Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
257 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
'Köylü hayatı bütünüyle varkalmaya adanmıştır.' 'Varkalmacı sözcüğünün iki anlamı vardır. Belirli bir sınavı atlatan insanı gösterir. Aynı zamanda, başkaları yok olurken ya da ölürken yaşamaya devam eden birini de gösterir. Ben köylülere ilişkin olarak, sözcüğün bu ikinci anlamını kullanıyorum. Genç ölenler, göç edenler, dilenciliğe düşenlerden farklı olarak, köylüler çalışmayı sürdürdüler.' . 'Onların Emeklerine' başlığı taşıyan üçlemenin ilk kitabı: Domuz Toprak. Ne öykü ne roman türüne ait bu eser. Biraz öykü biraz şiir biraz novella ve biraz da deneme. John Berger kitabın başında şunu diyerek ortaya çıkan eserin çeşitliliğinin kökenini anlatıyor sanki: 'Benim köylüler hakkında yazmam, hem beni onlardan ayırıyor hem de beni onlara yaklaştırıyor. Ne var ki ben, yalnızca bir yazar değilim. Ben aynı zamanda küçük bir çocuğun babasıyım, gerektiği zaman ekmek parası için çalışır iki elim; hikayelerin öznesiyim, konuğum, ev sahibiyim.' Domuz Toprak köylere-köylülere yapılan bir güzelleme olmadığı gibi köylülerin destanı da değil. Berger'in köyleri mekan bellediği düşünceleri, hikayeleri aslında. Emektar insanlar da var bu sözlerde arkadan işler çeviren insanlar da.. Sanat yazıları ile tanıdığım Berger'i bu sefer farklı bir alan ve konuda okusam da anlatımındaki canlılık, kelimelerin bir resme ait renklermişçesine akması hiç de uzak hissettirmedi yazara. . Kapak resmi Jean François Millet'nin Angelus adlı çalışması iken; çeviride Taciser Belge yer alıyor.
Domuz Toprak
Domuz ToprakJohn Berger · İletişim Yayıncılık · 201667 okunma
Ne demiş Ziya Paşa... ” Selim: “Ne mutlu Türküm diyene, demiş.” Turgut: “Onu Namık Kemal söylemiştir. Ziya Paşa aynen şöyle demiştir: “Dîrahtı ferganiyi nüman eyledi nevser Tema-yı zur-u haltı kadar neyledi kevser.” Selim: “Yeter söz milletindir. Söyleyen: Jean François Millet.”
Reklam
Selim: "Dur! Hemen tahtayı silme. Beni kandıramazsın." Turgut: "Aptal! Uzatma işte. Böyle bir nazariyenin elbette bazı ufak tefek noksanları olacak. Ne demiş Ziya Paşa..." Selim: "Ne mutlu Türküm diyene, demiş." Turgut: "Onu Namık Kemal söylemiştir. Ziya Paşa aynen şöyle demiştir: "Di-rahtı ferganiyi nüman eyledi nevser Tema-yı zur-u haltı kadar neyledi kevser." Selim: "Yeter söz milletindir. Söyleyen: Jean François Millet."
Selim: “Yeter söz milletindir. Söyleyen: Jean François Millet.” ____
-TURGUT: "Aptal!Uzatma işte. Ne demiş Ziya Paşa.." -SELİM: "Ne mutlu Türküm diyene,demiş" -TURGUT : Onu Namık Kemal söylemiştir. Ziya paşa aynen şöyle demiştir: "Di-rahtı ferganiyiyi.. -SELİM: "Yeter söz milletindir.Söyleyen: Jean François Millet.
Ne demiş Ziya Paşa...” Selim: “Ne mutlu Türküm diyene, demiş.” Turgut: “Onu Namık Kemal söylemiştir. Ziya Paşa aynen şöyle demiştir: “Dî-rahtı ferganiyi nüman eyledi nevser Tema-yı zur-u haltı kadar neyledi kevser.” Selim: “Yeter söz milletindir. Söyleyen: Jean François Millet.” Turgut: “Sanki hiçbir şey olmamış gibi sözlerime devam ediyorum: “İnsan, kendini beğenmeden yaşayamaz. Kendini beğenirse, diğer insanlar onun hayatını cehenneme çevirmeye çalışırlar. Bunun için, insan, hem kendini beğenmeli hem de beğenmemelidir.
Sayfa 73 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“Sanata gerçek gücünü veren şey, sıradan olanı en yüce duyguyla ele almaktır.” Jean-François Millet
Sayfa 7
76 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.