All My Sons

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı
İngilizce

2021 18. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2021 01:01
“İyi hayat" nedir? Onu elde etmek için hangi seçimleri yapmalıyız? Bu süreçte hangi yalanları söylemeliyiz ve gerçeklerle yüzleşmeliyiz? Topluluğumuza ne borçluyuz? 1945'te yazılan oyun, suçlama ve hüzünle dolu bir dünya olan II.Dünya Savaşı'ndan yeni çıkmaya başlayan bir Amerika'nın karmaşıklıklarına değiniyor.
All My SonsArthur Miller · Penguin Classics · 2000189 okunma
2021 7. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2021 13:33
Arthur Miller’in kaleme almış olduğu Hepsi Oğlumdu adlı eser, bireylerin toplum karşısındaki sorumluluğunu ve tutumunu gösteren bir dramdır. Ailesi ve özellikle çocukları için çok para kazanma gayesinde olan Joe Keller adındaki babanın manevi değerlerini yitirmesi anlatılmaktadır. II. Dünya Savaşı sırasında geçen tragedya, baba Joe Keller’ın bozuk silindir kapaklarını hava kuvvetlerine göndererek uçakların düşmesine sebep olmasının acı sonuçları oğlu Chris ile aktarılmaktadır. Aynı zamanda küçük oğlu Larry savaşta düşen uçaklardan dolayı ölmesi olayın ana hatlarından biridir. Baba-oğul ilişkisinin yoğun olduğu tragedyada, anne-oğul arasındaki ilişki de dikkat çekmektedir. Öyle ki anne Kate oğlu Larry’in ölümünü yıllar geçse de kabullenememesi ve hala acısını hissetmesi anne-oğul bağının kuvvetini yansıtmaktadır. Larry üzerinden annenin oğluna düşkünlüğünü hissederken Chris ve anne Kate’in de arasındaki ilişkide annenin Chris’in kararlarındaki ve seçimlerindeki baskınlığı hissedilmektedir. Baba-oğul ve aile ilişkilerinin ön planda tutulduğu eserde aynı zamanda maddi menfaatler ve değerler de çatışmaktadır. Zengin olma gailesi içinde olan baba Joe’nun suçu, suçu ortağına atması ve yıllar sonra ortağının kızı George ve Annie’in gelmesiyle ayyuka çıkmaktadır. Öyle ki huzur atmosferinin çizildiği eve, kasvet ve intihar kavramları yerleşmektedir. Keza oyunun ana teması maddi çıkarları ön planda tutan baba Joe’nun etrafındaki insanları göz ardı ederek hayatına kaldığı yerden mutlu bir şekilde devam ederken suçunun oğlu Chris tarafından öğrenilmesiyle trajediye dönüşmesidir. Chris’in uçakların düşmesinden ve kardeşi Larry’nin ölümünden babasının sorumlu olduğunu öğrenmesi ve ardından evi terk etmesi babasının intiharına sebep olmaktadır. Bu bakımdan Arthur Miller, Joe’nun
2024 32. kitabı
Joe Keller, II. Dünya Savaşı sırasında fabrikasında ürettiği uçak motor blokları ile Ordu'da bulunan uçaklara parça sağlayan bir fabrikatördür. Fakat bir gün ürettiği bloklardan bir kısmı çatlak olarak makineden çıkar ve öylece gönderilir. Bu hata yüzünden tam 21 uçak düşer, pilotları da ölür. Hatanın Joe Keller'in ürettiği parçalardan ötürü olduğu öğrenildiğinde Joe, suçu ortağının üstüne atarak bu işten sıyrılır. Ancak iki oğlundan biri olan Larry de aynı savaşta uçak pilotu olup ve maalesef ölüm haberi alınan askerlerden biridir. Eşi Cate Keller bir türlü oğlu Larry'nin öldüğüne inanmaz. Aradan üç yıl geçmiş ve bu durum hâlâ böyle devam etmektedir. Bu sırada Larry'nin nişanlısı Ann ve kardeşi Chris arasında bir ilişki başlar ve New York'tan eve dönerek evlenmek istediklerini ailelerine bildirmek isterler. Fakat doğrunun hiç olmadık zamanlarda ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır... #arthurmiller Amerikan draması için önde gelen yazarlarındandır. Daha önce #satıcınınölümü ve #cadıkazanı oyunlarını da severek okumuştum. Eğer tiyatro metinleri okumayı seviyorsanız bence Arthur Miller'ı mutlaka okumalısınız. Arthur Miller yazar olarak oldukça müthiş olmasına karşın aynı zamanda tarih sayfalarında 1950'lerin sexy ve pop ikonu Marilyn Monroe'nun da kısa süreli eşi olarak da yerini almıştır.
Mükemmel
2022 44. kitabı
çok etkileyici ve dramatikti. başlığın ne demek istediğini anlayınca tüylerim diken diken oldu. okurken insanı dünyanın türlü gerçeklerini ve ahlaki değerlerini düşünmeye sevk eden derin anlamları olan bir oyundu bence. herkesin kesinlikle okumasını tavsiye ediyorum.
Savaş

Arthur MillerYazar · 15 kitap
Arthur Asher Miller (17 Ekim 1915 - 10 Şubat 2005) ABD'li yazar. Miller, yüzyılımızın en önemli Amerikalı dram yazarlarından biri kabul edilmektedir. Miller'in kahramanları, haşin bir toplum içerisinde, kendi vicdanlarıyla yaşayabilmek için bireysel suç ve sorumluluklarıyla uzlaşmaya çalışırlar. İlk bakışta oyunları, genellikle aile hikayelerini anlatan bireysel dramlar gibi gözükse de, çağının önemli toplumsal, siyasi ve ahlaki sorunlarına eğilirler. Miller New York'un Harlem mahallesinde dünyaya geldi. Avusturya-Macaristan'dan ABD'ye gelmiş Yahudi bir göçmen olan babası, bir kumaş mağazasının sahibiyken dünya ekonomik buhranından sonra 1929'da iflas etti. Ekonomik durumun güvensizliği spora meraklı genci derinden etkiledi. 1934-38 yılları arasında Ann Arbor/Michigan'da edebiyat ve İngiliz dili yüksek eğitimini sürdürebilmek için Michigan Daily gazetesinde redaktörlük yaptı. Miller'in bu dönemde yazdığı ilk dramlar üniversitede takdirle karşılandı. Haziran 1956 tarihinde eşi Mary Slattery'den boşanan Miller, yine haziran ayının 29'unda ünlü fotomodel Marilyn Monroe ile evlendi. Monroe ve Miller Nisan 1951'den beri görüşmekteydi. Bu birliktelikleri 5 Ağustos 1962'de Monroe'nun ölümüyle sona erdi.