Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

kєmαl αcαr

kєmαl αcαr
@kemalacar
Sıkı Okur
122 okur puanı
Aralık 2023 tarihinde katıldı
Reklam
"Yönetim biçimleri, yönetilen insanların tabiatıyla uyumlu olmalıdır."
Sayfa 112
"Sonuç olarak, şayet bana sık sorulan "21. yüzyılın eşiğinde felsefe nereye gidiyor?" sorusuna cevap vermem gerekseydi, bugün için en heyecan verici araştırmaların tam da etik-politika felsefesi alanında gerçekleştiğini söylerdim."
Sayfa 336

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Her bilim, bir cinsten bir yığın deneye dayanan ve geniş ölçüde bilimöncesi deneye başvuran genel tümevarımlarından meydana gelir. Her bilimsel tümevarımın, tümdengelim ile tümevarımın bir karışımı, bir bileşimi olduğunu da söyleyebiliriz."
Sayfa 147
"Kemal Tahir'e göre Osmanlılar "Hristiyan reayayı, o çağlarda hiçbir yerde bulunmayan en yumuşak bir merkezi bürokratik devlet idaresi getirmekle memnun etmişler." Batı'nın insanı yarı köle yapan düzeni karşısında "gerek Rumlar, gerekse Balkanlı Slavlar için gerçek kurtarıcı sayılmışlardır."
Sayfa 61
Reklam
Osmanlı modernleşme pratiğinin yapısal unsurlarını devam ettiren Cumhuriyet dönemi reform programı, aynı zamanda, Tanzimat ve Meşrutiyetin gerçekleştirmeye çalıştığı yenileşmenin fikrî devamıdır. Şerif Mardin bu noktayı ısrarla vurgular. Çünkü Türk Devrimi, Fransız Devrimi gibi kitlelerin çıkışından kaynaklanmamaktaydı; sistematik şiddet unsurları taşımamaktaydı ve bir Robespierre'i yoktu. Türk Devrimi, Osmanlı hanedanını ve hilâfeti tasfiye eden, Osmanlı bürokrasisi içinde ciddi bir zihinsel dönüşüm gerçekleştiren ve fakat Osmanlı Batılılaşmasının yenileştirme hızını yetersiz bulan bir süper Batılılaştırma (super westernization) programıdır."
Sayfa 167
"Niyazi Merkez Osmanlı dönemi Batılılaşma tarihini "Tanzimat Batılılaşması" adını vererek eleştirmiştir. Cumhuriyet dönemine göre çok daha fazla üzerinde durduğu Osmanlı dönemi Batılılaşmasının Batı'nın baskısı altında ve bir özenti biçiminde gerçekleştirildiğini düşünmüştür. Bu dönemin yenileşme hareketlerinin sonunda
Sayfa 472
"Batı toplumlarının siyasal kurumlarını taklit etmek, bizdeki siyasal bağların özel niteliğini hesaba katmamak ve sonuç olarak Osmanlı siyasal birliğini dağıtmak demektir."
Sayfa 51
"Hiç bir toplum, bütün kesimleriyle, bir anda modernleşemez ve değişemez. Dindarlar farklı, modernler farklı, köylüler farklı, kentliler farklı modernleşebilirler."
Sayfa 82
"İrlandalı oyun yazarı George Bernard Shaw'un hayaleti anekdotlar ve doğruluğu kuşkulu kimi anlatılar için güçlü bir mıknatıstır. Böyle bir hikayede, Shaw'un bir partide güzel bir yıldızın teklifiyle karşı karşıya kaldığı anlatılır. "Bir çocuk yapmalıyız," der yıldız. "benim güzelliğim, sizin de zekanızla donanır". Ah, der tedbirli Shaw, "Peki ya benim güzelliğimi, sizin zekanızı alırsa?"
Sayfa 141
Reklam
"Darwin'e göre hayat farklılıkların zaman içinde yavaş yavaş birikmesiyle, farklı soyların ortak atalarından farklılaşmasıyla evrilir. Sonuçta ortaya dallanan bir ağaç çıkar, bu tür ağaçların görebildiğimiz organizmaların çoğunun (esasen çok büyük ökaryotun) evrimini resmetmenin en iyi yolu olduğuna hiç kuşku yoktur. Ama bir ağacın bakteri, arkea ya da ökaryot olsun, mikropların evrimini resmetmenin en iyi yolu olmadığı da bir o kadar açıktır."
Sayfa 124
1.448 öğeden 1.351 ile 1.365 arasındakiler gösteriliyor.