Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bekle zalim israil!
Kahraman muhacirin başı dik, gayet vakur Sanarsın ki zırhını Davud peygamber dokur Kuşanmış silahını dilinde tevhid okur Bekle İran ve Bizans sıra size gelecek Allah’ın va‘di haktır, fetih gerçekleşecek! Kaside-i bürde KA’B bin Züheyr( r.a)
Bu sırada Kâ’b bin Züheyr Müslüman olduğunu bildiren, meşhur “Bânet Süâdü” kasidesini okumaya başladı. Şiirinin, “Şüphe yok ki, Resûlullah doğru yolu gösteren bir nur, kötülükleri yok etmek için, Allah’ın sıyrılmış keskin ve yalın kılıçlarından bir kılıçtır.” Beytini söylediğinde Peygamber Efendimiz duygulanarak üzerindeki hırkayı çıkarıp ona hediye etti. Bu olay nedeniyle kaside, “Kaside-i Bürde” (Hırka kasidesi) olarak da anıldı.
Reklam
50 syf.
·
Puan vermedi
Suskunluk iyi gelir kimi zaman ruha, ta ki o suskunluğa nidâ olan şiirler olduğu vakit .Gözlerim parçalı bulutlu nedense hep bu şiir kitabını okurken ama bir damla yaş gözükmüyor etrafta. Telâşları kalmayanlar ülkesidir. Kalbi hüzünlerle bekleyişlerde olanların mekanıdır. Sıtareye bakıp hayal kuranların şiiridir sitare. Şiirde geçen Züheyr'in
Sitare
SitareDilaver Cebeci · Ötüken Neşriyat · 1997107 okunma
İslamiyet'in ilk yıllarında Hz. Peygamber'e karşı müşriklerin duyduğu öfke, o dönemin meşhur şairlerinin şiirlerine de yansımıştı. Kendisine sormadan Müslüman olan kardeşlerine sinirlenen, dönemin ünlü şairlerinden Ka'b Bin Züheyr, hem Hz. Peygamber'e hem de Müslümanlara yönelik sert şiirler ve hicivler yazmıştır. Ancak daha sonra kendisi Müslüman olmaya karar verince, Hz. Peygamber'e hitaben yazdığı şiirle gönüllere taht kurmuştur. Kendisine hitaben yazılan kasideyi çok beğenen Hz. Peygamber, üzerindeki hırkayı (hırka Arapça'da bürde demektir) çıkarıp Kab Bin Züheyr'e hediye eder ve bu şiir İslam tarihinde "Kaside-i Bürde" ismiyle meşhur olur. Hz. Peygamber'in hediye ettiği bu hırka, Hz. Muaviye tarafından Ka'b Bin Züheyr hazretlerinin varislerinden satın alınır. Zamanla Emevilere, onlardan Abbasilere geçer. Mısır'ın fethinden sonra Mekke Şerifi tarafından diğer kutsal emanetler ile birlikte Yavuz Sultan Selim Han'a teslim edilir. Yavuz Sultan Selim Han da İstanbul'a getirdiği mübarek emanetleri, Topkapı Sarayı'nın Enderun denilen iç avlusundaki has odaya yerleştirir ve bu odada 24 saat kesintisiz bir şekilde tayin edilen 40 hafız ile Kur'an-ı Kerim okutturur.
Sayfa 34 - Yeditepe, Hırkaların Kutsiyeti Ve İstanbulKitabı okudu
Kaside-i Bürde - Kab bin Zuheyr
Vurulunca göğüslerinden vurulurlar. Onlar ürkmez, onlardan ürker dev dalgalı ölüm denizi.
Sayfa 30 - Diriliş Yayınları 8. Baskı 2016Kitabı okudu
Kaside-i Bürde - Kab bin Zuheyr
Bakma ve zaten bakmazsın sözlerine beni kıskananların. Senin hükmün onlara değil, hakka ayarlı ve ben de bir parça suçluyum belki. Ama senin makamındayım şimdi. Fillerin bile titrediği makamda.
Sayfa 28 - Diriliş Yayınları 8. Baskı 2016Kitabı okudu
Reklam
Kaside-i Bürde - Kab bin Zuheyr
Haber geldi: "peygamber. seni öyle bir cezaya çarpacak ki!" Siz bilirsiniz. hey zavallılar! İşte onun kapısındayım, yüreğimde sonsuz bağışlanma ümidi. Ondan özür dilemeye geldim, af istemeğe geldim; Çünkü O sırrını bilendir, kabul edicisidir mazeretlerin. O affedenlerin en affedicisi.
Sayfa 28 - Diriliş Yayınları 8. Baskı 2016Kitabı okudu
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.