"Bu kadar korkunç bir hikayeyi anlatmama hangi Tanrı yardım edebilir?
Bir şarkıda bu katliamı kim tarif edebilir?"
Tabii ki Vergilius, Augustus'un Roma'sından bir şair. Pek çok edebiyat eleştirmeni, Aeneis'i devlet propagandası olmakla suçladı. Diğerleri, onu antik dünyanın diğer destansı şiirleriyle, en önemlisi de Homeros'un İlyada'sı ve Odysseia'sı ile güçlü bir şekilde bağladığı için kınadı. Bunların cevabı ne, biliyor musunuz? Kocaman bir EVET. Aeneis, bu iki destanın dokunuşlarıyla beslenmiş bir devlet propagandası.
Aeneis, imparatorluk gücünün ve eğitiminin bir hanedandan veya bölgeden diğerine geçişinin, “translatio imperii et studii”nin şahane bir örneğidir. İmparatorluklar yükseldiğinde ve meşruiyete ihtiyaç duyduklarında, bastırılmış veya mağlup edilmiş güçlerin edebiyatı, sanatı ve diğer kültürel kazanımlarını bir araya getirdiklerinden emin olurlar, böylece büyüklük ve dünya egemenliği iddialarını haklı çıkaran hayali bir tarihsel bağlantı oluştururlar.
Yunan kültürü, Avrupa'da kesintisiz bir yönetim ve yasal güç geleneği oluşturmak için geniş çapta sömürüldü ve Aeneis, bütün bir halkın hanedan iddialarını destekleyen kurguların erken bir örneği sayılır.
İlyada'nın devamı olarak inşa edilen ve böylece Odysseia ile aynı zamanda gerçekleşen senaryo, Truva'nın Yunanlılar tarafından yıkımından sağ çıktıktan sonra kendilerine yeni bir yuva bulma arayışında olan Truva mültecisi Aeneas ve ailesinin hikayesini anlatıyor. (Bir başka incelememde Aeneis'in Odysseia'dan sonra okunması gerektiğini söylemiştim, bunda hala kararlıyım çünkü Homer bölünmez.)
Ulysses’in Akdeniz’in zorlu sularındaki sorunlu seyrini yansıtan birçok maceradan sonra, “kaderin” onlara Aeneas’ın soyundan gelenlere dayanan yeni bir imparatorluk kurmalarını söylediği ülkeye giderler. Burada