Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

A'mak-ı Hayal

Filibeli Ahmed Hilmi

A'mak-ı Hayal Sözleri ve Alıntıları

A'mak-ı Hayal sözleri ve alıntılarını, A'mak-ı Hayal kitap alıntılarını, A'mak-ı Hayal en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan zekâsının bulduğu geometrik şekillerle eşsiz doğa sanatının tam bir benzerliği ve ilişkisi vardır, işte bu ilişki ki insanın yaratılan âlemlerin merkezi olduğuna ve gerçek yaratıcı ile maddi ve manevi bağına en büyük kanıttır.
Güneş yanar, âlem döner, Bir gün gelir, hepsi söner. Ey sahib-i ilm-ü hüner, Bilir misin, sebebi kim?
Reklam
_Allah'ın yardımı olmazsa tarif bir şeye yaramıyor. (Bana seslenerek) Ey sual sahibi! Birinci levhadaki şiir Kaf ile Anka'yı bildiriyor (Kulağıma gerekli açıklamalar yaptı). İkinci levhadaki şiir ise ejderhanın sorusuna cevaptır. Bize göre sonsuz gibi görünen bu Kâinât, bu varlık kervanı, bu yıldız takımları, bu güneşler, bu âlemler hudutsuz boşlukta, Rahmân olan Allah'ın Arşı içinde, mekânı olmayan, mâhiyeti bilinmeyen eşsiz sırra, aşk nuruna doğru uçup gidiyorlar. Bu yolculuk, bu durmak bilmeyen hareket ezelîdir, ebedîdir.
Sayfa 81 - Sebil YayıneviKitabı okudu
Güneş yanar, âlem döner, Bir gün gelir, hepsi söner. Ey sahib-i ilm-ü hüner, Bilir misin, sebebi kim? Ne gelen var, ne giden var, Ne solan var, ne biten var, Ne gülü var, ne diken var, Bilir misin, sebebi kim? Her zerre ferd yoktur eşi. Aceb bunlar kimin işi? Ey kendini bilmez kişi, Bilir misin, sebebi kim? Haktır desen, mânası ne? Sebep midir? bir kelime: Soruyorum sana yine, Bilir misin, sebebi kim?
Sayfa 117 - Sebil YayıneviKitabı okudu
"İlim bir noktadır; onu câhiller çoğaltmıştır." Hz. Ali
Sayfa 84 - Sebil YayıneviKitabı okudu
Ya Rab! Hayatta nedir bu lezzet? Hayata rapteden bu garip kuvvet! Hayat ki bi-beka, pür-derd ü keder, Yine emel O, nedir bu hikmet? Bir an bırakmaz insanı rahat, Bin türlü alam, derd--i mai’şet. Çocukluğunda ağlar beşikte, Feryatla geçer o vakt-i ismet! Civanlığında bin türlü amal, Şeyhuhetinde bin türlü mihnet. Vakt-i ecelde mazi bir an, Bir an için mi bunca sefalet? Hatifi bir ses verdi cevabı. Dedi: Hayatta bu zevk ü kıymet, Akiller için seyr-i bedayi. Cahiller için yemekle şehvet!
Reklam
_Acayip! "var" ile "yok" eşit olur mu? Mesela ben şimdi varım, yarın yok olacağım. Bu iki hal arasında tar yok mu?!" dedim. Deli başını çevirdi, kahkahayı kopardı: "_Vay! Sen varsın ha! Acaba var mısın!" dedi. Bu mühim suali kendi kendime pek çok kere sormuştum. Bu sual, sığ bir görüş önünde mânasız ve alay edilmeye lâyık görülür; fakat değildir. Eğer var isem, niçin yok olacağım? Yok, olmayacağım da ruhum bâkî mi kalacak? İşte şüphe ejderhasının şahlandığı kısım, muâdelenin (denklemin) bu kısmı idi. Ruhum bâkî kalacak mı? Ruh nedir? Bizzat kendisi hissetmek kabiliyetini hâiz midir? Hüviyetini bilir mi? Var ise kalıpdan ayrıldığında ne gibi bir hal ile hallenecektir? İşte cevapsız birçok sual... Deli ilâve etti: "_Ancak ben varım. Zira ki "hiç"im, "yok"um. Varlığım hiçbir şeyle kayıtlı değildir. Yok olma, kayıtlı olana vardır. Hiçbir şeyle kayıtlı olmayan şey, "varlık" tır, "var"dır!"
Sayfa 18 - Sebil YayıneviKitabı okudu
Hep ikilik, birlik için, Bak iki göz, bir görüyor! Birlik ise, dirlik için, Bak iki göz, bir görüyor
Sayfa 90 - Sebil YayıneviKitabı okudu
Mezarlıkta bir deli gördüm. Eline geçirdiği bir terazi ile oynuyordu. Ne yaptığını sordum. Bana şu cevabı verdi: – Ahmaklıkla zekâyı tartıyorum. – Bunda amacın nedir? – Sonuçları hazine ile değerlendirmek! – Ee! Nasıl buldun bakayım? – Ahmaklığım o kadar ağır ki!.. Sanırım yaşadığımız zamanın Karun’u benim!
Zerdüşt sordu: _Nereden geldin?" Kalbime ilham edilen şu cevabı verdim: _Nasıl ve niçin yaptığından mes'ul olmayan Allah'dan!...
Sayfa 36 - Sebil YayıneviKitabı okudu
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.