Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü

İskender Pala

Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü Sözleri ve Alıntıları

Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü sözleri ve alıntılarını, Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü kitap alıntılarını, Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
•Âb-ı Hayat : Ölmezlik suyu,damlaları sonsuz hayat bağışlayan tatlı ve lezzetli su,bengisu. •Âb-ı Kevser : Kevser suyu. •Âb-ı Revan : Akan su,ırmak,akarsu.
Sayfa 4 - Kapı yayınlarıKitabı okudu
Ârif
İlim aklın, irfân ise duygunun eseridir. Ârif olmanın yolu kitâbî bilgiyi aşmaktan geçer. Ârif, "ilm-i ledün" denen İlâhî hakikatler bilgisini, öğrenmek ve çalışmak yoluyla değil, ilhâm, hâl ve şüphe perdesinin ötesine geçme yoluyla elde eder. Can gözleri açıktır. Ârifler Allah'a sevap kazanmak için değil, O'nun emrini yerine getirmiş olmak ve zâtını ibadete yegâne lâyık zât bildiklerinden ibadet ederler. Yani ârif, Allah'ın varlığını idrâk ederek gerçek olmayan varlıklardan geçip Tanrı varlığı ile var olan kişidir.
Sayfa 26
Reklam
Ateş
Ateş, cehennemdeki nâr'dır. Ancak onda nur özelliği de vardır. Yani ateş, yakma özelliği yanında aydınlatma özelliğine de sahiptir. Nitekim güneş bir ateştir. Yandırıp yaşımı dökse ne aceb zülf ü ruhun Ki biri âteşe benzer biri dütün gibidir Karamanlı Nizamî
Sayfa 41
Ahu
Gözlerinin iri ve gayet siyah oluşu sevgilinin gözünü hatırlatır.Sevgilinin yüzü Ka'be*ye benzetildiği zaman,göz ahusu oraya sığınmış olur.Çünkü Ka'be'de avlanmak yasaktır...Sevgilinin saçı misk kokar.Ahunun misk hasıl etmesinin sebebi ise bu kokuyu kıskanması veya ona aşık olmasıdır.
Beni candan usandırdı cefâdan yâr usanmaz mı Felekler yandı âhımdan murâdım şem'i yanmaz mı Fuzûlî
Sayfa 11 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“Varlık alanında her şey yok olucudur, ancak ve ancak Celal ve ikram sahibi Rabbinin zatı kalır”( Rahman/26)
AB ( su )
Aşığın gözü çeşme Gözyaşı ise akan bir sudur
Sayfa 2
Ay, akrep burcuna girince yolculuğa çıkılmazmış.
Sayfa 42
Kim ayıra beni şol gamzelerden Ki yeğdir yâresi yüz mûmyâdan Kadı Burhaneddin
Sayfa 333 - kapı yayınlarıKitabı okudu
Reklam
İnsan yokluktan gelir ve yine yok olur. Varlık iki yokluk arasında bir vâkıadır.
Sayfa 18
Zaten dünya da geçicidir. Ebedi olmayan bir zevk için insanın çaba harcaması beyhudedir.
Sayfa 17 - Kapı YayınlarıKitabı okudu
Ahlât-ı erbaa: Dört usâre, dört karışmış
Eski tıp bilginlerine göre insanın bedeninde dört sıvı vardır ki bunlar kan, balgam, safra ve sevdâdır. Bu dört sıvının vücutta dengeli miktarda olmasından sıhhat ve sağlık doğar. Bunlar bileşik kaplar gibi birbirleriyle dengelidir. Birinin artması yahut azalması durumunda, vücutta hastalık kendini gösterir. Bedenin çeşitli hastalıkları da bu dört sıvıya göre ayrılır. Meselâ sevdâ, akıl hastalıklarına ve psikolojik rahatsızlıklara neden olur. Hatta bu yüzden kara sevdâya tutulmak halk arasında hâlen bir rahatsızlık olarak değerlendirilir. Kalple ilgili rahatsızlıklar, kalbin içinde bulunan ve süveyda adı verilen kara noktada ortaya çıkar. Yine safra, karaciğerde bulunur. Safranın çokluğu hâlinde karaciğer, böbrek vs. organlarda rahatsızlıklar olur. Safranın yanmasından sevdâ oluşur. Eskiden bedendeki bu sıvıların insanların mizaçlarına etki ettiğine inanılırdı. Böylece insanların mizacı da safravî, sevdavî, demevî ve balgamî diye dörde ayrılır ve sonuçta hâr ve yâbis mizaç ortaya çıkar.
Sayfa 12
Sevgilinin yanağı âşık için hiç eksilmeyen ve daima faydalanılan bir cennet gülü sayılır.
479 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.