Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
170 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Roman, 1750 li yıllarda Yedi yıl Savaşları Döneminde Almanya’da varlıklı bir derebeyinin şatosunda büyüyen bir genç olan Candide’in yaptığı bir hata yüzünden şatodan kovulması ile başlıyor .İyimserlik, saflık, temiz kalplilik, insanlara karşı yardımseverlik methedilirken -belki de alay edilirken? -, savaşın acımasızlığı , açgözlülük,kurnazlık, fırsatçılık, bağnazlık,dönemin bazı reform hareketleri, engizisyon, din simsarcılığı hicvedilmiş.Özellikle Alman filozof Leibniz’in Felsefi Fikirleri de bu hicivden nasibini almış.Candide, Pangloss ve Martin karakterlerinin temsil ettiği düşünceler arasında gidip gelirken romanın sonunda…. sürpriz olsun diyelim
Candide
CandideVoltaire · Alfa Yayıncılık · 20205,1bin okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
Voltaire, Candide eserini, Leibniz'in iyimserlik düşüncesine karşı çıkmak amacıyla yazmış.Var olan dünyaların en iyisinde yaşıyorsak, niçin yeryüzünde kötülük var, neden insanlar birbirini öldürüyor gibi konuları sorgular.İyimserlik inancını kaybetmesindeki en büyük nedenlerden biri, Kuzey Afrika'da meydana gelen depremde yaşanan ölümler ve yaralanmalardır. Yıkımın ermişler günü meydana gelmiş olması dini sorgulamasına neden olur.Kötülük onun en çok üzerinde durduğu kavramdır. Voltaire'nin yapıtlarında iyilikle kötülüğün, bağnazlık ile hoşgörünün çatışması yer alır. Candide ya da İyimserlik yolculuk temasının işlendiği pikaresk bir yapıttır.Ülkeler, krallar, âdetler, gelenekler, alaycı bir yaklaşımla ele alınır kitapta. Candide kitabın başlarında saf, iyi niyetli bir karakterken,zorunlu ya da bir arayışın uğrunda yaptığı yolculuklarla olgunlaşır. Pangloss, kovulduğu şatodaki hocasıdır ve Leibniz felsefesini temsil eder.Baronun kızı Cunegonde,  Candide'in sevgilisidir.Onun da başından türlü türlü olaylar, felaketler geçer. Hem Kızılderili hem İspanyol olan Cacambo, Candide'in sadık uşağıdır.Voltaire'in kölelikle ilgili düşüncelerinin somutlaşmış halidir. Kitaptaki şiddet beni çok rahatsız etti.İyimserlik gibi bir eklentisi de olduğu için kitap isminin, beklentim çok farklıydı.
Candide
CandideVoltaire · İthaki Yayınları · 20185,1bin okunma
Reklam
Yığınların bilime karşı güven duygusu o denli artmıştı ki, bilimin çözemeyeceği bir sorunun olabileceği düşünülmüyordu. İnsanların yüzyıllarca dinde aradığı ruhsal doygunluğu, evren ve insana ilişkin tüm çetin sorunların çözümünü çok geçmeden bilimin sağlayacağı inancı doğmuştu. ... Ancak geçen yüzyılın pozitivist dünya görüşünü yansıtan bu beklenti aşırı bir iyimserlikti: bilimin yanlış anlaşılmasından kaynaklanan bir iyimserlik!
gerçek yayıneviKitabı okudu
119 syf.
8/10 puan verdi
İYİMSERLİK ve BAĞNAZLIK
Candide'in eğlenceli hikayesi 1956'da Leonhard Bernstein tarafından başarı ile Opera sahnesinde uyarlanmış. Hiç olmazsa izleyenlerin izlenimlerini okumayı çok isterdim. Bir romanın karakterlerinden birinin adı dile sıfat olarak geçiyorsa büyük bir romandan bahsediyoruz demektir -bu romandaki Pangloss-vari sıfatı gibi. Doktor Pangloss'un sürekli tekrarladığı gibi: "mevcut dünya olası dünyaların en iyisidir" iddiası O'nun aslında kendisine hep kötü kartlar dağıtan bir dünyadaki aşırı iyimserliğinin ilk belirtisi. Genç ve safkan Candide ile arkadaşları Doktor Pangloss (akıl hocası), tiksindirici derecede maddiyatçı Cunégonde (Candide'in güzel gözdesi) ve Cacambo'nun (Candide'in hizmetçisi) maceralarını anlatan eğlenceli, keskin ve hiciv dolu bir kısa romanın felsefi boyutu ise sözünü ettiğimiz bu aşırı iyimserliktir. Roman pikareks bir üslupla, okuyucuyu 1755 Lizbon depremi, korkunç kölelik koşulları ya da emperyalist savaşın ahmaklığı gibi 18 yüzyılın dehşet verici olaylarının galerisinde dolaştırır. Gottried Leipniz'in iyimser felsefesini hicveder. Grup farklı ülkelerde seyahat ederken, romandaki macera ve felaketler de "kamçı hızı"yla akar. Fakat Candide 'i belleklere kazıyan tereddütsüzdür ki mizahı ve yazarı Voltaire'in bağnazlığı taşlamak için hiçbir fırsatı kaçırmamasıdır. Bu nedenle Özellikle bugünlerde okunması özellikle bugünlerde hoş olabilir.
Candide
CandideVoltaire · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 19905,1bin okunma