Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Tarikatlar Neden Pislik Yuvasıdır?
BÜYÜK MUTASAVVIF Beyâzidi Bistami HAZRETLERİNDEN(!); “Allah’a andolsun ki benim bayrağım Muhammed’in bayrağından daha büyüktür! Benim bayrağım nurdur. Altında bütün insanlar ve cinler ve peygamberlerden olanlar bulunuyor.” “Benim bir benzerim ne gökte bulunur; ne de benim sıfatlarımın bir benzeri yeryüzünde bilinir!” “Musa Peygamber, Allah’ı
268 syf.
9/10 puan verdi
Öze Dönmek için Tutulan Yol!!
Tasavvufun ile İslam dünyasında çok farklı anlatımlar, anlamlar ve manalar ile tasvir edilmiştir. Kalbi kötülüklerden arındırmak için bu yolu kendine şiar edinmiş, ahlakı kötü şeylerden arıtmak için sufiler hem ilmen hemde ameli olarak zaruri görerekten bir çerçeve çizmişlerdir. Allah'tan başkasını görmemek herşeyden safiyane ayırmak ve kalbini onunla doldurmaktadır. En nihayetinde tasavvuf dinin gerçeklerine kavramak için tutulacak tariktir. Tasavvufta yol alanların dine yeni bir birlik anlayışı içinde hamle gücü kazanmasına yardim etti( burada din yeni bir birlik anlayışını önünde Kur'an ve Sünnet olmasına rağmen neden bu yolu seçtiği de hep tartışma konusu olagelmiştir. Veda hutbesinde Efendimiz Muhammed sav ben size iki şey bırakıyorum kim bunlara sarılırsa kurtuluşa erer sözü de hala sarih bir şekilde durur.)
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Ötüken Neşriyat · 1989121 okunma
Reklam
Gözü Olmayan!!
Zira göz bir şeyi görebilmek için o şeyin eşi ve benzeri olmalıdır. Güneşe benzer bir hale gelmemiş bir göz güneşi aslâ göremez; gözü olmayan bir ruh da güzeli hiç göremez.
Manevî Reaksiyon!!
Tasavvufun çöküntü zamanlarında ortaya çıkan bir ümitsizlik felsefesi veya tembelliğin aklileştirilmesi olduğu doğru değildir. Çöküntü zamanlarında kuvvetlendiği görülmekle birlikte, bu çöküntü karşısında çözülmeyi değil, ona karşı manevî bir reaksiyonu temsil etmektedir. Ancak bu reaksiyonun cemiyetin toparlanması bakımından fonksiyonel olup olmadığı her zaman tartışılabilir ve tartışılmıştır.
İlk Reaksiyon!!
Tasavvufun ilk devresi ( zahidler) Arap- İslam imparatorluğunun dünyevi bir saltanat halini alıp, israf ve sefahetin ön plana geçmesine karşı yapılan bir reaksiyonu temsil ediyor.
Yönelmek!!
Tasavvufta insan hem arayan, hem aranılandır; yani Allah da onu sever ve arar. Mutasavvıflar bu iddiayı şu iki âyete dayandırırlar: ' Allah onları sever, onlar da Allah'ı severler ve Allah onlardan hoşnuttu, onlar da Allah'tan hoşnutlardı. Mamafih Allah tarafından aranmak ve sevilmek O'nu aramaya ve sevmeye bağlıdır; Allah kim kendisini gayretle arar, kim kendisine yaklaşırsa onu kendine doğru yöneltir.
Reklam
Ma'rifet!!
Sehl Tüsteri'nin söylediğine göre Kitap ve sünnetin şehâdet etmediği her türlü vecd bâtıldır. " Sûfiler bu yüzden ma'rifeti vecd'e üstün tutarlar ve vecd halinde iyiyi kötüden ayırdedemeyen insanın ma'rifet sâyesinde emniyet bulduğunu söylerler.
'' Hüzn ile vecd arasındaki şu fark vardır ki hüzn tabiri bencil keder için kullanılır, halbuki vecd tabiri muhabbet yolunda bir başkası için duyulan hüzün demektir; bu başkası sadece Allah'ı arayan kimse için kullanılan bir tabir olsa bile, zira Tanrı'nın kendisi hiçbir zaman Kendi'nden başkası değildir. Vecd'in mahiyetini izah etmek imkansızdır, zira vecd gerçek görüş (keşf)deki elemdir, ve elemi kalem ile tasvir etmek imkansızdır.''
Hakikat bu dünyada gördüklerimiz değildir, bunlar ancak hakikatin eksik bir parçası olabilir. Dünya hakikati aksettiremeyeceği için kusurludur; dünyada olup bitenler de bu kusurluluğun bir neticesidir. Hakiki âlemde kusur olmadığı için orada kötülük de olamaz; insan oraya ulaşmakla buradaki bütün ıstırapları geride bırakır , ebedî huzur ve saadete kavuşur.
Sayfa 130Kitabı okudu
224 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
İslâm Tasavvufunun Meseleleri.
Prof. Dr. Erol Güngör, ilk baskısını 1980'de yapmış bu eserinde sadece İslam tasavvufunun meselelerini ele almakta, fakat sosyolojik yaklaşımı ve inceleme metoduyla bir bakıma onu tamamlamaktadır. Eserin muhtevası şu suâllere cevap vermek niyetiyle oluşturulmuş: Tasavvufun İslâm'daki yeri nedir? Tasavvufî düşünce İslâm'a yabancı doktrinlerden mi gelmiş, yoksa onun içinde mi teşekkül etmiştir? Tasavvufta dış tesirler varsa, bunlar nelerdir ve İslâm ile ne derece telif edilmiştir? Günümüzde tasavvuf Türk aydınının zihnini ne bakımlardan meşgul etmektedir? Çağımızın tarih, felsefe, sosyoloji, psikoloji bilgileri hesaba katıldığında, tasavvuf üzerinde nasıl bir değerlendirme yapılabilir? Tasavvufî düşüncenin geleceği ne olabilir? Keyifli okumalar...
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Ötüken Neşriyat · 1996121 okunma
Reklam
224 syf.
6/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Kitabın özellikle girişi ve tarihte tasavvufun gelişimi üzerine anlattıkları mükemmel bir derleme sunmuş. Ancak sonuç kısmına geldiğinde tartışmasında söylendiği gibi objektif kalamamış ve köşe yazarı gibi desteksiz hatta geçmiş yazdıklarının aksi ifadelerde bulunmuş.
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Ötüken Neşriyat · 1996121 okunma
224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Günümüz de yaşananları yıllar önce tesbit eden rahmetli hocamızın bu kitaplarını her Türk milliyetçisi olanların okuması lazım.
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Ötüken Neşriyat · 1996121 okunma
Geri113
207 öğeden 196 ile 207 arasındakiler gösteriliyor.