Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
📗Osmanlı Binbaşısı Endres İttihat ve Terakki ve Osmanlılar ✍️Franz Carl Endres Tertemiz Fiyat: 60 TL
Tekinalp, 1883'te Serez, Selanik Vilayetinde, Yahudi bir ailenin oğlu olarak Moiz Kohen ismiyle dünyaya geldi. İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne üye oldu. Selanik'te Osmanlıca olarak yayımlanan Asır başlıklı gazetede yazılar yazdı. Selanik Hukuk Mektebi'nde başladığı hukuk eğitimini, Balkan Savaşı'ndan sonra İstanbul'a gelerek, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Aynı fakültede hukuk ve iktisat dersleri verdi. İsmini Munis Tekinalp olarak değiştirdi. Türkiye'deki Yahudileri Türkleşmeye ikna etme amaçlı yazılar yazdı. Türk olmamasına rağmen özellikle Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sırasında Türk vatanseverliğini coşkuyla kucakladı ve Türkçülük akımının bir savunucusu oldu. Türkiye'de cumhuriyetin ilanından sonra Kemalizm akımını savundu. Azınlıkların zorla Türkleştirilmesini destekledi ve 1928'de bu konuda Türkleştirme başlıklı bir risale de yayımladı.[1] 1961 yılında tedavi amacıyla gittiği Fransa'nın Nice şehrinde öldü. (Kaynak Wikipedi)
Reklam
2. Meşrutiyet Dönemi
Osmanlı İmparatorluğu'nda 2. Meşrutiyet, 1908 yılında II. Abdülhamid'in baskıcı yönetimine son vererek parlamento ile anayasal bir düzene geçişin gerçekleştiği dönemi ifade eder. II. Meşrutiyet, Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk kez 1876-1878 yılları arasında ilan edilmiş olan Meşrutiyet'in yeniden hayata geçirilmesidir. 31 Mart Vakası ve Hareket Ordusu'nun baskısı sonucunda II. Abdülhamid, 23 Temmuz 1908'de Meşrutiyet'i yeniden ilan etmek zorunda kaldı. Yeniden tesis edilen Meşrutiyet, Osmanlı toplumunda büyük bir heyecan ve umut dalgası yarattı. Yeniden oluşturulan Meclis-i Mebusan, Osmanlı halkının seçilmiş temsilcilerini bir araya getirdi ve hükümetin yönetiminde daha büyük bir rol oynamalarına olanak tanıdı. Ancak, 2. Meşrutiyet dönemi, iç ve dış siyasi belirsizliklerle ve çatışmalarla dolu geçti. İttihat ve Terakki Partisi ile diğer siyasi gruplar arasındaki çekişmeler, siyasi istikrarsızlığa neden oldu. Ayrıca, Balkan Savaşları gibi dış olaylar, Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarını hızla kaybetmesine neden oldu. Sonuç olarak, 2. Meşrutiyet dönemi, Osmanlı İmparatorluğu'nun siyasi, sosyal ve ekonomik dönüşümünde önemli bir dönüm noktasıdır. Ancak, çeşitli zorluklarla karşılaşması ve istikrarsızlık yaşaması, Osmanlı İmparatorluğu'nun sonunu hızlandıran faktörlerden biri oldu. Bu dönem, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş sürecindeki önemli bir aşamayı temsil eder.
"Ben ve benim gibi düşünen bütün arkadaşlarımız 1915 Ermeni Tehciri'nin dün olduğu gibi bugün de arkasındayız" merhum büyüğümüz
Mustafa Çalık
Mustafa Çalık
Şanlı Tehcir'in Yıldönümünü kutlarım o günün şartlarında en doğru olan karardı. Hatta belki de İttihat ve Terakki dönemi içerisinde ki en isabetli ve en başarılı karardır!
24 Nisan İttihatçılar Günü
Osmanlı'nın bakiyesi olan, vergi vermeyen, askere gitmeyen buna rağmen Türk devletine nankörlük edip isyana kalkışan ermenileri, devletin asayişi ve Türk Milletinin güvenliği için müdahale eden İttihat Terakki'den Türk milleti razı, Allah'da razı olsun.
Mustafa Necip Bey İttihat Terakki Kurucu Ilk Üyesi
Mustafa Necip (d. ? - ö. 23 Ocak 1913, İstanbul), İttihat ve Terakki üyesi . Bâb-ı Âli Baskını'nda aktif rol üstlenenlerden biri olan Mustafa Necip, Enver Bey ve yanındakilerle birlikte Bâb-ı Âli'ye girmiştir. Mustafa Necip, baskın sırasında silahlı çatışmaya giren ve ölen ilk kişidir.
601 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.