Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Anayasa Hukukuna Giriş

Kemal Gözler

Anayasa Hukukuna Giriş Sözleri ve Alıntıları

Anayasa Hukukuna Giriş sözleri ve alıntılarını, Anayasa Hukukuna Giriş kitap alıntılarını, Anayasa Hukukuna Giriş en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eşitliğin bozulmasıyla da insanların arasındaki barış ve mutluluğun yerini kavga ve didişme aldı.
Sosyal Sözleşme Teorisi
"Üstelik bireylerin devletle yaptıkları anlaşma, sadece bireyleri değil, devleti de bağlar. Diğer bir ifadeyle devlet de yapılan sözleşmeye uymalı, cezalandırma alanı dışında kişilerin haklarına hukuka müdahale etmemelidir."
Sayfa 48 - John LockeKitabı okudu
Reklam
kuvvet ve mücadele teorisi
Devlet, güçlülerin zayıflar üzerinde zorla kurdukları bir baskı teşkilatıdır.
Kuvvetler Ayrılığı Teorisi
Bu üç kuvvet kendi görevlerinin dışına çıkarlarsa, yani yasama kendi koyduğu kuralları yürütürse, yürütme ise yürüttüğü kuralları kendi koyarsa, yargı ise "kanun koyucunun ağzı" olmakla yetinmeyip kendisi yorum yoluyla yeni kurallar koymaya kalkarsa, o sistemde hürriyet ortadan kalkar.
Sayfa 75 - MontesquieuKitabı okudu
Yasama Yetkisinin Asliliği
Yürütme organının işlemleri kanuna dayanmak zorundadır. Kanun olmayan yerde, yürütme de yoktur.
Sayfa 257 - Kemal GözlerKitabı okudu
Reklam
Hürriyetçi (Liberal) Anlayış: "Hürriyet Asıldır"
Hürriyetlerin varlığı ve sınırıyla ilgili tereddütlü konularda hürriyet lehine yorum yapılır.
Sayfa 139 - Kemal GözlerKitabı okudu
Franz Oppenheimer'a göre devlet, "kaynağını belirli sebeplerin etkisi altında vukua gelen mücadelede, gasp ve yağmada bulur. Dünya tarihinde, devlet için, topluca yapılan mücadele, gasp ve yağmadan başka bir kaynaktan bahsedilemez. Sosyolojik anlamda, devletin dış görünüşü tahakkümdür; iç görünüşü ise tebaaların efendiler zümresi tarafından ekonomik yönden sömürülmesidir".
Anayasa Hukukuna Giriş
"Anayasalar ebedi değildir. Bu bakımdan yüzyıllar boyunca sürecek, gelecek kuşakları da bağlayacak bir anayasa yapmak mümkün değildir. Anayasalar da değişecektir."
Anayasa Hukukuna Giriş
Gerek bizde, gerek yabancı ülkelerde verilmiş anayasa mahkemesi kararlarına bakıldığında, anayasa hukukunda içtihat teşkil eden pek çok önemli kararın sıradan vatandaşların yaşadığı gerçek hayat hikayelerinden kaynaklandığına şahit oluruz.
Reklam
Serçeler topla öldürülmemelidir. Sinekler balyozla ezilmemelidir.
1919 Weimar Alman Anayasası kurucu meclis usulüyle demokratik bir şekilde yapılmıştır. Ne var ki, bu anayasa döneminde Nazi rejimi görülmüştür. 1949 Alman Anayasası anti-demokratik bir şekilde yapılmıştır (Bu anayasa işgal kuvvetleri tarafından yapılmıştır. Yapımında kurucu meclis usulü uygulanmadığı gibi referanduma da sunulmamıştır). Bu anayasa döneminde ise, Almanya'da demokratik bir rejim görülmüştür.
"Milletlerin kendi kaderini bizzat tayin hakkı" da denen "self-determinasyon hakkı", 1918 Wilson ilkelerinden kaynaklanmıştır. Bu hak 1945 Birleşmiş Milletler Antlaşmasının 1, 55 ve 76'ncı maddelerinde de geçmektedir. Self-determinasyon hakkı, "bir halkın bağımsız bir devlet kurmak dahil, dilediği devlete bağlı olmayı seçme hakkı" demektir. Bu hak uluslararası hukukta sadece başka bir devletin sömürgesi altında bulunan halklara tanınmaktadır. Yani bu hak, "sömürgelikten kurtulma" durumunda geçerli olan bir haktır. Self-determinasyon hakkı, kendisi sömürge olmayan, bir devletin üzerinde yaşayan insan topluluklarına tanınmamaktadır.
HUKUK DEVLETİNİN GENEL GEREKLERİ
Buna göre, yürütme organı sahip olduğu yetkileri kullanırken veya üstlendiği görevleri yerine getirirken kanunlara uygun davranmak zorundadır.
Sayfa 209 - Kemal GözlerKitabı okudu
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.