Amerikan Belgeleriyle Amerikan Emperyalizminin Doğuşu

Türkkaya Ataöv

Amerikan Belgeleriyle Amerikan Emperyalizminin Doğuşu Gönderileri

Amerikan Belgeleriyle Amerikan Emperyalizminin Doğuşu kitaplarını, Amerikan Belgeleriyle Amerikan Emperyalizminin Doğuşu sözleri ve alıntılarını, Amerikan Belgeleriyle Amerikan Emperyalizminin Doğuşu yazarlarını, Amerikan Belgeleriyle Amerikan Emperyalizminin Doğuşu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sömürüde bir dünya markası..
" İngiltere Avrupa'nın en zengin ulusudur. "
Sayfa 36
" (...) 1845'de John Louis O'Sullivan Amerikan siyaset sözlüğüne iki ye­ni sözcük sokmuştu: «Kaçınılmaz Yazgı» (Manifest Destiny). O'Sullivan hem Démocratic Review der­ gisinin! yazı işleri müdürü, hem de Başkan Polk, Pierce ve Buchanan’m yakını olarak bu iki sözcüğün kapsadığı genişleme politikasını öne sürdü. "
Sayfa 28
Reklam
" Amerika’da federe devletler arasındaki ticaret serbestiside endüstrinin gelişmesine yardımcı oldu. Endüstri, imalâtı mümkün kıldı. Endüstri Devrimi 26.000 millik ulaştırmaya elverişli nehirlere, Büyük Göllere ve kanallara, demir ağını ekledi. Ameri­ka’da demiryolu hiçbir yerde görülmeyen bir hızla yapılmağa başlandı. Doğu ile Batı
Sayfa 19
" 1865-1900 yılları arasında yeryüzünde hiçbir ülke Amerika kadar nüfus, zenginlik ve kuvvet ba­ kımından bu derece büyümedi. Amerikan İç Sava­şından (1861 1865) sonra imalât endüstrisi ve bü­yük çapta özel teşebbüs ekonomik hayatın özellik­leri oldu. Amerika tarıma dayanan bir ulus olmak­tan çıkıp bir endüstri ülkesi durumuna yükselmiş­ti. Endüstrileşme temposunun gittikçe artışı bir­ çok nedenlere bağlanabilir. Amerikan ham madde kaynaklarının zengin olması, bunların çok geniş öl­çüde doğal koşullar yüzünden «maddeye düşkün» olmak zorunda kalan Amerikalılarca istismarı ba­zı önemli imalât endüstrisinin esasını teşkil eden hayvan ve pamuk gibi araçların zenginliği, kömür, petrol ve demir gibi madenlerin yeteri kadar varlı­ğı, göçle beslenen bir ülkede hızlı nüfus artışının iş gücünü sağlaması, İç Savaşla başlayan yüksek güm­rüklerin hem zengin endüstri kollarına kârlar sağ­laması, hem de zayıf endüstrileri koruması, teknolo­jik buluşların biribirlerini izlemesi ve ulaştırma kolaylıkları, bu nedenler arasında sayılmalıdır. "
Sayfa 16
" Amerika Afrika’da da bir karakol kurmuştu: Liberya. Burası Batı Afrika kıyısındaydı. Amerikan Kolonileştirme Derneği 1820'de bir grup Amerikan zencisini kölelikten kurtarıp Afrika kıyılarına yer­leştirmişti. Bunlar 1847’de bağımsız oldular. Bay­rakları mavi, kırmızı ve beyaz renkte olup Ameri­kan bayrağından esinlenilmişti. "
Sayfa 11
" Amerika daha önce de ekonomik bunalımlar geçirdiyse de, 1890’ların ekonomik bu­nalımı Amerikan (ve dünya) tarihinin dönüm nok­tası olarak kabul edilebilir. "
Sayfa 4
Reklam
72 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.