Günümüz Türkçesiyle

Fazlı Necip
Ah, Anne romanı takıntılı, mazide yaşayan bir anne ile yüzü geleceğe dönük oğlu arasındaki çatışmayı konu edinir. İstanbul’un kalburüstü ailelerinden birine mensup olan Nedim, anne baskısı altında, neredeyse kimseyle görüştürülmeksizin eski usullerle büyütülmektedir. Fakat Nedim’in hayalleri büsbütün başkadır, o Batılı bir eğitim almak ister. Sonunda kazananlar oğullarını kendilerine saklayan, kendi mutluluklarından başka bir şey düşünmeyen anneler mi yoksa yenilik yanlısı sevdalılar mı olacak? Kendi kararlarını verebilen kadınlar mı yoksa evinden çıkmayarak boyun eğenler mi? Yanıtlar yaklaşık yüz yıldır dergi sayfalarında bugünün okuruyla buluşmak için bekleyen romanın satırları arasında gizli. Fazlı Necip (Selanikli) (1863/4-1932) Selanik’te doğdu. Rüştiyeyi bitirdikten sonra özel dersler aldı ve Fransızca öğrendi. İlk yazıları Gonce-i Edeb mecmuasında yayımlandı. Tercüman-ı Hakikat, Mirat-ı Âlem, Manzara, Gayret, Envâr-ı Zekâ ve Hizmet gibi gazete ve mecmualarda yazıları çıktı. Edebiyat âleminde tanınması Beşir Fuat ile mektuplaşmalarıyla oldu. Bu mektupları Beşir Fuat’ın intiharından sonra Mektubat adıyla kitaplaştırdı. 1895’te Selanik’te babasının kurduğu Asır gazetesinin 1909’a kadar başyazarlığını yaptı. II. Meşrutiyet’e kadar bu gazetede çeşitli romanları tefrika edildi ve çevirileri yayımlandı. 1903’te Avrupa’nın çeşitli şehirlerini gezdi. Bu geziye dair izlenimlerini Garba Doğru Bir Seyahat başlığıyla tefrika etti. II. Meşrutiyet sonrası Asır gazetesinin adını Yeni Asır olarak değiştirdi ve bu gazetede Küçük Hanım ve Menfi romanlarını yayımladı. Dönemin Dahiliye Nazırı Talât Paşa tarafından 1909’da Matbuat-ı Dahiliye müdürlüğüne atandı. Avrupa’ya gidip matbuat idarelerini inceledi. Döndüğünde basın kartı uygulamasını başlattı. İktidar değişince Ağustos 1912’de görevden alındı. 9 Ekim’de tutuklandı, 2 Aralık’a kadar Bekirağa Bölüğü’nde kaldı. 1 Mart 1925’te çıkarmaya başladığı Türk Hayatı mecmuasının son sayısına kadar başyazarlığını yaptı. Hayatının son dönemlerinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yönetici ve gönüllü olarak çalışmalar da yürütmüş olan Fazlı Necip’in seçme eserlerine Türk Edebiyatı Klasikleri Dizimizde yer vermeyi sürdüreceğiz.
206 sayfa

8/10 puan verdi
Hadi sizinle 1900'lü yılların başına gidelim. Dönem içerisinde ülkenin ve İstanbul'un anlatıldığı bu muhteşem romanı okurken geçmişe aşık olabilirsiniz. Şuan ki dönemde bile yaşanması mümkün olan olayları kaleme alan yazar, yaşanılan olayları ve gündelik hayat tarzını yalın ve akıcı bir dille aktararak okuyucu sıkmadan kitabın içine çekiyor. Bu eserde eski ile yeni çatışmasının yaşandığı bir dönemde çatışmanın yarattığı ağır sonuçların insan hayatına yapmış olduğu yıkımlara şahit oluyoruz. Kitabın konusuna gelecek olursak; Kitabın ana karakteri olan Nedim, Nazime hanımın tek oğludur. Oğlunu kendi kriterleri içerisinde büyütüp, iş sahibi edip evlendirdikten sonra ömrünün sonuna kadar yanında tutmak ister. Nedim'in babası erken vefat etmesinden dolayı aileyi ve mirası dedesi yönetmektedir. Annesinin tek gayesi Nedim'in sadece Kur'an eğitimi alıp başkaca bir fen eğitimi almadan, annesinin sözlerine uyarak ilerde oğlunu hoca yapıp kendi dizinin dibinde kendi istediği bir kadınla evlendirip doğacak torunlarını sevmektir. Bu şekilde büyüyen Nedim tam bir ana kuzusudur ve onun sözlerinden dışarıya çıkmamaya, onu kırmamaya özen göstermektedir. Büyüdükçe öğrenme aşkına, merakına yönelen Nedim farklı şehirler görüp farklı dilleri öğrenmek ister. Bakalım Nedim bu isteklerini yapabilecek midir, annesini nasıl ikna edecektir, hayatına giren kadınlara karşı nasıl bir tutum sergileyecektir, hayalini kurduğu hayatı mı yaşayacaktır yoksa ailesinin rızası olan hayatı mı seçecektir sorularının cevabı kitabı okumak isteyenlere kalsın. Keyifli okumalar dilerim...
Puan vermedi
Ah Anne’yi sizlere anlatmak için sabırsızlanıyorum. Çünkü okuyucuya anne kavramını sorgulatacak ve benim başıma gelse acaba ne yapardım diye derin derin düşündürecek bir kitap. Küçük yaşta babasız kalan Nedim, annesi Nazime hanımla birlikte İstanbul’da yaşıyor. Nazime hanım tüm hayatını oğluna bağlamış hatta ölen eşinin yerine çocuğunu koymuş
Puan vermedi
Fazlı Necip adını ilk bu kitapla duydum diyebilirim ve yazarın dilini çok sevdim. Roman, sade ve akıcı anlatımıyla sıkılmadan sonuna kadar bir çırpıda okunuyor. Kitabın konusuna gelirsek geleneksel bir ailede büyümüş, batılı fikirlere alışmamış Nazmiye Hanım'ın; onun tam tersi, İngilizce eğitimi almış, hayatını batıya uygun uyarlamış oğlu Nedim'in fikirlerinin çatışmasını görüyoruz. Nazmiye Hanım oğlunu sessiz, sözünü geçirebileceği bir kızla evlendirmek ister. Ancak Nedim küçüklüğünden beri Rezzan'ı sevmektedir, onunla evlenmek ister. Rezzan, Nazmiye Hanım'ın istediği tarzda bir gelin değildir ve Nazmiye Hanım oğluna istediği kızla evlenmesini yoksa evden gidip oğlunu terk edeceğini söyler. Nedim'in bu tutum karşısında ve sonrasında neler yaptığını okuyoruz. Aşk mı ? Yoksa anne mi? Okurken bu yaşanan ikilemi sorguluyorsunuz..
10/10 puan verdi
●Geleneksel aile içi iliskilerimize yansıyan, oğlunu gelininden kıskanan ve onu yalnızca kendisini sevmesini isteyen anne modelinin görüyoruz eserimizde. ●Nazime Hanım oğlu Nedim'i öksüz büyütmüştür. Yalnız oğlunu büyütürken kendine has şekilde büyütmek istemiştir. Nedim'i gizli bir esaret altında tutup onu kendince kendine bağlayıp,
9/10 puan verdi
Sadece kendini rahatını düşünen bencil bir annenin, oğlunun sevdasını hiçe sayması, kahramanımız Nedim, Rezzan' a deli divane aşıktır. Ama önlerinde büyük engel anne vardır. Annemiz oğluna eş değil, aslında kendi isteklerine uygun, sözünde çıkmayacak bir bir gelin istemektedir ve inadı yüzünden hem kendi oğlunu, hem Rezzan' i hem de Leman' i bedbaht etmiştir.... Keyifle okuduğum kitaplardan biri oldu benim için. Keyifli okumalar...
10/10 puan verdi
Herkese merhaba :) Ah Anne, uzun zamandır aklımda olan ve beklentimin yüksek olduğu bir kitaptı. İlk defa bir kitaba yüksek beklentiyle başlayıp beklentimi sarsmadan, karşılayan bir eser oldu. Eserde eski yeni çatışmasının en uç şekilde yaşandığı bir dönemde bu çatışmanın cezasını ağır şekilde yaşayan ailelerden bahsetmektedir. Bazı anneler evlatlarını evlendirecekleri zaman evlatlarının düşüncelerini önemsemeyip, kendi istek ve arzularına göre gelin veya damat seçerler, üstelik bencilce bir inatla bütün güçlerini kullanarak istediklerini yaptırmaya çalışır hatta yaptırır ve ne yazık ki çocuklarını bedbaht ederler. O çocuklar mutsuz oldukları zaman, hayatları zindana döndüğü zaman annelerine kötü söz söylemeye gönülleri razı olmayarak derin derin nefesler alıp serzenişte bulunur ve hayatının mutsuzluğuna sebep olan annelerine acı acı "Ah, anne" derler. İşte eserde yaşanılan da böyle bir serzenişin hikayesi. Kitabı genel itibariyle beğenmiş olsam da beğenmediğim yönleri de tabiki oldu. Sultan 2. Abdulhamit'e karşı takınılan tavır hoşuma gitmedi. Kendisinin özgürlük ve hürriyet fikirleri besleyen aydın fikirli insanlar için bu memlekette yaşamanın felaket olduğu, kendisinin baskılarıyla, casuslarıyla, zulümleriyle insanların hürriyetlerinin ellerinden alındığı dile getirilmiş. Herkese keyifli bir gün diliyorum
9/10 puan verdi
Küllerinde Doğan Bir Eser
Selda Hocamın editörlüğünü yaptığı bu güzel eserin her aşamasına tanık olmak şerefine nailim. Latinize edilmesi, sadeleştirilmesi, yayınevinin kabulü ve yayımlanması... Fazlı Necip'in bu nadide yapıtının bir asır sonra ilk kez yayımlanmış olması büyük bir onur. Eserin içeriği açısından konuşursam şayet, eski Kadıköy'ü bizlere cömertçe sergileyen Fazlı Necip anne-oğul ilişkilerine ve dönemin gelenek-göreneğine çok güzel bir biçimde değinmiş. Çocukların eğitiminden sosyal yaşama değin öylesine geniş bir yelpazede sunuyor ki hikâyesini, okumak doygun bir keyif halini alıyor. Mutlaka fırsat verilmeli.
Puan vermedi
"Bazı anneler evlatlarını evlendirecekleri zaman onların düşüncelerini önemsemez, yalnız kendi arzularına göre bir gelin veya damat seçer, bencilce bir inatla, bütün güçlerini kullanarak istediklerini yaptırır, çocuklarını bedbaht ederler. İşte o çocukların bedbaht oldukları zaman annelerine sövmeye razı olmayarak üzgün ve serzenişler içinde,
8/10 puan verdi
Yüz yıl evvelki fotoğrafı yansıtma açısından güzel bir kitap. Bu serinin genelinde hissettiğiniz duyguya yine kapılıyorsunuz. Nelerin ne kadar değişebileceğini görmek güzeldi. Tavsiye edilir. İnsan çoğu zaman kendine kalıyor, bunun için bile kendimizi düşünmek önemli hadise.
10/10 puan verdi
Roman ana-oğul arasındaki çatışmayla başlar. Oğlunu kendi menfaati ve zevkine uygun, gelenekçi yetiştirmeye çalışan Nazime Hanım ve Batılı tarzda eğitim almak isteyen Nedim Bey. Nazime Hanım oğlunu kendi istediği usul ile yetiştirmeye çalışıp dizinin dibinden ayrılmasın ister. Bu arzusu daha da ileri gider ve oğluna kendi istedi şekil bir gelin almak ister. Lakin, bizim zavallı Nedim bey çoktan yüreğine bir ceylan kondurmuştur. Nazime Hanım bu rakibe karşı savaş açacaktır. Peki Nedim Bey sevdiceğiyle mi yoksa annesinin istediği hanımla mi evlenecektir? Orası da siz okumak isteyenlere kalsın. Fazlı Necip, yaşadığı dönemdeki çatışma ve esareti güzel bir şekilde bize sunmuş. Roman akıcı ve güzeldi. Benim nazarım da okunulması gerekilen bir kitap Alıntılar: | Nedim'in gözlerinde başka bir hayat, başka bir uyanış nuru parlıyordu. | İlmin fenası olmaz. | Mademki okumak iyi bir şeydi, okumalıydı. | -Ah!.. Ne zamanlara kaldık yarabbi! Artık insan göm- leğine bile itimat etmemeli. | Gönlünce, huzurlu bir hayat göremeyecek miydi? | Güzellik göre göre alışılır, ehemmiyeti kalmaz bir yaldızdı. Ailede daima artan saadetler sağlayacak meziyet ruhun yüceliği, faziletler, iyi ahlaklardı. | Onu herkes mesut zannederdi.

Fazlı Necip
Fazlı NecipYazar · 9 kitap
Doğum Tarihi - Selanik 1863 Selanik Duyun-u Umumiye İdaresi’nde çalışan Abdurrahman Nafiz Efendinin oğludur. Fazlı Necip 18 yaşındayken "Asır" adlı bir gazete çıkarmak istiyordu. Babası Selanik Valisi Mustafa Zihni Paşa’ya gitti. Ama istibdat döneminde bir yayın organına sahip olmak pek kolay değildi. Valilik ile Dahiliye Nazırlığı arasında yazışma tam 32 ay sürdü. "Asır" 19 Ağustos 1895’te ilk sayısını çıkardı. Selanik’te Hamidiye Matbaası’nda basıldı. Pazartesi ve perşembe, haftada iki gün yayınlanıyordu. Gazetede iki kişi çalışıyordu; Fazlı Necip ve Ahmet Atıf adında serbest çalışan bir muhabir. Fazlı Necip tecrübeliydi; daha önce Gonca-i Edeb Dergisi’nde makaleleri çıkmıştı. Bu derginin sahibi Osman Tevfik Efendi, gazeteci Ahmet Emin Yalman’ın babasıydı. Fazlı Necip gazeteciliği öğrendiği bu ailenin damadı oldu. Osman Tevfik’in kardeşi Abdurrahman Nafiz’in kızı Rebia ile evlendi. İki çocukları oldu: Mustafa Necip (Bir) ve Meliha (Til). Fazlı Necip, "Temmuz Devrimi"nden sonra gazetenin adını "Yeni Asır" olarak değiştirdi. Bu arada İstanbul’daki Matbuat-ı Dahiliye Müdürlüğü’ne atandı. Gazeteyi halasının oğlu Abdurrahman Arif’e bıraktı. Bir çok roman çevirisi yaptı. "Arsen Lüpen" bunlardan en bilinenidir. Genelde polisiye çevirilerle ilgilendi. Külhani Enteller (Edipler) Jöntürkler den Cumhuriyete kadar İnkılap içinde geçen tarihi Zaman, Rumeli'yi Neden Kaybettik, Saraylarda Mecnunlar gibi eserleri basılmıştır. Roman haricinde eğitim ve öğretim amaçlı kitaplar yazdı. Türk edebiyatında "Mektubat" isimli eseri Cumhuriyet Tarihinin en mühim ediplerinden biri olarak kabul gördü. Mektubat, Beşir Fuad'ın ölümünden sonra yayınladığı onunla yaptığı mektuplaşmaları içeriyordu. Sinema alanında Ahmet Fehim'in yönettiği 1919 yapımı Binnaz isimli filmde yardımcı yönetmen olarak çalıştı. 1922 yılında ise "İstanbul Perisi" isimli filmi yönetti. YÖNETMENLİĞİNİ YAPTIĞI KISA FİLMLER İstanbul Perisi - 1922 DİĞER FİLMOGRAFİSİ Binnaz - 1919 .... Yardımcı Yönetmen
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.