100 Soruda Çevre - Çevre Sorunları ve Çevre Politikası

Ruşen Keleş

100 Soruda Çevre - Çevre Sorunları ve Çevre Politikası Gönderileri

100 Soruda Çevre - Çevre Sorunları ve Çevre Politikası kitaplarını, 100 Soruda Çevre - Çevre Sorunları ve Çevre Politikası sözleri ve alıntılarını, 100 Soruda Çevre - Çevre Sorunları ve Çevre Politikası yazarlarını, 100 Soruda Çevre - Çevre Sorunları ve Çevre Politikası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Amerikan Sömürüsü
Kyoto Protokolü'ne taraf olan sanayileşmiş ülkeler sera gazı salımlarını 2008 ve 2012 yilla arasında, 1990 düzeyinin en az %5'i oranında azaltma kabul ederken, ABD Kyoto Protokolü'ne başlangıcından beri karşı çıkmaktadır. Ekonomik gelişme düzeyi açısından ABD ile karşılaştırılamayacak olan Türkiye ise, Kyoto Proto kolü'nü 2009 yılında 5836 sayılı yasa ile onaylayarak ona taraf olmuştur.
Geleceği Sömürün...
Yeryüzünü küresel ısınmanın etkilerinden kurtarmayı amaçlayan Sözleşme ve Protokol karşısında, devletlerin aldıkları tavırlar, çıkarla nıyla bağlantılı olarak değişmektedir. Almanya, İtalya, Hollanda, Fransa, Danimarka, Finlandiya ve İsveç gibi Avrupa ülkeleriyle Japonya, ithal enerji kaynaklarına bir ölçüde bağımlı olan, bir yandan yaşam ölçünlerinin düzeyini koru maya çalışırken, bir yandan da fosil yakıt kullanımını azaltmaya "hayır" demeyen devletlerdir.
Reklam
Sera gazlarının üretimi bugün dursa bile, atmosferde halen var olan gazlar nedeniyle, küresel ısınmanın 20-30 yıl daha süreceğine ilişkin kestirimler vardır. Kaldı ki, sera gazı üretiminin dur durulması olasılığı da yoktur. Oysa, özellikle kömür yalnız karbondioksitten 20 kat daha güçlü olan metan gazının açığa çıkmasına yol açmakla kalmamakta, aynı zamanda cıva kirliliğine, asit yağmurlarına, kükürtdioksitin ve azotoksitin açığa çıkmasına, tatlı suların azalmasına ve kanser, solunum sorunları, işitme bozuklukları gibi birçok hastalığa da neden olmaktadır.
İngiliz iktisatçı Nicholas Stern, bu olayın, dünyanın bugüne değin karşılaştığı en ciddi bunalım olduğuna dikkat çeki yor. Ve diyor ki, bu değişikliğin dünya ekonomisine maliyeti, iki dünya savaşının ve 1929 dünya ekonomik bunalımın maliyetleri toplamından daha yüksek olacaktır. Stern'in bu maliyetin boyutlarıyla ilgili olarak yapmış olduğu tahmine göre, toplam maliyetin öğeleri arasında, 5.500 milyar Euro, çevresel nedenlerle yerinden yurdundan göç etmek zorunda kalacak 200 milyon insan ve yeryüzündeki hayvan türlerinin %40'ından çoğunun telef olması" gibi değerler vardır. Yine Stern'in ve arkadaşlarının yapmış oldukları kestirime göre, iklim değişikliğinin gayri safi ulusal hasıla üzerindeki olumsuz etkisinin boyutları %5 ile arasında değişmektedir
Sera gazları yeryüzünden gelen uzun dalga radyasyonu alıkoymakta olduklarından yeryüzünün ısınmasına katkıda bulunmaktadırlar.
Gerçekten, yeryüzünün ortalama sıcaklığı on bin yıl boyunca 14 santigrat derece olarak kaldığı halde, bu durum son 20-25 yıldan bu yana değişmeye başlamıştır.
Reklam
52 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.