Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mama

Mama
@itululu
Okumak ve yaşamak. /* Sevgi güzellik ister gülüm Güzellik emek ister Güzellik tende değil gülüm Yürekte ateş ister */
Kağıtçıbaşı (1990), Türk kalkınmasının altında bulunan insan modelinin, Batı psikologlarının önerdiği insan modelinden farklı olabileceğine işaret eder. Kalkınma çabasının altında yatan temel insan modeli açıklığa kavuşmadan gösterilen gayretler, Türk kültürünün temel yapısına uymayan unsurlara göre planlanacağından verimli olmaz. Üstelik bu tür gayretlerle elde edilebilecek bir ekonomik kalkınma, önemli sosyal ve siyasal huzursuzluklara yol açar.
Reklam
Sağlık, “hasta ya da sakat olmama hali değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik hali” olarak tanımlanır (bio-psiko-sosyal modele göre).
Bireyin seçme özgürlüğü, seçeneklerinin farkında oluşu, insanla hayvan arasındaki en belirgin farklılığı oluşturur. İnsan davranışını denetleyebilen özgür bir yaratıktır. İnsanoğlu seçme özgürlüğünü sürekli kendini gerçekleştirme ( self actualization) yönünde kullanır. Bireyin temel doğasını, Freud’un öne sürdüğü gibi biyolojik yapıyla toplum yapısının çatışmadı değil, kişinin kendi tüm potansiyelini gerçekleştirmek, geliştirmek ve yaşamını anlamlandırmak çabası oluşturur. İnsanın doğası, Freud’un inandığının aksine sınırsız bir şekilde olumludur.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Mama
@itululu·Bir kitabı okumaya başladı
İnsan ve Davranışı
İnsan ve DavranışıDoğan Cüceloğlu
8.7/10 · 1.344 okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
·
92 günde okudu
İrade Terbiyesi
İrade TerbiyesiJules Payot
8.1/10 · 28,9bin okunma
Reklam
İlkokuldan ve ortaokuldan itibaren çocuğa iradesine hakim olmayı sağlayan ahlaki değerlerin verilmesi şarttır. Henüz ahlaki değerleri olmayan, tembel olmaya eğilimli, aklı başka yerlerde olan çocuğa birtakım kurallar öğretilmeye çalışılır; özgür irade teorisiyle çocuk özgür yetişsin diye de tamamen iradesiz kılınırsa hiçbir işe yaramayan insanlar yetişir. Kişi yavaş yavaş kendisine hakim olmayı öğrenmek zorundadır. Doğru yöntemlerin uygulanması şartıyla her gencin kendini kontrol etmesinin mümkün olduğunu söylemek gerekir.
Sayfa 200Kitabı okudu
Sanıldığının aksine bilimsel, büyük edebi eserler olağanüstü beyinler sayesinde değil başarılı bir otokontrol ve kendine hakim olma neticesinde doğar. Yüksek öğrenim ve lise eğitimimiz de bu düşünceye göre temelden şekillendirilmelidir. Acilen beyinleri heba eden ezber eği timi yok edilmelidir. Acilen müfredatın ciddiyetle sil baştan elden geçirilmesi, adeta işe yaramaz otların, çalılıkların temizlenmesi gibi öğrencilere nefes aldırılması şarttır. Beyni "tıka basa" ezberler yerine aktif düşünmeyi geliştirecek, inisiyatif kullanmaya özendirecek ödevler verilmesi gerekir.
Sayfa 129Kitabı okudu
İnsanları birbirine bağlayan ve ilişkileri güçlendiren saygı ve sevgidir. Aksi ise insanları birbirinden ayırır, uzak­laştırır. İşte bu yüzden bir konuşmacının her cümlesini al­kışlayan kendini bilmezlerin olduğu bir toplumda küçük dürüst bir grubun varlığı toplumun doğruya yönelmesi için yeterli olur. Atinalıların güzel sanatlar alanında yaptı­ğını, Sparta halkının sergilediği özverili çalışmaları günü­müz toplumu da yapamaz mı?
Sayfa 198Kitabı okudu
Katıksız mutluluk kaynağı, en asil ve en enerjik duyguların mimarı şudur: Kendi gücünü hisset­mek, iyi eğitilmiş bir insan olmak, çevresine ve ülkesine büyük hizmetler vermek için muhteşem bir şekilde hazır­lanmış olmanın gururu. Özgürleşme adına verilen bu sa­vaşta başarısızlıklar da başarı kadar değerlidir.
Sayfa 197Kitabı okudu
Saraylı beyefendiler, daha acımasız, daha akıl dışı bir güçten yani toplum baskısından çekindikleri için onların sinirlerinin, öfkelerinin, nefretlerinin, isyanlarının her türlü tercümesini bastırma gücünü en yüksek düzeyde elde ederler.
Sayfa 189Kitabı okudu
Reklam
Hiçbir kay­nağı atlamadan, hangi düşünceyle hangi davranışın ilişkilendirileceğini inceleyip tam bir taktik oyunu oynamamız gerekiyor.
Sayfa 181Kitabı okudu
Kendini keşfetme ve iradeyi terbiye etme yolundaki önemli hususların başında davranışlarla düşünceler ara­sındaki bağın kuvvetli alışkanlıklar haline getirilmesi gelir.
Sayfa 178Kitabı okudu
Eğitimin görevi çocuklarda güçlü duyguları kullana­rak düşünme alışkanlığı edinmelerini sağlamaktan, yani çocuğun kafasında fikirlerle fikirler, fikirlerle duygular ara­sında ve nihayetinde fikirlerle eylemler arasında bağ ku­rabilmesini ve harekete geçmesini temin etmekten başka ne olabilir?
Sayfa 178Kitabı okudu
insanlar, belirlenim (determinizm) yasasının ve kendilerini alıkoyamadıkları arzularının kölesidir.
Sayfa 170Kitabı okudu
Bir ulusun, politik bir grubun iradesi duygu durumlarının (çıkar, ortak korkular, ortak istekler vs.) bir sonu­cudur. Yani halkı yönlendirmek için salt fikirler yeterli de­ğildir.
Sayfa 168Kitabı okudu
332 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.