Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Zeynep Merdan

Zeynep Merdan
@kesfsever
Keşfsever ‏ז #KendilikCesareti
42 okur puanı
Ekim 2020 tarihinde katıldı
Simone de Beauvoir'ın "Kurtuluşu bir başkasında görmek, yıkılmanın en güvenli yoludur" sözü ruhumuzdaki yaralar için de işlevsel. Şifayı başkasından ummak, daha da derinden yaralanmanın en acı verici yolu.
Reklam
Kitaplar da insanlar gibi. Vaktinde çıkıyorlar karşımıza. Ya da yıllarca baş ucumuzda, bilincimizin hazır olacağı zamana değin saklarlar kendini. Doğru zamanda karşımıza çıkan doğru insanlar gibi. Tıpkı onlar gibi vakti var bazı kitapları okumanın.
İncelik Yorgunluğu
"İncelik yorgunluğu" diye bir şey olmalı. İncelik de yoruyor. İncelik bile yoruyor bazen. Her şeye en derin, en anlamlı, en zarif, en empatik nazarla bakma çabası ve beklentisi önce muhataplarını en çok da gönlünü yoruyor insanın.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Çoğu zaman üç beş kişi için yazdığımızı sanırız, onlar bizi okumazlar. Asıl seslendiklerimiz, hiçbir zaman tanımayacağımız, başka üç beş kişidir" Attila İlhan Yazar - Okur ilişkisi çoğu zaman platoniktir bu yüzden. Okur, dilediği yazarı seçebilir. Yazarsa düşlediği okura nadiren denk gelir. Yazarın hakiki muhatabına rast gelmesi bu yüzden muhteşemdir. Her yazar "hakiki muhatabı" için yazar. Aynı yüzyılda yaşamıyor bile olsa...
Reklam
“Kadın kendini yazmalıdır. Kadınlar hakkında yazmalıdır ve yazıya kadını geri getirmelidir. Kadının kendini metin içine koyması gerekmektedir, aynı dünyanın içine ve tarihin içine koyması gerektiği gibi.” Hélène Cixious
"Söz, aklı sarhoş eden şarap gibidir. Bir kimse bu şarabı içmeye müptela olsa, asla bir daha onu terk edemez." Hücvirî'nin Keşfu'l Mahcûb'unda geçen bu muhteşem söz, kendi sözünün sarhoşu olmuşları ne güzel izah ediyor.
Heraklitos'un "İnsanların karakterleri onların kaderleridir" sözü sıkı bir mukayese yaptırıyor. İnsanlar kaderlerini karakterlerine göre mi yaşarlar? Yoksa kaderlerine göre mi karakterleri şekillenir? Şu soruya cevap verme tercihimiz bile karakterimizi ifşa etmiyor mu?
Kendinin Kâşifi
Rafael'in meşhur tablosu Atina Okulu'nda, o kayıtsız kendiliğinde, hüzünlü huzursuzluğuyla, tek başına yazan kişi: Heraklitos... Fragmanlar'ında ne olmak hırsı, ne bulmak hevesi taşımadan ve yalnız kendinin kâşifi olarak yazmıştı: "Kendimi aradım"
“Hepimiz Tanrı’nın roman kahramanlarıydık” Serkan Parlak'ın bu cümlesi güzel bir keşfi saklamış içinde: 'Tanrı'nın Romanı olarak Yaşam' fikrini. Yaşam, ilahi bir kurguda ve sonsuz bir estetizmde romanların en büyüğü. Tüm romanlar Tanrı'nın romanının kötü bir taklidi bu yüzden.
Reklam
"Kurtuluşu bir başkasında görmek, yıkılmanın en güvenli yoludur." Simone de Beauvoir
"Eğer hakikati arıyorsanız, hayatınız asla eskisi gibi olmayacaktır." Abdülkadir es-Sufi