2001 ve Ötesi kitabı, 1989 yılında meşhur bilimkurgu yazarlarının 9 tane kısa öykülerinin derlenmiş olduğu bir kitap.
Malesef günümüzde baskısı bulunmamakta, ki keşke tekrar basılsaymış.
Ben bu kitabı içerisindeki Düğme, Düğme "button, button" hikayesini daha önce Twilight Zone dizisinde görüp, ilgimi çektiği ve asıl hikayesini okumak istediğim için araştırmıştım. Yapay zeka sayesinde o kısa hikayenin bu kitapta olduğunu öğrenmiş ve hemen kitabı almıştım. Eğer ilgilenenler varsa, kitap bilimkurgu sevenler tarafından bile pek bilinmediği için nadirkitap sitesinde 30 TL gibi çok uygun bir fiyata satılıyor. Kesinlikle tavsiye ederim, 30 TL için fazlasıyla değecek bir deneyim yaşattı bana.
Hikayelere gelecek olursak, her birisi Isaac Asimov, Ray Bradbury, Arthur C Clarke, Robert Sheckley, Richard Matheson gibi meşhur ve bu türün ustaları tarafından yazılmış olan 9 farklı bilimkurgu+ high concept öykülerden oluşuyor.
Çoğu hikaye bizlerde ahlaki ikilemler oluşturup, ben olsaydım ne yapardım sorusunu sorduruyor ve soğuk su etkisi oluşturan twistler ile ağzımıza bir parmak bal çalarak hikayeyi en iyi noktada bırakıyor. İçlerinden en sevdiklerim 30 Saniye 30 Gün, Casus Öyküsü, Uykudan Uyanış, Çiçek Dürbünü, Düğme Düğme ve Bilardo Topu oldu. Kimisi hikayeyi okuduktan bir gün sonrasında bile kafamda acaba ben ne yapardım sorusunu döndürmeye devam ettirdi. Kimisi de aklıma geldiği her anda "varoluşsal sancılar :)" diyebileceğim belli şeyleri sorgulatan ve üzerine düşündüren hikayeler oldu. Casus Öyküsü ise aralarında en komik bulduğum oldu. Aklıma geldikçe durumun absürtlüğü hala gülümsetiyor beni.
Konularından bahsetmeyeceğim çünkü zaten bu öyküler kısa hikayeler. Bana göre en iyisi hiçbir şey bilmeden hikayeleri okumak olur.
Bilimkurgu işleri seviyorsanız, Twilight Zone gibi