Maviye Maviye Çalar Gözlerin Yangın Mavisine

Temmuz 2016
Gece Kitaplığı
Sıralamalar

2020 3. kitabı
Ahmed Arif'i tanıyınca bir insanın yüreğini yüreğiyle kavrayabilen bir şair tanıdım aynı zamanda. Çok seviyorum onu. Şiirlerini, duruşunu, Nazım Hikmet hayranlığını :) İyi ki geçmişsin bu dünyadan şiirleriyle kalbimden öpen Ahmed Arif. "Kızlarım, oğullarım var gelecekte. Her biri vazgeçilmez cihan parçası, kaç bin yıllık hasretimin koncası. Gözlerinden gözlerinden öperim, bir umudum sen de anlıyor musun?" demiştin. Şayet görüyor, duyuyorsan beni, merak etme! Umuduna sahip çıkan niceleri var bu memlekette!
2021 12. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2021 02:18
Seni, anlatabilmek seni. İyi çocuklara, kahramanlara. Seni, anlatabilmek seni, Namussuza, haldan bilmez, Kahpe yalana. Ard-arda kaç zemheri, Kurt uyur, kuş uyur, zindan uyurdu. Dışarda gürül-gürül akan bir dünya… Bir ben uyumadım, Kaç leylım bahar, Hasretinden prangalar eskittim. Saçlarına kan gülleri takayım, Bir o yana Bir bu yana… Seni, bağırabilsem seni, Dipsiz kuyulara, Akan yıldıza, Bir kibrit çöpüne varana, Okyanusun en ıssız dalgasına Düşmüş bir kibrit çöpüne. Yitirmiş tılsımını ilk sevmelerin, Yitirmiş öpücükleri, Payı yok, apansız inen akşamlardan, Bir kadeh, bir cıgara, dalıp gidene, Seni, anlatabilsem seni… Yokluğun, Cehennemin öbür adıdır Üşüyorum, kapama gözlerini…
biyografi
2021 9. kitabı
Kitap sığ, tam bir biyografi niteliğinde ve muhteviyatında değil, Ahmed Arif dısındaki konulara gerektiğinden fazla üzerinde durulmuş, misal ulucanlar cezaevi. Uine de Ahmed Arif 'i tanımayanlar için iyi bir eser olabilir.
Ahmed Arif
2020 17. kitabı
Tam anlamıyla bir inceleme olmasa da Ahmed Arif adını yüceltecek nitelikte bir eser. Eksikleriyle ele alınması gereken bir eser. Ahmed Arif sevenlere tavsiye edebileceğim bir eser.
Ahmed ArifBirol Öztürk · Gece Kitaplığı · 2018619 okunma
Ne kadar güzel özetlemiş...
Puan vermedi
Bu kitap, okuyucuyu düşündüren ve duygusal olarak etkileyen bir yolculuğa çıkaran etkileyici bir eserdir. .Anlatım tarzı ve karakter derinlikleri, kitabın dikkat çekici yönlerinden biri.
Ahmed ArifBirol Öztürk · Gece Kitaplığı · 2018619 okunma
Sevilmek en çok Ahmed Arif'in hakkıydı.
2023 29. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2023 23:14
Öncelikle edebiyat/şiir severler için mükemmel bir eser büyük usta'nın biyografisi. Gençliği, yaşantısı, aile hayatı ve LEYLA'sı...belki kavuşamadı, kavuşamadılar ama bize büyük duygular,hisler bıraktı ikiside. Huzur İçinde Uyu 'Gömleksiz Şair' Maviye, Maviye çalar gözlerin, Yangın mavisine. Rüzgarda asi, Körsem, Senden gayrısına yoksam, Bozuksam, Can benim, düş benim, Ellere nesi? Hadi gel, Ay karanlık... Ahmed Arif Birol Öztürk Mert Atasayar
Roman-Edebiyat
·208 syf.·
2021 65. kitabı
Çok uzun zamandır inceleme yapmıyordum, bu kitabı bitirince de dayanamadım o kadar etkiledi ki beni, o kadar okşadı ki ruhumu... Dokuz yayınlarının belli başlı kişileri anlattığı bu kitap serisini çok sevdiğimi söyleyerek başlamak istiyorum öncelikle. Daha önceden Piraye'de Nazım Olmak , Delikanlım İyi Bak Yıldızlara-Deniz Gezmiş gibi kitaplar okumuştum ve yine çok beğenmiştim. Şimdi de çok sevdiğim için elimde birkaç kitabı daha biriktirdim ve Ahmed Arif'le devam ettim bu seçkiye:) "İçmek Gözlerinde içmek ay ışığını Varmak Gözlerinde varmak can tılsımına Gözlerin hani?" Kitap biyografi şeklinde yazılmış gibi ancak sırasıyla şu tarihte şunu yaptı, bu tarihte bunu yaptı şeklinde anlatılmamış. Daha serbest, konudan konuya girercesine, başka yazarlara/ şairlere/dönem olaylarına değinerek yazılmış ki tam benim okumayı sevdiğim biçim oluyor bu. "...Düşün ki hayatta tek başımayım ve sen istersen hayatıma senden başka hiçbir kimse giremez..." O kadar güzel yerlere değiniyor ki yazar, Ulucanlar Hapishanesi'nden tutun, Ahmed Arif'in şiirlerine, şiirlerin hikayesine, aile üyelerine kadar güzelce değindiği yerler var. Ara ara başka şairlerin şiirlerine de yer vermiş, Nâzım gibi. Ahmed Arif'i okumak gerçekten güzeldi bu kitapla. Aslında üstat için bu kitap elbette ki kısa ama genel hatlarıyla yazarı anlamak ve şiirlerini okuyup hissetmek için yine de güzel bir seçenek olabilir diye düşünüyorum. Tavsiye ederim. İyi okumalar :) "Bir kitap düşünün nesilden nesile dolaşsın ellerde. Bir şiir düşünün dilden kalbe uzansın yıllarca, bir mısrada türkü, diğerinde tablo olsun. Bir ozan düşünün dünü, bugünü ve yarını anlatsın. Daldaki çiçeği, toprağı, insanı..."
·208 syf.·
2022 62. kitabı
Kitaplığınızda bazı kitapları zamanında almışsınızdır bir heves ama çok ilginizi çekmez. Sonra yolunuz o kitaptan geçer ve istiridye içindeki inci misali aslında ne kadar değerli olduğunu anlarsınız. İşte benim için o kitap bu kitap. Ahmed Arif diye yazılır "Anadolu" diye okunur. İnandığı şeyler uğruna iftiraya uğramış, hapis yatmış, işkence çekmiş, pardon diyip salınmış ama üstüne sürgün de yemiş o usta. Ahmed Arif acılarla dolu ömrüne tek kitap sığdırdı ama bu onun yazamayışından değildi. Şair olur on kitabı bir kitap etmez, şair olur bir kitabı dünyalara değer. İşte "Hasretinden Prangalar Eskittim" böyle bir eser. "Ay Karanlık" şiirindeki "Maviye / Maviye çalar gözlerin" ifadesinin içine sinmesi için on yıl şiiri bekleten o usta. Ahmed Arif i anlatmaya benim lugatım yetmez. Bu kitap tanımak isteyenler için bir hazine. Oğlu ile yapılan konuşmalardan alınan bilgiler, Ulucanlar cezaevi ile ilgili çarpıcı açıklamalar, Ahmed Arif in zamanında yapmış olduğu açıklamalar, Cemal Süreya nın gözünden Ahmed Arif ve daha bir çok şeyi kitapta bulabilirsiniz. Çok biyografi okumayı seven biri değilim fakat bu kitap o kadar güzel dille yazılmış ki, biyografiden öte sohbet havasında. Sanki yazar karşınıza geçmiş, Ahmed Arif i size anlatıyor, yaşatıyor. Şöyle beni de şaşırtan küçük bir bilgi vermek istiyorum ; Ahmed Arif in oğlu heykeltıraş Filinta Önal ın eşi Natalie, Ahmed Arif in de çok sevdiği yazar Tolstoy un torunuymuş. Yılın son kitabı olarak farkında olmayarak harika bir kitap okudum. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Bir parça içinizin burkulacağı sayfalar olacak. Şimdiden okuyacak olanlar keyifli okumalar dilerim.
2019 109. kitabı
M E R H A B A S I Z E Yani bilemiyorum. Lafa nerden başlasam, mevzuyu nereden bağlasam bilemiyorum. Biz eğitimciler bir öğrenci hakkında olumsuz birseylerden bahsedecek olur isek once çocuğun olumlu yanlarından bahseder, sonra da negatif gözlemlerimizi ortaya koyarız. Hadi başlayalım. Bu kitabi "biz cahit zarifoglu satmıyoruz, ismet ozel de, Sezi karakoc'u aramayin bulamazsınız raflarda" diyen reyon görevlisi kızın çalıştığı ünlü mağazada gördüm. Karıştırdım. Sıkışık bir zamanda incelediğim için Ahmed Arifin de hayatını konu aldığı için hemen internetten sipariş verdim. Daha ucuz olduğundan değil mağazadan bir daha kitap almama kararlılığından mütevellit. Neyse. Kitap halkında soyleyecegim pozitif yorum şu ki Ahmed Arif mevzubahis. Böyle yiğitlikte,güzellikte ve sanatsal ruha sahip bir adamın resminin kitaba kapak olması konu olması ve içerisinde doğal olarak siirlerinin ,mektuplarının ve röportajlarının bulunması ortalığı çiceklendirmiş. Onun hakkında bilmediğim birkaç noktayı öğrenmiş oldum ama ekstra olarak birşey kazandırmadı diyebilirim. Geldik mi negatif taraflara. Evet. Yazarın sürekli diğer kitaplarına atıfta bulunması beni rahatsız etti açıkçası. Ahmed Arif bir şiirinin demlenmesi için 10 yıl bekliyormus bilgisini verirken gururlu lakin piyasaya çıkardığı kitap sayısına atıfta bulunurken de gururlu. Ne bileyim hos degil. Ulucanlar ceza evinden bahsederken takıldığı ayrıntılar ve konudan uzaklaşması dikkat daginikligina sebebiyet veriyor. Hadi tamam adam çok etkilenmiş yase abartma diyorum ama bu aralar biyografi okuma merakımın sönmesine neden oldu. Üstelik Cemal Süreya nın ismini artik telefon klavyeleri bile doğru yazarken Cemal Süreya biyografisi yazmis birinin kitapta yanlış yazması durumu da modunu düşürdü. Onemli mi? Yazar dikkat etmelidir diye
Leyla zalım Leyla...
2020 6. kitabı
"Deli kadınlar iyidir. Çünkü ne kahkahaları tutsak, Ne gözyaşları sınırlı, Ne arzuları mahpus, Ne öfkeleri prangalıdır." Çok başarılı bulduğum bir biyografi kitabıdır, Ahmed Arif’in değinilmeyen yönlerine değinmişsiniz tebrikler...

Birol ÖztürkYazar · 42 kitap
Karadenizli yazar 1972’de doğdu... Çocukluğu Karadeniz’in yüksek bir dağ köyünde geçen yazarın birçok romanında ve öyküsünde bu dağ köyünün izleri görülür. Özellikle biyografi ve biyografik roman türlerinde eserler veren Birol Öztürk bu alanda çalışmalarına devam etmektedir. Deniz ile evli olan yazarın Dağ adında bir oğlu vardır.