Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
toplum zenginin uçsuz bucaksız servetini sımsıkı korurken, yoksula ancak kendi eliyle yaptığı sefil bir kulübeden yararlanma imkânını tanır. Toplumun bütün avantajları güçlüler ve zenginler için değil midir? Bütün paralı mevki ve makamlar onlann elinde değil midir? Bütün kayırmalar, bütün bağışıklıklar onlara tanınmış değil midir? Toplumda saygınlığa sahip bir adam alacaklılarını atlatsa ya da başka dolandırıcılıklar yapsa bile ceza görmeyeceğinden emin değil midir? İnsanlara vurdurduğu değnekler, yaptığı çeşitli zor cinayetler bile hemen örtbas edilen ve altı ay sonra bütünüyle unutulan olaylar değil midir? Ama aynı adamın hele bir şeyi çalınsın, polis hemen seferber olur ve o zaman vay kuşkulandığı zavallı suçsuzların haline! Tehlikeli bir yerden mi geçiyor? Koruma görevlileri işbaşındadı
Birinci olarak, nicel oranlar göz önüne alınmalıdır; buna göre, bütün diğer faktörler aynı kalmak koşuluyla, komşusundan on kat fazla malı mülkü olan bir kişi ondan on kat fazla vergi ödemelidir, ikinci olarak, kullanıma ilişkin oranlar, yani gerekli olanla fazlalık [fuzuli] olanın ayrımı gelir; (buna göre] ancak geçinecek kadar varlığa sahip olan birey hiç vergi ödememelidir.
Reklam
Gerçi halktan bir elle alınanı öteki elle ona geri vererek onun daha sıkı bir bağımlılık içinde tutulacağı umulabilir, ki Yusufun Mısırlılara uyguladığı politika buydu; fakat elden çıkan para geri dönse de çıktığı ellere dönmediği ve böyle ilkelerle olsa olsa yararlı kişiler soyulup tembeller zenginleştirildiği ölçüde, bu kof safsata devlet için çok zararlıdır.
Kendisini yara almaz, zarar görmez sanan kişi hiçbir şeyden korkmaz.
Bu bölümde çözülecek sorunlar ve aşılacak çelişkiler de öncekinden daha az değildir. Şurası kesindir ki mülkiyet hakkı bütün yurttaş haklarının en kutsalıdır ve bazı bakımlardan özgürlükten bile daha önemlidir. Bunun nedeni, ya hayatın korunmasıyla daha yakından bağlantılı olması ya -kişilere oranla mal mülkün gaspı daha kolay ve savunulması daha zahmetli olduğundan- daha kolay elden kaçabilecek şeye daha çok saygı göstermek gereği duyulması ya da mülkiyetin, uygar toplumun gerçek temeli ve yurttaşlann topluma bağlanmalarının gerçek güvencesi olmasıdır;
Gerçekten de yasalann en birincisi, yasalara saygı göstermektir; sert ve acımasız cezalar, birtakım dar kafalılar tarafından, elde edemedikleri bu saygının yerine korkutmayı ikame etmek üzere tasarlanmış boş ve yararsız bir çaredir. Her zaman görülmüştür ki, işkencelerin en korkunç olduğu ülkeler, aynı zamanda işkencenin en sık yapıldığı yerlerdir; öyle ki verilen cezaların acımasızlığı olsa olsa yasa çiğneyenlerin ne kadar çok olduğunu gösterir ve her şeyi aynı sertlikle cezalandırırsanız, suçluları [ufak tefek] kabahatlerinin cezasından kaçmak için cinayet işlemeye sevk etmiş olursunuz.
Reklam
Vatan uğrunda üstün hizmette bulunmuş yurttaşlar bile asla ayrıcalıklar tanınarak değil, onurlandınlarak ödüllendirilmelidir. Çünkü tek bir kişi bile yasalara itaat etmemenin iyi bir şey olduğunu düşündüğü anda, devlet yıkımın eşiğine gelmiş demektir. Fakat soylular veya askerler ya da devlet içindeki herhangi bir toplumsal kesim, böyle (ayncalık isteyen] bir tutum benimserse, her şey çaresiz biçimde mahvolur.
Bir demokrasinin yetkili kurulunun yanlış kararnameler çıkarması ve masumları mahkûm etmesi de olanak dışı değildir. Fakat böyle bir durum, ancak birkaç açıkgözün döktüğü dil ve inandmcılığı sayesinde halkın çıkarlannm yerine ikame etmeyi becerdiği özel çıkarlarla halkın gözü boyandığı zaman meydana gelebilir. O zaman kamusal karar başka, genel irade başka olur". Bu konuda boşuna karşıma Atina demokrasisi çıkarılmasın; çünkü gerçekte Atina bir demokrasi değil, bilginler ve hatipler tarafından idare edilen gayet despot Ityrannigue] bir aristokrasiydi.
..gerçek demokrasi hiçbir zaman var olmamıştır ve olmayacaktır.
Sayfa 63
Kendini her zaman iyi yöneten bir halkın yönetilmeye gereksinimi yoktur.
Sayfa 63
Reklam
Özel çıkarların kamu işlerini etkilemesinden daha tehlikeli bir şey olamaz.
Sayfa 63
Bir çocuk kendisi iyi yetiştirilmemiş olan biri tarafından nasıl iyi yetiştirilebilir?
İnsanı umutsuzluğa düşüren yalnız ruh acılarıdır.
İnsanın toplum sözleşmesiyle yitirdiği şey, doğal özgürlüğü ile isteyip elde edebileceği şeyler üzerindeki sınırsız bir haktır.
Her türlü güç Tanrı'dan gelir, kabul. Ama bütün hastalıklar da ondan gelir. Böyledir diye, hekim çağırmak yasak mı olmalı?
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.