Ermeni Tehcirinde Bir Aşk Öyküsü

9789759019358
Sıralamalar

2023 25. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2023 01:05
Ahçik, bir Harput türküsü... Ahçik'in doğup büyüdüğü vatan,vatanı  Harput... Ahçik, adına türkü yazılan güzeller güzeli bir Ermeni kızı... Harput topraklarında başlayan bir aşk ve Suriye'ye uzanan yolculuk. Yazar Yücel Çakmak hazin bir hikâyeyle buluşturduğu bir Türk genci ve Ermeni kızının aşkını anlatıyor. Harput'ta yüzyıllardır Türk ve Ermenilerin bir arada huzur içinde yaşadığı günler, tarih 1915' leri gösterirken yavaş yavaş tehlike çanları halk için çalmaya başlar. İki toplum arasında yaşanan bu sıkıntıların artması yüzünden sevdalı iki gencin evliliğe doğru giden süreçte ki yolculukları da bir süre sonra ayrılıkla noktalanır. Osmanlı Devletine ait bu topraklarda nifak saçmak isteyen bir grup topluluk, çocukları kendi kötü emellerine göre yetiştirmek için okullar açarlar. Böylece gençler arasında çıkan ufak kıvılcımlar kendini hızla körükleyerek göstermeye başlar. Yıllardır birarada Türklerle  bulundukları ortamlarda olmaktan kaçınan Ermeni gençler, ekonomik bakımdan da güçlü olunca Türk düşmanlığını daha fazla alana yaymak için bu gazla yine kendi çıkardıkları gazetelerde  yayınlar yapmaya başlarlar. Başka ülkelerden gelen öğretmen, papaz,çifçi gibi kimliklerle Osmanlı topraklarına yerleşen kişiler kendi açtıkları okullarda çocuk ve gençlerin beyinlerini düşmanlık ile doldurarak  onlara askeri eğitimler vererek amaçlarına adım adım artık yaklaşmaktadırlar. Neticede ise; Ermeni misyonerliğini üstlenen insanların  Türklere karşı tutumu ve düşmanlığı sonrası kışkırttıkları gençleri sokağa dökmeleri yine masum Ermeni halkının topraklarını bırakıp göç ettirilmesi ile sonuçlanıyor . Türk askerleri Ermeni halkını tehcir esnasında onları çetelerden koruyarak Suriye topraklarında ki kamplara yerleştiriyorlar. Ermeni halkının çoğunluğunda, yaşanan bu olaylarda ki
2023 29. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2023 00:00
“Vardım kiliseye Haç suda döner, Dinimden dönersem el beni kınar. Mustafa bu aşka nice bir yanar Başımı sevdaya salan o Ahçik, Aman o Ahçik, civan o Ahçik…” Herkese merhaba. Bugün bir Elazığlı olarak türküsü ile mest olduğum sürekli dinlediğim Ahçik’in öyküsü ile sizlerleyim. Hikaye bu topraklarda en sevdiğim yerlerden biri olan Tarihi Harput mezrasında geçtiği için kendimi bir an olayları yaşar vaziyette buldum. Ahçik, ermeni kızı demek türkçemizde. Ermeni dilinde anlamı ise demet. Bilirsiniz ki, 1900’lü yıllarda Harput, Van, Bitlis, Diyarbekir gibi doğu şehirlerinde Ermeniler ile kardeşçe yaşam sürerdi atalarımız. Daha sonra nifak tohumları ekildi ve aynı sofradan yediğimiz insanlarla birbirimize düşman hale geldik. Günümüzde küfür etmeni olarak dahi kullanılabilen bu insanlarla bir zamanlar tüm dertleri birlikte paylaştık. İşte bu kardeş zamanlarda Mustafa ve Ahçik birbirlerine aşık olurlar. Fakat tam bu sırada Zararlı Cemiyetler devreye girer. Ve bir dizi olaylar… Mustafa ve Ahçik’in birbirlerini Harput sokaklarında nasıl sevdiklerini, sonra da nasıl imkansıza yürüdüklerini okuyacaksınız bu satırlarda. Yazar, hem o zamanlar hakkında bilgilendirici bir kitap yazmış hem de üst düzey betimleme ile olay içinde yaşatmış bizi.. Fakat yayınevi için aynı methiyeleri düzemeyeceğim çünkü o kadar fazla yanlış basılan kelime vardı ki bir ara kelime tahmin etmeye çalışıyordum. Ayrıca kitabın bazı bölümlerinde soldan değil sağ sayfadan devam edilmesi gerekiyordu yanlış basımdan dolayı. Kafamı biraz karıştırdı. Onun haricinde hikayesi çok güzel. Tabii ki özellikle kendi kültürüm adına bu hikayeyi okutmanızı isterim. Keyifli okumalar! :) ( Bu arada kendi okuduğum yayını burada bulamadım, basımından hoşlanmadığım yayın Bordo Yayınları)
Düşünce
Memleket kokan hikayeler...
2020 4. kitabı
Tarih kitapları her zaman olayları açık ve net sunmasa bile olaylara şahit olanlar ifade etmekte zorluk çekmiyorlar... Çünkü yaşanan acıların daha derinleri şüphesiz o dönemleri yaşayan insanların yüreklerinde, torunlarına intikal etmiştir. Birçok ana unsur içerisinden birisi de Ermeni meselesinin uluslar arası boyuttaki çıkar kavgasına nasıl malzeme yapıldığı konusudur. Ancak bizim bu meseleye bakışımız ve konu hakkındaki bilgilerimiz ne derece yeterli, konu basında ve kamuoyunda ne kadar sağlıklı değerlendiriliyor, bunları gözden geçirmeliyiz.
·278 syf.·
2019 16. kitabı
Bu bir sevda türküsü.. Tuna'nın Türküsü - Bir Gün'den hemen sonra bu kitap elime geçti, neden bilmiyorum şu aralar türküler ilgimi çekiyor..Işte bu hüzün dolu hikâye de Harput'ta geçiyor..i.hizliresim.com/BaNVGg.jpg Buraya da eski fotoğrafları bırakıyorum..wowturkey.com/forum/viewtopic... Urartular devrinden kaldığı söylenen Harput kalesinin bir adı da “Süt Kalesi”dir. Bu kaleye Süt Kalesi denmesinin ilginç bir hikayesi vardır. Kalenin temelleri atılır. Kale duvarları yükselmeye başlar. Ancak o yıl başlayan su kıtlığına bir çare bulunamaz. Aynı yıl bu su kıtlığının aksine hayvanların sütleri oldukça boldur. Zamanın hükümdarı emir verir. Harç için süt kullanılacaktır. Hayvanlar sağılır. Harç süt ile yapılır, kale tamamlanır. Gerçek mi bilemem ama her şehir de olduğu gibi Elazığ'da da efsaneler çoktur..Bu arada kitapta Elazığ'ın, Harput'un tarihinden istifade edilecek güzel bilgiler de mevcut.. Kitabımız, Ermeni toplumu ile Türk toplumu arasında yaşanan tehcir öncesi kültür birlikteliğini ve tehcirde yaşanan olayları anlatıyor..Kitaba konu olan bir başka unsur da Ermeni meselesinin uluslar arası boyuttaki çıkar kavgasına nasıl malzeme yapıldığı konusudur.. Her zaman mevcut kavgalardan medet uman ve bir tarafın galibiyetinden çok, neredeyse her iki tarafında malup olmasını arzulayanlar var..Detaylı bilgiler için elaziggezi.com/Places/view/553 "Birileri kendi çıkarları için bizi düşman etti.Onların kararlarının acısını bizler yaşadık.Yıllarca birlikte yaşadık. Her şeyimizi paylaşırdık. Acılarımız da ortaktı, sevinçlerimiz de.." "Vicdanlarını tarihin aynasında temizlemekten aciz emperyalist devletler, kirli amaçları doğrultusunda yüz yıllardır bir arada huzur içinde yaşayan insanları birbirine düşman etmeyi başarmışlardı".. bu cümleler anlatıyor aslında
Tarih
2021 9. kitabı
AHÇİK Yücel Çakmak İsa Bayrak editör Popüler Kitaplar 278 Bir güzellikle kitaplığıma katılmış eseri, okumak bu güne kalmış... Keşke daha önce okusaydım... Kitap, tarihi roman olarak nitelensede, tarihin yanı çok güzel bir aşk destanını da çok güzel katmışlar... Olayın yaşandığı yıllar, birinci cihan harbine sürüklenen Osmanlı dönemi. Tüm tebaalar huzur içinde, herşeyiyle beraber yaşamaktadır. Bu güzel dönemde başlar Harput'ta, Türk Mustafa ve Ermeni Ahçik'in hikayesi... İki sevdalı genç aşığın hayatı... Ortam karışmaya başlamış, Ermenileri kışkırtanlar oyunlarını oynamaya başlamıştır... Olaylar karışmaya başlamıştır... Mustafa ile Ahçik ayrı ve hüzünlü kalmışlardır... Olaylar karışmış, kazanı bulandıranlar ya kaçmış, yada tutuklanmıştır. Devlet, Ermeni tebaanın göçüne karar verir. Mustafa ve Ahçik'e ayrılık ve acı görünmüştür... Mustafa'nın can türküsü ortaya çıkar... Günahı olmayanlar, yola koyulmuştur... Yol zorlu, onları bu yola koyanlar onları daha zor duruma sokmaktadır... Yine onları devlet korumaktadır. Mustafa ve Ahçik gözde ayrılmış, gönülden kopamamıştır. İlk kayıp baba bırakır... Yolun sonuna gelmektedirler... Mustafa dayanamaz, Ahçik için yola çıkar... Kavuşurlar, ama... Gözünüzde yaşla, kalp acısıyla, içiniz yana yana okuyacağınız bir eser... Birde türküyü arasıra dinlerseniz... Canınız iyice kanar... Güzel okumalar...
Sessiz yürüyüş..
2021 1. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2021 19:57
Ahçik; Bir şiirin romana dökülüşüydü. Ihanet ateşinin yüreklerde söndüremediği bir sevdaydı. Fıratın doğusunda başlayan,Suriye ye uzanan Mustafa ve Ahçik 'ın aşk hikâyesini okurken Ermeni tehciri ile ilgili bilinmeyenleride öğrenmiş olacaksınız.
2021
Sessiz Yürüyüş AhçikYücel Çakmak · Yediveren Yayınları · 2018168 okunma
2019 7. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2019 23:54
Okuduktan sonra aklımda gelen ilk şey 'emperyalistler ne anlar aşktan' oldu.. Dönemin şartlarına ve tarihsel bütünlüğe sadık kalınarak, objektif bir pencerede; düğünü, cenazesi, halayı, ağıtı bir olan, iki kardeş milletin bir anda karşı karşıya gelmelerinin gölgesinde bir sevdanın yeşerip, büyümesinin ve nihayetinde gözyaşlarıyla son bulan: tavsiye üzre aldığım, keşke daha evvel okusaydım dediğim bir kitap.. Yücel Çakmak Sessiz Yürüyüş Ahçik
Sessiz Yürüyüş AhçikYücel Çakmak · Yediveren Yayınları · 2018168 okunma

Yücel ÇakmakYazar · 2 kitap
1968 yılında Elazığ’da doğan Yücel Çakmak, ilk, orta ve lise tahsilini Elazığ’da yaptı. Fırat Üniversitesi Muş Meslek Yüksekokul İnşaat Teknikerliği bölümünü bitirdi. Lise yıllarında başladığı gazetecilik mesleğini, Yenigün Gazetesi, Fırat Gazetesi, FM 23 Radyosu, Kanal 23 Televizyonu ve Günışığı Gazetesi’nde muhabir ve haber müdürü olarak yürüttü. Elazığ Tiyatro Derneği (ETİYAD) Kurucusu olan Yücel Çakmak, Fırat Havzası Gazeteciler Derneği üyesi olup çeşitli dönemlerde yönetim kurullarında da görev aldı. Çakmak, Fırat Havzası Gazeteciler Derneği’nin düzenlemiş olduğu “Başarılı Gazeteciler Yarışması”nda yaptığı haberlerle birkaç kez yılın başarılı gazetecisi seçilmiştir. FM 23 Radyosu’nda “Haber Dosyası” ve Kanal 23 Televizyonu’nda “Mozaik” ve “Ajanda” adlı programların yapımını gerçekleştiren Çakmak, aynı zamanda bu programların yönetmenliğini de yaptı. Çakmak, “Uluslararası Hazar Şiir Akşamları”nın tertip komitelerinde de görev yaptı. Yaşamını İstanbul’da sürdüren Yücel Çakmak, evli ve iki çocuk babası.