Özgür KAİM

Özgür KAİM
@zgrkm61
- Cehennemin kapısında yine Sen'den ümit kesmem.
Talebe
Üniversite
Trabzon
727 okur puanı
30 Ara 2018 tarihinde katıldı
Tanıdığın kimse takip etmiyor
Ortak okuduğunuz kitap bulunmuyor
Sabitlenmiş gönderi
Geri Gelen Mektup
Ruhun mu ateş, yoksa o gözler mi alevden? Bilmem, bu yanardağ ne biçim korla tutuştu? Pervane olan kendini gizler mi alevden; Sen istedin, ondan bu gönül zorla tutuştu... Gün senden ışık alsa da bir renge bürünse; Ay secde edip çehrene yerlerde sürünse; Her şey silinip kayboluyorken
Sayfa 76 - ÖTÜKENKitabı okudu
Özgür KAİM
Bir kitabı okumaya başladı
Muhit - Sayı 23 (Kasım 2021)
Muhit - Sayı 23 (Kasım 2021)Muhit Dergi
8.8/10 · 97 okunma
Özgür KAİM
Bir kitabı okumaya başladı
Muhit - Sayı 24 (Aralık 2021)
Muhit - Sayı 24 (Aralık 2021)Muhit Dergi
9.3/10 · 101 okunma

Okur takip önerileri

Tümünü gör
250 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Sezai Karakoç İçin 7 Cümle
1. Nev'i şahsına münhasır. 'Neo şair değil, Nev'i şair. 2. Eski muhafazakâr. Yenileri 'neo muhafazakâr' oldu çünkü. 3. Dünya Nimetleri onun için sadece Andre Gide'in romanı, neolar içinse "Allah'ın lütfu"." 4. "Köşe" şiiri de, benim Monna Rosa'm. 5. Tüm iyi şairler gibi kötü şiir yazma hakkını da kullandı. 6. 'Sezai tavrı' onu her zaman saygın kıldı. 7. "Doğunun Yedinci Oğlu"nu yazdı, yedinci oğul oydu.
Sayfa 37 - Haydar ErgülenKitabı okudu
Dünyanın çivisi çıktı diyoruz, bizi ne kurtarabilir üstat? Sevgi kurtaracaktır dünyayı, insanlığı, Tanrı sevgisiyle kenetlenmiş sevgi demeti. Öcü, terörü, ezmeyi, bu nefs ve şeytan ateşlerini ancak sevgi şelalesi söndürebilir.
Sayfa 36 - Serhat Demirel / SEZAİ KARAKOÇ'LA SÖYLEŞİKitabı okudu
Çağımız insanının durumunu nasıl görüyorsunuz? İnsanoğlu çılgın davranış ve ihtirasların buyruğunda kıvranıyor. Fakat bir türlü bunu itiraf edip de hakikat medeniyetinin kendisine vaktiyle bağışladığı huzur ve sükûnu yeniden aramaya yanaşmıyor. Niyetlenmiyor bile. Niyetlense de insanlığı her yönden ahtapot gibi sarmış bulunan kötü niyet şebekeleri onu kımıldayamaz hâle getiriyor. Propaganda ve reklam insanın uyanmamasına, sürekli olarak bir nevi uykuda yaşamasına göre ayarlanmış durumda. Puta tapıcılık bir afyon gibi çağımızda da kitlelerin ruhunu sarmış vaziyette. Liderlere tapma şeklinde. Politika, put, nükleer silah, reklam gibi güçler insanın günlük aldanıştan sıyrılıp da ruhunu hakiki olanla karşılaştırmasına, baş başa bırakmasına engel olmaktadır. İnanca yeniden, eski büyük ve temel yerini vermek gereğinde insanoğlu.
Sayfa 36 - Serhat Demirel / SEZAİ KARAKOÇ'LA SÖYLEŞİKitabı okudu
Günümüzde eskiye kıyasla çok miktarda kitap yayımlanıyor ve bu da seçme işini güçleştiren bir durum. Ne yapmamızı önerirsiniz? Best-seller denilen kitle avcısı kitaplara aldanmayınız. Gerçekte bunlar kitap değil, kitap-benzeri, kitapsılardır. Bunlar kitap değil, kitaplara kitabelerdir! Doğar doğmaz ölmüşlerdir bunlar. Bunun için, kitabeler kadar ünlü olabilirler! Üstlerinde yazarlarının adları, mezartaşlarına kazınmış adlardan farksızdır. Kitap nerededir? Çağları kucaklayan kitap, genellikle bunların arasında gözükmez ve kaybolur. Bütün gerçek kitaplar, KİTAP'tan ışık ahırlar, özlerini O'ndan alan diriliş mayalarıdır. Kitabe tipi kitaplarsa, yüzlerini ölüme çevirmişlerdir. Zaman, kitaplara değil, kitap kılıklı kitabelere musallat olur; onları kurt gibi, güve gibi, yer bitirir. Hakikatte kitap bir tanedir. Göklerin kitabı bir tanedir. Ona bağlı olarak hayat özü taşıyanlar da, ona hürmeten, kitap adını alırlar.
Sayfa 36 - Serhat Demirel / SEZAİ KARAKOÇ'LA SÖYLEŞİKitabı okudu
Mehmet Akif İnan'ın hatırası kısmı...
İlk şiir kitabı Körfez kendi yayınevini kurmadan önce 1959'da Kül Yayınları'ndan çıkmıştı. Çok yakın arkadaşı Mehmet Akif İnan (1940-2000) bu kitap ve şairiyle olan bir anısını 1990'da Ahmet Ersöz'le yaptığı bir söyleşide şöyle anlatıyor: "Maraş'ta lise son sınıf
Sayfa 27 - Haluk Oral / SEZAİ KARAKOÇKitabı okudu
1960'ta Diriliş adıyla başka bir dergi çıkarmaya başladı. Daha sonra kitaplarını basmak için kurduğu yayınevine de aynı adı verecekti. Bu adı 1954'te Cezayir Bağımsızlık Savaşı için yazdığı "Bir Milletin Ba'süba'delmevti" başlıklı yazıdan almıştı. "Diriliş" kelimesini, "Ba'süba'delmevt"in karşılığı olarak, ölümden sonra dirilme anlamına kullanmaktaydı. Sezai Karakoç'un adıyla özdeşleşen Diriliş dergisi aralıklarla uzun yıllar yayımlanmıştır.
Sayfa 27 - Haluk Oral / SEZAİ KARAKOÇKitabı okudu
O yıllardan belleğimde kalan, Sezai'yi hep Cemal Süreya ile birlikte gördüğümdür. Cemal'in, Sezai'ye büyük değer verdiğini de gözlemliyorduk elbet. Ben tanık olmadım ama, arkadaşlardan dinlediğim, Cemal'in, birkaç kez, Sezai'ye 'Sezo, senin şiirindeki şu dizeyi bana ödünç verir misin?' dediğidir. Cemal'in şiirini bilenler, onun Sezai'den 'ödünç' aldığı dizeleri bilirler.
Sayfa 25 - Hilmi Yavuz / SEZAİ KARAKOÇ ANILARKitabı okudu
SEZAİ KARAKOÇ'U SEVMEMİZİN ON İKİ HAKLI SEBEBİ
1. Yüksek sesle susması: Bu susuşu sükutun diğer bütün çeşitlerinden ayırmak lazımdır. Onun sohbetine katılıp neredeyse bir saat hiç konuşmadan çok şeyler anlatıldığına şahit olan insanların evlerine döndüklerinde "Anlat bakalım üstat nelerden bahsetti?" diyenlere aynı tonda susarak cevap
Sayfa 22 - Hüseyin AkınKitabı okudu
BAHÇENİN TEK GÜLÜ
"Kelimeler ülkesindeki bilge" Sezai Karakoç'un anısına saygıyla... Bahçenin tek gülüsün, Monna Rosa! Açarsın, önün ardın kış da olsa. Bize senden yakını var, Şahdamar!
Sayfa 13 - Kenan OvacıkKitabı okudu
HIZIR'LA KONUŞAN ŞAİR
Hiçbir fotoğrafa girmeyişi yok mu, her kareden Nasılsa sıyrılıp bir yıldız misali kayması yok mu Bir ırmaktan el edip çağırması kuzuları suya Suyun ve kavalın şaşırıp kalması öylece İstanbul'a, Bağdat'a, Şam'a, Mekke'ye, Medine'ye Bir güzellik hatırası düşürmesi kelimelerden Sığmıyor albümlere Kalbinde ağır bir hasar, yeryüzü kırımlarından Bir gül öksüzse, yetimse bir gül, perişan o da Dikenlere su vermesi Dicle'den, Fırat'tan, Nil'den Donmuş tarih aksın diye Elinde koca bir kıta, yorgun mu yorgun Üflüyor mısralara ki dirilsin ruhlar Ateşin nöbetinde ısrarı bundan Bir dalgınlık gibi geçiyor saatleri ve bulvarı Kalabalıklar arasından bir bengisu destanı Yüzündeki hüzün, hangi güzden miras ey şair Diye soracak bakanlar tasvirine
Sayfa 12 - Cengizhan OrakçıKitabı okudu
Hemen bütün edebî toplulukların ortak kaderidir benzeri bir şiiri yazmak. Ancak, Sezai Karakoç tümüyle Anadolu iklimidir, farklı bir vadiden yükselir onun sesi; bir vahiy coşkusu hâkimdir dizelerine. Son derece yaratıcı, metafizik gerilim yüklü şiirleriyle ortamdaki bütün şairleri şaşırtır. İkinci Yeni içerisinde birçok sürpriz içerir yazdıkları. Çok fazla enstrümana hâkim şair kimliğiyle çıkar şiirin tartısına. Çok geçmez, İkinci Yeni kuşağı ile arasına kalın bir hat çeker: Diriliş hattıdır bu İkinci Yeni şairleri, kişisel güvenlik alanları oluşturabilmek için çoğunlukla birey üzerinden ele almıştır konuyu. Sezai Karakoç ise değişen konjonktüre paralel olarak, zamanın en etkili araçlarından olan sanat, edebiyat ve şiiri öğrenmek, mümkünse bunların daha iyisini yapmak düşüncesiyle farklı bir tutum sergiler. Yazdıkları daha çok 'yaşatma sevinci'nin bir yansımasıdır; iyiliğin, estetiğin işaret taşlarıdır âdeta. Dert edindiği temel mesele, bireysel bir kurtuluş değildir; o, farklı coğrafyaları içine alan, tüm insanlığı ilgilendiren bir çıkış yolu tahayyül eder.
Sayfa 11 - Hıdır Toraman / SEZAİ KARAKOÇKitabı okudu
Aşk hep vardı. Ancak, 80'li yıllarda âşık olanlar dünyevi tutkuları sebebiyle utandırıldıkları için, bunu dolaylı bir şekilde ifadeyi yeğlerlerdi. Bu dolaylı anlatımın anahtarı da "Monna Rosa'ydı bir bakıma. Murat Kapkıner'in bağlama eşliğinde okuduğu ve içerisinde Sezai Karakoç şiirlerinin de bulunduğu şiir kaseti, o yılların en çok kopyası yapılan çalışmalarındandı.
Sayfa 6 - Sıddık Akbayır / MONNA ROSA KUŞAĞI BİR KUŞAĞIN GÖLGESİNDEKitabı okudu
5,7bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.