Aeneis

Çevirmen:
Saliha Nilüfer

2025 39. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2025 19:26
İlyadada anlatıldığı üzere Helen uğruna yapılan Truva savaşının devamı niteliğinde olan Vergilius’un eseri Aeneis; Truvalıların bu kez de yurtlarından ayrılıp İtalyada hakimiyet kurmak için yaptıkları macera dolu yolculuğu ve burada Latinlerle girdiği savaşı anlatır. Yalnız bu savaş yalnızca Truvalı ve Latinler arasında değildir. Bildiğiniz üzere göklerden, denizlerden ve de yer altından Tanrı ve Tanrıçalar da kendilerini yakın buldukları ölümlülere desteklerini verirler. Bir çok mitolojik ögenin yer aldığı bir o kadar da genç okurların rahatlıkla anlayabileceği sade anlatımı ve çizimleriyle mitolojiyi sevdirebilecek bir eser.
İnceleme
2025 203. kitabı
Romalıların dünya tarihinde ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliriz. Romanın kurucularının atası sayılan Troyalıların Truva savaşında, tahta bir at hikayesi ile yenilip (içi Yunan savaşçıları ile dolu Truva atının bir şekilde Troya surlarının içine alınmasıyla yenilmişlerdir.) dağılmaları sonrasında Truva’dan ayrılan ve liderliğini Aeneas’ın yaptığı bir grub Troyalı kahramanının Romayı kuracakları İtalya’ya varmalarına kadar yaptıkları yolculuğu anlatan bir destan. Yolculuğa 20 gemiyle çıkan Arneas yanına babasını, eşini, çocuğunu ve savaşçı adamlarını alarak başladığı macerasını 4 gemiyle bitirir. Odysseus destanında olduğu gibi türlü engellerle karşılaşır ama onu gideceği yere vardırmak isteyen tanrıçaların ve tanrıçaların yardımıyla hedefine ulaşır. Yolda türlü zorluklarla karşılaşır. Tek gözlü dev olan Kiyklopların yaşadığı adaya uğrar, zorlu bir mücadeleden sonra adadan kurtulur. Kirke,Harpyler, Deniz Canavarları, Sirenler gibi efsanevi yaratıklarla mücadele eder. Ölüler ülkesine giderek ölen babasıyla görüşür. Bu görüşme sırasında geçmişte yaşamış ve ölmüş kişilerin ruhlarıyla ve gelecekte dünyaya gelecek olan kişilerin ruhlarıyla karşılaşır. Babası ona gelecekte soyundan doğacak olan romalı kurucuları ve Cesar gibi Roma imparatorlarını göstererek hedefinden şaşmaması gerektiğini söyler ve onu motive eder. Bu durumda Vergilius Aeneas’a tanrısal bir görev yükler ve sadece rolünü oynaması gerektiğini vurgular. Yolda Libya topraklarında Kartaca kraliçesi Dido’yla karşılaşan Aeneas onunla bir aşk da yaşar. Ancak tanrıların ikazıyla haber vermeden Dido’dan ayrılır Aeneas. Bu ayrılığa dayanamayan Dido, Arneas’tan hediye olarak aldığı kılıç ile intihar eder ve yığdığı yakacak ile beraber kendini yakar.(Sati ritüeli-hint) yeraltı dünyasında ölü babasıyla görüşmeye giden
2025 18. kitabı
Romalı şair Vergilius un yazdığı Aeneis romanın kuruluşunu anlatan bir mini hikaye, hikayeyi pekiştirmek için içinde bulunan çizimlerde kitaba ayrı bir keyif vermiş. Bir solukta okuyup bitireceğiniz keyifli bir kitap
Troia’nın Küllerinden Roma’nın Görkemine
2025 15. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2025 02:03
Aeneis: Bir Adam, Bir Yurt, Bir Kader, Bir Anka Hikayesi Destanlar genelde kahramanları anlatır. Ama Aeneis, sadece bir kahramanı değil; bir halkın umutlarını, yıkım sonrası yeniden doğuşunu ve kaderle savaşını anlatıyor. VergiliusVergilius’un kaleme aldığı bu Latin destanı, benim için bir kahramanlık hikayesinden çok daha fazlasıydı: bir yolculuk, bir arayış ve aynı zamanda çok insani bir kaybolmuşluk hissi… Aeneas, Truva Savaşı’ndan sağ kurtulanlardan biri. Şehri yerle bir olmuş, sevdiklerini kaybetmiş, ama hala sırtında taşıdığı bir görevi var: Tanrıların işaretiyle yeni bir yurt bulmak. “Tanrılar bize bir yurt vaat etti… Denizleri aşıp oraya ulaşmalıyız.” (Kitap 1, Aeneas) Bu uğurda yola koyuluyor. Nereye varacağını bilmeden, sürekli ileri gitmek zorunda kalıyor. Birçok tehlikeyi aşıyor, fırtınalarla boğuşuyor, tanrılarla uğraşıyor. Ama beni en çok etkileyen, Kartaca Kraliçesi Dido ile yaşadığı aşk oldu. “Seninle kalabilseydim, ne taht isterdim ne zafer.” (Kitap 4, Aeneas) Tam bir “olması gerekenle istenen arasında kalma” durumu. Aeneas, görevi uğruna sevdiği kadını bırakıyor. Kitabı okurken kendi kendime sık sık şu soruyu sordum: Aeneas gerçekten bir kahraman mı, yoksa kaderin kuklası mı? Onun kararlılığına hayran kalıyorsunuz ama bir yandan da özgür iradesi var mıydı, emin olamıyorsunuz. Belki de insanın en büyük savaşı dış dünyayla değil, içindeki sorumlulukla veriliyor. “Önder olmak demek, kendi arzularından vazgeçmektir.”(Kitap 6, Sibylla kehaneti) Bu noktada Aeneis’in yalnızca Roma’nın kuruluş hikayesi olmadığını fark ediyorsunuz. Aynı zamanda, yıkım sonrası yeniden ayağa kalkmaya çalışan insanların, “bir yer”e ve “bir anlam”a duyduğu ihtiyaç var. Bazen bir yer kurmak için birilerini bırakmak gerekiyor, bazen geçmişi unutmak, bazen kendinden bile
2025 4. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2025 20:53
Aeneas, babası ancihes ve oğlunu truva savaşından kaçırarak tıpkı odyseus gibi deniz yolculuğu ile italyaya varıp lavinium kentinin kurmuştur. Fenikeli sürgün kraliçe dido'nun yeni bir kent kurma arzusu vardır. Aeneas'ın gemisi bu kente gelir kentin adı kartaca'dır. Latium kentini almak için turnus ile savaşa girer ve kazanır. Vesta rahibelerinin çocuk yapması yasa. Antik roma, tanrıların müdahalesiyle şekillenmiştir. Reasilvia, savaş tanrısı mars tarafından hamile bırakıldı. İkiz çocukları dünyaya geldi. Remus ve romulus. İkizler tehlike oluşturuyordu bu nedenle tiber nehrine atıldı. Tanrılar ikizleri kutsadı ve tanrıların yardımıyla kıyıya vurup hayatta kaldılar. Dişi kurt çocukları besleyip hayatta kalmasını sağladı. Bir süre kurt tarafından beslenen bebekler kraliyet çobanı fostulus tarafından bulunup alınır. Burada yetişkin olurlar ve büyüdüklerinde amilyus'a savaş açarlar. Kralı yenip onun yerine numitor'u geçirirler. Nehirden çıktıkları yere kendi krallıklarını kurmaya karar verirler. Resmi roma kurucusu romulus olarak bilinir ama romanı keşfeden aeneastır. Romulus kardeşi remus'u yenip kraliçe olmuştur.
Felsefe ve Düşünce
2020 71. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2020 23:43
"Bu kadar korkunç bir hikayeyi anlatmama hangi Tanrı yardım edebilir? Bir şarkıda bu katliamı kim tarif edebilir?" Tabii ki Vergilius, Augustus'un Roma'sından bir şair. Pek çok edebiyat eleştirmeni, Aeneis'i devlet propagandası olmakla suçladı. Diğerleri, onu antik dünyanın diğer destansı şiirleriyle, en önemlisi de Homeros'un İlyada'sı ve Odysseia'sı ile güçlü bir şekilde bağladığı için kınadı. Bunların cevabı ne, biliyor musunuz? Kocaman bir EVET. Aeneis, bu iki destanın dokunuşlarıyla beslenmiş bir devlet propagandası. Aeneis, imparatorluk gücünün ve eğitiminin bir hanedandan veya bölgeden diğerine geçişinin, “translatio imperii et studii”nin şahane bir örneğidir. İmparatorluklar yükseldiğinde ve meşruiyete ihtiyaç duyduklarında, bastırılmış veya mağlup edilmiş güçlerin edebiyatı, sanatı ve diğer kültürel kazanımlarını bir araya getirdiklerinden emin olurlar, böylece büyüklük ve dünya egemenliği iddialarını haklı çıkaran hayali bir tarihsel bağlantı oluştururlar. Yunan kültürü, Avrupa'da kesintisiz bir yönetim ve yasal güç geleneği oluşturmak için geniş çapta sömürüldü ve Aeneis, bütün bir halkın hanedan iddialarını destekleyen kurguların erken bir örneği sayılır. İlyada'nın devamı olarak inşa edilen ve böylece Odysseia ile aynı zamanda gerçekleşen senaryo, Truva'nın Yunanlılar tarafından yıkımından sağ çıktıktan sonra kendilerine yeni bir yuva bulma arayışında olan Truva mültecisi Aeneas ve ailesinin hikayesini anlatıyor. (Bir başka incelememde Aeneis'in Odysseia'dan sonra okunması gerektiğini söylemiştim, bunda hala kararlıyım çünkü Homer bölünmez.) Ulysses’in Akdeniz’in zorlu sularındaki sorunlu seyrini yansıtan birçok maceradan sonra, “kaderin” onlara Aeneas’ın soyundan gelenlere dayanan yeni bir imparatorluk kurmalarını söylediği ülkeye giderler. Burada
AeneisVergilius · Öteki Yayınevi · 1998630 okunma
2021 30. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2021 22:51
Ne demişti bir sözünde kurucumuz, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk :"Tarihimizi okuyunuz, dinleyiniz. Görürsünüz ki milleti mahveden, esir eden, harap eden fenalıklar hep din kisvesi altındaki küfür ve melânetten gelmiştir." "Truva atı", Aka'ların din kisvesi giymiş hilesi. Düşmana karşı yıllarca cesurca direnen, geçit vermeyen Truva, batıl inancın yürüttüğü bir atla düşer. Ursula K. L GUİN 'in Lavınıa adlı eserinden yola çıkarak geldim Aeneis destanını okumaya. Aeneis Truva düşerken yanına oğlunu, sırtına hasta babasını sen arkadan gel diyerek de ardına karısını alarak diğer sağ kalabilenlerle Truva' dan kaçar. Ardında bıraktığı karısı o kargaşa da kaybolur. İnanılan kehanete göre Aeneis İtalya 'ya giderek o toprakların kralının kızı olan Lavınıa ile evlenecek ve Roma imparatorluğunun temelini atacaktır. Belki de kehanete uygun olmadığı için karısını ardında bırakmıştır. Şiddetli fırtınalar, dalgalar arasında, tehlikelerin içinde gemiyle yol alırlar. Kehanetin vaat ettiği ülkeye doğru, bir anka gibi yeniden doğmak, yeniden başlamak için. Zorluklarla dolu deniz yolculuğu onları Kartaca 'ya sığınmak zorunda bırakır. Kartaca' nın akıllı ve güzel dul kraliçesi Dido onları anlayışla kabul eder, geri çevirmez ülkesinden. Fakat bir süre sonra kıskanç Afrodit Dido'yu çekememezliğinden aşk büyüsü yaparak Dido 'nun oğluna tutkuyla bağlanmasını sağlar. Aeneis' de Dido 'ya kayıtsız kalamaz ve tutkulu bir aşkla bağlanırlar birbirlerine. Halkı ise Dido' yu yabancı ve sığınmacı, kendilerinden olmayan biriyle birlikte olduğu için kınamaya başlar. Dido bunları umursamaz, halkını duymazdan gelir. Fakat Tanrılar Aeneis 'i rahat bırakmaz. Kartaca' dan bir an evvel çıkıp kehaneti gerçekleştirmesini isterler. Aeneis Dido 'dan ayrılmayı göze almasa da Tanrılara karsı çıkamaz, Tanrıların
2021 69. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2021 18:24
On günlük bir süre zarfında Aeneis ile beraberdik ve harika bir yolculuğun sonuna geldik. Bittiğine üzüldüğüm kitaplardan oldu kendisi. Bir ülkenin doğuş hikayesi bu kitap ayrıca. Yunan ve Roma mitolojilerinin en temel eserlerinden biri olan Aeneis’in yazarı Vergilius bir Romalı ve Roma’nın doğuş hikayesini anlatıyor bizlere. Truva Savaşı sonrasında kafamızda oluşan birçok soruya yanıt verebilen bir eser Aeneis. Savaştan babasını ve halkının bir kısmını kurtarıp başka topraklarda umut aramaya çalışan Aeneas’ın uzun soluklu macerasını okurken çalışmayı, çabalamayı ve dayanmayı öğrendim. Dünyanın en güçlü imparatorluklarından biri olan Roma’nın başlangıç noktası sizleri meraklandırmıyor mu? Babasını sırtında yılmadan, bıkmadan taşıyan Aeneas’ın tek yükü babası değil, peşinden gelen ve ona umut bağlayan bir halkta var. Kendilerine ait bir yer bulmak için çıktıkları bu yolda; Trakya, Girit, Sicilya, Kartaca ve Libya gibi diyarlara uğrarlar ama son durakları İtalya olacaktır. Bir sürü şey gelir başlarına; Scylla, Kirke, Kikloplar ve ölüler ülkesine kısa bir ziyaret... Olimpos Tanrıları’nın yeri yine bir didişme mekanı bu arada. İlyada ve Odysseia’da birbirlerini yemekten dolayı savaşın kaderi değişti kaç kez. Burada da aynı durumlar yaşanıyor. İlyada ve Odysseia’da isimler ve mekanlar Yunanca üzerinden ilerlerken burada ise Roma’ya odaklı her şey. Okuma yaparken Yunan ve Roma mitoloji sözlüğü mutlaka bulundurun. Bana çok yardımı oldu. Jaguar kitabın çevirisi ve eser hakkında ki önsözü de çok başarılıydı. Antik döneme ait eserleri okurken sizlerde benim gibi çok heyecanlanıyor musunuz? 2021’de MÖ 19. yüzyılda yazılmış bir kitap okumak gerçekten garip hissettiriyor. Modern hayatın içinde geçmişe bir özlem duymuyor değilim. Romalı ozan Vergilius eseri tamamlamadan
2019 33. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2019 21:54
Bir arkeologun okuması gereken kitaplardan ilk üçe kesin girer, ilk sırayı İlyada, ikinci sırayı Odysseus’ya veriyorum tabiki de... Kitap Troya’nın yıkılma sürecini ele alırken, Troya’dan kurtulan ve memleketinden uzaklarda yine Troya’ya gibi bir kent, kuşak kurmaya çalışan Aeneas’ı anlatmaktadır. 🤓 Aeneas’ın başından geçen olaylar, aşkı ve evliliklerinden de bahsetmektedir. ️ Kitapdaki en üzücü detay Aeneas için kendi canına kıyan Kartaca Kraliçesi Dido’ydu...
Romanın kuruş Destanı yada AenasIN Romayı kurma ÖYKÜSÜ
·350 syf.·
2021 136. kitabı
İyiki okudum dediğim kitaplardandı YUNANlılar truva atını kullanarak troyalıları kandırır ve yenerler Aenas önderliğinde bir grup troyalı kaçmayı başarır Troya savaşından yenik çıkan troyalılar ata yurtlarına(İtalya) dönmek ve yeni ülke kurmak için umutsuzluklar içinded engin denizlerde yol almaktadırlar düşan imparator tanrılara truvalıların gemisini batırasıması için yakarır zeus donanmaya fırtına gönderir bunu gören neptün sinirlenerek onları kurtarır Aenasla halkı karaya çıkarlar tanrıçanın yardııyla Tyrus a gelirler

VergiliusYazar · 8 kitap
Publius Vergilius Maro (15 Ekim MÖ 70 - 21 Eylül MÖ 19) yüzyılda yaşamış ünlü bir Romalı şairdir. Roma İmparatorluğu'nun destanı olarak kabul edilen Aeneis'in de yazarıdır. Dante'nin İlahi Komedya'sındaki ana karakterlerden biridir. Vergilius bu eserde cehennemde Dante'yi gezdirmeye yardımcı olmuştur. Kuzey İtalya'nın Mantua yöresinin Andes bucağında 15 Ekim MÖ 70'te gündelikçi işçi, çiftlik yanaşması, tuğla ustası, çömlekçi gibi türlü işlerde çalıştığı sanılan bir baba ile Cremona'nın Magius soyundan Magia Polla isimli bir anneden dünyaya gelmiştir. Aynı anne ve babadan Silon ve Flaccus adında iki de kardeşi olmuş, biri çocuk yaşta diğeri genç yaşta ölmüştür. Babasının ölümü üzerine annesi Magia Polla bir kez daha evlenip sonraları Vergilius'unda mirasının bir kısmını bırakacağı Valerius Proculus isimli bir erkek çocuğu daha dünyaya getirmiştir. Oldukça canlı bir doğada çocukluğunu babasının çiftliğinde geçiren Vergilius, ilk öğretimini Cremona'da tamamlayıp, on beş yaşlarında Milano'ya geçer. Sonra da Roma'ya gidecektir. Hellenistiğin; Epicurusçuluk, Orpheusçuluk, Stoacılık gibi türlü akımlarını, başta Cato, Lucretius, Varrius, Varro olmak üzere Roma ozanlarını tanır. Augustus'un yardımıyla Sibylla kitapları'nı okumuş olabilir(?). Homeros'u ve Apollonius Rhodius'u oldukça iyi öğrenir. Öğrenimini tamamladığında sıkılgan mizacı yüzünden hukukta ve devlet işlerinde kendini gösterememiştir. Tek bir davaya bakıp kaybedince oldukça çabuk vazgeçer. MÖ 41'de Antonius ve Octavianus'un Philippi iç savaşında (MÖ 42) savaşan emekli savaşçılara dağıtmayı kararlaştırdıları Mantua ve Cremona topraklarının yetmemesi üzerine Cremona'ya oldukça yakın bir köy olan Andes de dağıtılmıştır. Ozanın toprakları da dağıtılmak istenip Octavianus ile yakınlığı dolayısı ile topraklarını kurtarmış olabilir(?). MÖ 19'da Aeneis destanının geçtiği İlion şehrini görmek üzere çıktığı yoldan, Hastalanması nedeni ile geri dönerken, Brundisium'da ölür.