Ahlat Ağacı

İlk Yayın Tarihi:
1953
Literatür Yayıncılık
Sıralamalar

Ahlat Ağacı - M. BAŞARAN /Kitaplar sizi affetmiyorum!
2023 135. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2023 23:25
Kırk bin köyün en yoksulu! Köy Enstitülü! Köyü ve köylüyü anlatmayı seven! Türkçe ve edebiyat öğretmeni! Kıyıda köşede kalmaması gereken bir isim Mehmet Başaran! Bugün öğretmenler odasında tanıdım kendisini. Tanıdım! Bu cümleyi fiili tanışmış olarak söylemeyi çok isterdim ama kitabıyla tanışmak mümkün artık yalnızca! Bir öğretmen arkadaşa gelen kitap kargosunun içinden çıktı: Ahlat Ağacı Görür görmez "Köy Enstitüleri" geldi aklıma ve "Bunu okumalıyım," dedim. Nitekim "İlk sen oku," önerisiyle elime alır almaz başladım kitaba. Ve bitene kadar da bırakamadım ellerimden. Hani bazı kitaplar hiç bitmesin istersin, öyle bir lezzeti vardı. "Kitaplar sizi affetmiyorum! Habersiz yaşamışım nelerden Binde biri yok yaşamın sayfalarda." (s. 72) Durdum uzun uzun düşündüm şu birkaç dizeyi. Sahi böyle miydi? Yoksa hayal dünyasında mı yaşıyoruz? Gerçek hayatın sayfalara dökülmesi değil miydi oysa edebiyat? Öyle değilse büyük ziyandayız. Öyle değilse sorunlarımızı kitap kahramanlarının çözümleri ile çözmeye çalışarak büyük hata yapmışız. Ama öyle olduğuna inanmak istiyorum. Bir Martin Eden bizden başkası olamaz. Ve Kumarbaz Dostoyevski'den başkası... Köy, köy yaşamının zorlukları şiir diliyle ancak bu denli kendini bulabilirdi: "Başımda yedi nüfus Elinde iki öküz Neler görecekmiş gözüm Kör boğaz anlar mı yoktan?" (s. 18) Ve köyle birlikte Köy Enstitüleri: Hadi ıraklardan gülümse bana Bayram yerlerine dönsün yüreğim Açmana bak güllerini köylerde Toprağımın gücü Enstitüm benim. (s. 65) "Bu dünya Güvenebildiğin kadar dost Düşünebildiğin kadar güzel Yaşayabildiğin kadar d ü n y a." (s. 15) Şairin de dediği gibi: Hey gidi kahpe dünya!
Şiir
Ahlat AğacıMehmet Başaran · Literatür Yayıncılık · 2020156 okunma
2022 23. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2022 23:03
Biz köylü milletiz be kardeşim Kanımız parlar dağda taşta İsteriz kalmasın yeryüzünde tek düşman Aşk gelir insanlık gelir başta İçi vatan sevgisiyle dolu Köy Enstitülü bir öğretmenin şiir kitabı Sabahattin Eyuboğlu’nun önsözüyle başlıyor. Şiirler öylesine anlamlı ki ben çok beğendim,herkese tavsiye ediyorum.
Şiir
Ahlat AğacıMehmet Başaran · Literatür Yayıncılık · 2020156 okunma

Mehmet BaşaranYazar · 31 kitap
Mehmet Başaran (d. 1926, Kırklareli) Köy Edebiyatı hareketin şiirdeki temsilcilerinden biri olan ozan, eğitimci ve yazar. 1926'da Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesi Ceylanköy'de doğdu. Kepirtepe Köy Enstitüsü'nü (1943) ve Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü'nü bitirdi (1946). Köy Enstitülü Hatun Birsen Başaran ile evlendi. Askerliğini yaparken Yedeksubay Okulu'ndan çavuşa çıkarıldı. Köy enstitüsü öğretmenliği, gezici başöğretmenlik, ilkokul öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği yaptı, Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın (TÖS) kuruluş çalışmalarına katıldı, 1979'da emekli oldu. 1950'li ve 1960'lı yıllarda güçlenen Köy Edebiyatı hareketinin şiirdeki önde gelen temsilcilerinden biri. İlk şiiri Köy Enstitüleri Dergisi'nde yer aldı. Adam Sanat, Gösteri, Kıyı, Varlık, Yansıma, Yazko Edebiyat, Yeditepe, Yeni Biçem, Yeni Ufuklar, Yücel gibi dergilerde şiirleri yayınlandı. Toplumcu düşünceyi didaktizme düşmeden şiirlerine sindirmeyi bildi. Şiirlerinde direnme ve umut temalarını iç içe işledi. Aynı temalar gözlem ve deneyimleriyle bütünleşmiş olarak "Ahlat Ağacı" ve "Nisan Haritası"ndan sonra şiir kitaplarına damgasını vurdu. Ödülleri 1970 TRT Sanat Ödülleri Yarışması başarı ödülü 1979 Orhan Kemal Roman Armağanı Kitapları Ahlat Ağacı 1953 Karşılama 1958 Nisan Haritasi 1960 Kocakent 1963 Pıtraklı Memleket 1969 Gök Ekin 1975 Meşe Seli 1982 Günler Tuz Rengi 1986 Sis Dağı'nın Başında Borana Bak Borana 1990 Yasaklı - Acının ve Sevginin Yurttaşı 2. baskı 2003 Cumhuriyet Kitapları Köy Enstitüleri Özgürleşme Eylemi 3. Baskı 2003 Cumhuriyet Kitapları Kuşatılmış Yaşam Günaydın Aşk 2006 Cumhuriyet Kitapları Eylülün Kızgın Soluğu 2007 Cumhuriyet Kitapları Yüreğinin Sesi Zeytin Ülkesi 2007 Cumhuriyet Kitapları