Domuz Toprak

Pig Earth
9789754702057

2022 30. kitabı
Okunma: 01 Mart 2022 00:00
'Köylü hayatı bütünüyle varkalmaya adanmıştır.' 'Varkalmacı sözcüğünün iki anlamı vardır. Belirli bir sınavı atlatan insanı gösterir. Aynı zamanda, başkaları yok olurken ya da ölürken yaşamaya devam eden birini de gösterir. Ben köylülere ilişkin olarak, sözcüğün bu ikinci anlamını kullanıyorum. Genç ölenler, göç edenler, dilenciliğe düşenlerden farklı olarak, köylüler çalışmayı sürdürdüler.' . 'Onların Emeklerine' başlığı taşıyan üçlemenin ilk kitabı: Domuz Toprak. Ne öykü ne roman türüne ait bu eser. Biraz öykü biraz şiir biraz novella ve biraz da deneme. John Berger kitabın başında şunu diyerek ortaya çıkan eserin çeşitliliğinin kökenini anlatıyor sanki: 'Benim köylüler hakkında yazmam, hem beni onlardan ayırıyor hem de beni onlara yaklaştırıyor. Ne var ki ben, yalnızca bir yazar değilim. Ben aynı zamanda küçük bir çocuğun babasıyım, gerektiği zaman ekmek parası için çalışır iki elim; hikayelerin öznesiyim, konuğum, ev sahibiyim.' Domuz Toprak köylere-köylülere yapılan bir güzelleme olmadığı gibi köylülerin destanı da değil. Berger'in köyleri mekan bellediği düşünceleri, hikayeleri aslında. Emektar insanlar da var bu sözlerde arkadan işler çeviren insanlar da.. Sanat yazıları ile tanıdığım Berger'i bu sefer farklı bir alan ve konuda okusam da anlatımındaki canlılık, kelimelerin bir resme ait renklermişçesine akması hiç de uzak hissettirmedi yazara. . Kapak resmi Jean François Millet'nin Angelus adlı çalışması iken; çeviride Taciser Belge yer alıyor.
Akordeon sesi öldü.
2023 17. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2023 00:13
Her hikaye herkesin kendisini tanımlamasını sağlar. Coğrafyalar değişik olsada köylünün yaşam tarzı hep aynıdır. Kitapta konusu geçen küçük bir köy de bir kaç ailenin hikayelerini konu edinmiş, hikayeler bana tanıdık geldi. Eski köy hayatımdan kısa kesitler gibiydi.” Küçük yerlerin kanunları büyük olur” köy kanunları yazılı olmayan sözlü biraz da dedikodu tarzında kanunlardır.:) Kitaptan alıntılar… Köylüler artık varolmayacak. Eskiden kentler, şu ya da bu şekilde köylüleri sözde artı-değerden vazgeçmek zorunda bırakarak, gida ürünleri bakımından köylere bağımlıydılar. Çok gecmeden dünyanın kırsal alanları, kendi kırsal nüfusunu beslemek icin, kentlere bağımlı hale gelebilir. Bu eğer olursa ya da olduğunda, köylüler artık varolmayacaklar… Şimdi bu süreklilik, yalnızca köylülerin gelecegini ilgilendiren bir şey degil.Dünyanın birçok yerinde, günümüzde köylülüğü yok eden ya da aradan çıkaran güçler, bir zamanlar tarihsel ilerlemenin içinde barındıran Umutların çelişkisini temsil ediyor. Üretkenlik, kıtlığı azaltmıyor. Bilginin yayılması, kesin bir demokrasiye yol açmıyor. Boş zamana kavuşma sanayileşmiş ülkelerde kişisel doyum sağlayacak yerde daha cok kitleselleşmeye, yol açıyor. Yaşanan köylü ekonomisi hakında en kavrayışlı yazılar yazan kişi, Rus tarımcısı Çayanov'dur. Köylüleri anlamak isteyen kim varsa, başka bir çok şey arasında en çok Çayanov'a dönmelidir. Kitabı okuduğumda aklıma sevgili Muzaffer Oruçoğlu geldi.! O da zamanında köylülerle çok muhatap olmuş, şu sözünü hep anımsarım “ köylü bir gün Allah’a gider ve peygamberi şikayet eder, sonra peygamber gelir şöyle söyler” Allah senin için hiç iyi şeyler düşünmüyor der”:))) John Berger artı Fyodor Dostoyevski fark yok gibi, yakın hemde çok. Dostum sen bu işi yapıyorsun:)))
2021 108. kitabı
Okunma: 09 Mart 2021 20:58
İngiliz yazar John Berger kitapta Fransız Alplerinde ki bir köyün ilk başta karmaşık görünen gerçekçiliğini, köy yaşamının yürek parcalayıcı ve neşe verici, tatsız ve eğlenceli yönlerini bir zenginlik içinde anlatiyor. Kitap üç cilt olup 1.Domuz Toprak 2. Bir Zamanlar Europa da 3. Leylak ve Bayrak
2023 21. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2023 21:47
𝒟𝑜𝓂𝓊𝓏 𝒯𝑜𝓅𝓇𝒶𝓀- - 𝒥𝑜𝒽𝓃 𝐵𝑒𝓇𝑔𝑒𝓇 İꪀᥴꫀꪶꫀꪑꫀ Yazarın “Onların Emeklerine” üçlemesinin ilk kitabı olan Domuz Toprak’ta Fransız Alpleri’ndeki bir köyde yaşanan olaylar, köy yaşamının zorluğu ve köy halkının doğa ile mücadeleleri anlatılıyor. Ayrıca Sanayi devrimi ile başlayan köyden kente olan göçün köy yaşamına olan etkisini gösteren bir eser. Tam olarak bir roman olarak değil de inceleme olarak kabul edebiliriz bu eseri. Aradan uzun yıllar geçse de değişmeyen ve ülkemizde de yaşanan bir gerçektir. Köy yaşamından uzaklaşarak şehir hayatına geçen toplumun geride bıraktıkları ile toplumun içine düştüğü ekonomik zorluklar ve yeri doldurulamayan o boşluk hissi. Kitaplarla ve sevgiyle kalınız.
2017 35. kitabı
Domuz Toprak John Berger Sanayi devrimi ile başlayan köyden kente göçün anlatıldığı roman - inceleme tarzında üçlemenin ilki. Köyden kente göç sadece daha iyi bir ekonomiden ibaret değildir. Daha konforlu bir yaşam umudu vardır. Fransa’nın dağ köylerinde yaşayan insanları anlatır kitap. Kitabın sonunda ise köy yaşamı, kente göç, ekonomik döngü üzerine bir de deneme çalışması vardır. Kitap aslında komşuların ayır ayrı hikayeleridir. Bir bölümde bir komşuyu anlatırken, diğerinde diğer komşuyu anlatır. Köylüler, doğayla mücadelede daha sert bir yaşam sürdürdüklerinden daha sert daha duygusuz yönleri de zaman zaman ortaya çıkmaktadır. Hayvanlar ekonomik bir değerdir. Daha az getirisi olan süt bir ineği kasaplık bir et haline dönüşüvermektedir. Yazar hayvanları da duygusal olarak bir canlı olarak gördüğü için zaman zaman köylülerin hayvanlara yaptığı davranışlara okuyucunun yüreği kaldırmaz. Hep biriktirme dertlerindedirler köylüler. Daha çok biriktirip şehirde daha iyi bir yaşam kurma hayalindedirler. Kitapta anlatılan Fransız köyünden çıkıp bir Macar köyüne de varsanız aynıdır. Ardahan’ın bir köyüne de gitseniz aynıdır. Şehre özlem bir anlamda konfora özlemdir köylü için. Avrupa ülkelerine göre köyden kente göç ülkemizde 70-80 yıl geriden gelse de durum aynıdır. Köy yaşamı ancak şehrin kaosuna alışamayan köyde doğup büyümüş yaşlı insanlara kalmıştır, terk edilmişlik ve yalnızlık duygusuyla. Sosyal yaşamın kaybolup gittiği köylerde şimdilerde, kar-zarar denklemi penceresinden bakan yatırımcıların, devasa tarım makinelerinin tekerlek izleri görülmekte, yada içinde köylülerin amele gibi çalıştığı koca koca inek çiftlikleri veya tavuk çiftlikleri. Yazar çoğu okuyucun geçmişine bir ayna tutuyor aslında.
Siyaset
2018 2. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2018 22:03
Berger zaten tanıdığım bir yazar olduğundan Domuz Toprağı 'n içime işlemesi fazla zor olmadı. 50 yıl gibi bir süre önce yazılsa da hala varolmayı başarabilmiş anlatılan köylü kültürünün derin ve estetik incelemelerinden biri sadece. Herkes "Onların Emeklerine" serisinde ilk kitabı (Domuz Toprak) sevmesine rağmen serinin diğer kitaplarına pek ısınamamış çünkü John Berger, karşınızda büyük incelemelerin, köylerin ve kapitalizmin büyük eleştirici üstadı, sıkıcı bir yazar. Ancak fiction olan bölümleri bile non-fiction gözüyle okursanız, Berger size dünyanın en iyi yazarı gibi görünebilir.

John BergerYazar · 46 kitap
1926'da Londra'da doğan John Berger, İngiliz yazar ve sanat eleştirmeniydi. İlk romanı 1958'de yayımlanan "Zamanımızın Bir Ressamı"dır. Romanı "G." İle 1972 yılında Booker ödülünü almıştır. John Berger, mesleki kariyerine ressam olarak başladı. 1940'lı yılların sonlarına doğru Londra'da birçok sergiye katıldı. 1948-1955 yılları arasında sanat eleştirmenliğinin yanı sıra, resim dersleri de verdi. İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmenlerinden biri olarak tanınır. Senaryo yazarlığı ve belgesel yazarı olarak da tanınır. Bunun yanı sıra, romancı kimliği de vardır. İlk romanı Zamanımızın Bir Ressamı (A Painter of our Time) 1958'de yayımlandı. Metis Yayınları yazarın klasikleşmiş yapıtı Görme Biçimleri'nin (1986) yanı sıra, Picasso'nun Başarısı ve Başarısızlığı (1988), Düğüne (1997), Alain Tanner ile birlikte yazdığı 2000 Yılında 25 Yaşına Basacak Olan Yunus (1997), Görünüre Dair Küçük Bir Teoriye Doğru Adımlar (1999) ve Fotokopiler (1999) adlı kitaplarıyla, özellikle görsellik üzerine denemelerini bir araya getiren O Ana Adanmış (1988) adlı seçkisini yayımlamıştır. Berger'ın son romanı Kral ise 2001 yılında Müge Gürsoy Sökmen çevirisiyle yayımlandı. John Berger, 2 Ocak 2017'de Fransa'nın Antony kentindeki evinde 90 yaşında hayatını kaybetti.