bu inzivalardan sonra gerçekleştiği ve müellifin çeşitli alanlarda yetkin eserler verdiği rivayet edilir. Bu süreçte Batıniler, Abbasilerle eş zamanlı olarak bir yandan Şii - Fatimi Devleti ile siyasi ayaklı, bir taraftan meşhur terörist çetesi lideri Hasan Sabbah ile sosyal tabanlı olarak mücadele etmekte ve haklı meşruiyetlerini ispat etmeye çalışmaktalardı. İşte bu mücadelelerin yoğun yaşandığı yıllarda Abbasi Halifesi -el Muztazhıri, Gazaliden batinilerle fikri mücadele edebilecek bir kitap yazmasını istemiş, oda hem halifenin bu ricasına mukabelede bulunmak, hemde te'liften yaklaşık 3 sene evvel öldürülen Nizamülmülk'e vefa borcunu ödemek için bu eseri telif etmiştir. (488/1095) Gazali, Abbasi halifesinin meşruiyetini savunurken; bunu yalnızca siyasi taraflılık gayesiyle değil, Ehli Sünnet ve daha geniş anlamda İslam inancını, Şiilere (Aşırı Şii olan Batinilere) ve bu akideyi bozmak isteyen Mecusilere karşı savunmayı amaçlamıştır, yani Abbasi halifesinin haklılığını savunmak bu açıdan oldukça kıymetlidir. İşte bu güzel eserin ismi de "Fedaihul Batıniyye/ Batıniliğin İçyüzü"dür.
Batıniliğin İçyüzü
Batıniliğin İçyüzüİmam Gazali · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 201917 okunma
183 syf.
·
Puan vermedi
·
6 saatte okudu
Dalaletten Kurtuluş
Tasavvufa ve İslam Âlimlerine ilgi duyan ve bu alanda birikim sahibi olan kişilerin okuması gereken bir kitap. Ama bu alanda daha önce okuma yapmamış okuyucular için başlangıç kitabı olamaz, konusu gereği okuyucuya ağır gelebilir. Kitapta İmam Gazali’nin hayatındaki manevi dönüşüm süreci anlatılmaktadır. Bunun yanı sıra Gazali’nin felsefe, astronomi, matematik ve siyaset gibi alanlarda Batınilik ile mücadelesinden bahsedilmektedir. Kitabı okurken Gazali’nin hayatına dair beni en çok etkileyen nokta, felsefe alanındaki “zararlı ilmi durdurmak” ve İslamın en doğru şekilde anlatılmasını sağlamak amacı ile felsefeyi büyük bir merak ve sabırla araştırması, bir filozof ile tartışabilecek şekilde kendini geliştirmesi olmuştur. Gazali’nin bu olaydaki bakış açısı bende hayranlık uyandırdı çünkü insan bilmediğinin karşısında bildiğini savunamaz. Bu yüzden bilmediği bir konuda tartışabilmesi için o konunun tüm inceliklerine vâkıf olması gerekmektedir. Kitabın ilerleyen bölümlerinde halkın iman zaafına uğraması sonucunda kalbin hastalıklarından, şifasının ise peygamberlerin sözlerinde ve İslamiyette saklı olduğundan bahsedilmektedir. Kalbin şifa bulması için dünyevi olan her şeyden vazgeçmesi, batıldan uzaklaşması gerektiği vurgulanmıştır.
El-Munkız Mine'd-Dalal : Dalaletten Kurtuluş
El-Munkız Mine'd-Dalal : Dalaletten Kurtuluşİmam Gazali · Ravza Yayınları · 20164,357 okunma
Reklam
151 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
İmam Gazali'nin ömrünün sonlarına doğru yazdığı, hakikat arayışını, hayatındaki savrulmaları ve gitgelleri anlattığı, otobiyografik bir eser. Hayatı anlamlandırma arayışında olan herkes okumalı.
El-Münkız Mine'd-Dalal  Dalaletten Hidayete
El-Münkız Mine'd-Dalal Dalaletten Hidayeteİmam Gazali · Gelenek Yayıncılık · 20194,357 okunma
316 öğeden 181 ile 190 arasındakiler gösteriliyor.