Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlyada'dan Parthenon'a

Antik Yunan Uygarlığı 1

Andre Bonnard

Antik Yunan Uygarlığı 1 Sözleri ve Alıntıları

Antik Yunan Uygarlığı 1 sözleri ve alıntılarını, Antik Yunan Uygarlığı 1 kitap alıntılarını, Antik Yunan Uygarlığı 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Uygarlık nedir?
Nedir o halde uygarlık dedikleri? Uygar sözcüğü, Yunancada, evcilleşmiş, işlenmiş, aşılanmış anlamına gelir. Uygar insan, aşılanmış insandır, daha besleyici ve daha tatlı meyveler versin diye kendi kendini aşılayan insandır. Uygarlık; insan yaşamını korumak, doğa güçleri karşısında onu daha bağımsız kılmak; öğrenildikçe birer öz savunma aracı olan, ama ilkel yaşamın bilgisizlik evresinde, fiziksel yasalarının insanı yaralamaktan öteye geçmediği bir dünyada yaşamı sağlama almak amacıyla yapılmış buluş ve keşiflerin tümüdür. İnsan yaşamını korumak, ama aynı zamanda onu güzelleştirmek, halkın refahını artırmak, insanlar arası ilişkilerin giderek daha dengeli bir biçimde ve ağır ağır geliştiği bir toplumda yaşama sevincini çoğaltmaktır. Ve nihayet, topluluk halinde yaşayanların bir arada tadına vardıkları sanatın pratiği içerisinde insanı geliştirmek, yepyeni yaratılar için tükenmez kaynak oluşturan bilim ve sanatın yeni baştan düşünüp kurguladığı kültür dünyasının da içinde yer aldığı, aynı zamanda hem gerçek hem de düşsel olan bu dünyada, insanın insansılığını yükseltmektir.
“Tanrı hepimizi özgür yarattı; doğa köle doğurmaz.”
Evrensel Basım Yayın, Bölüm VII: Kölelik ve Kadının DurumuKitabı okudu
Reklam
Paris tanrısal istence bağlanmada onu her tür çabadan bağışık kılan ve her tür pişmanlıktan kurtaran bir yazgıcılık biçimi bulmuştur. Dindarlığı ahlaksızlığını aklar ... Paris’in ahlakdışılığı, dindarlığından; Helene’nin ahlakiliği, tanrıçaya başkaldırıdan kaynaklanmaktaydı.
“Her gün bir şeyler öğrenerek yaşlandım.”
Sayfa 135 - Evrensel Basım Yayım / Solon ve Demokrasi YaklaşımlarıKitabı okudu
Ahlak, tam olarak bir insan icadı, insan deneyiminden çıkarılan ve durumumuzun belli başlı kazalarına çare bulmaya yönelik bir tür bilimdir.
Ama kadın doğasına yönelik bu bozuluşun, çok daha ağır bir toplumsal sonucu oldu. Gerçekten de, toplumsal bakımdan kadın kadar aşağılanmış, bunun için kadınlık yeteneği, kapasitesi olmayan bir varlığı, erkeği yeni bir aşk nesnesi olarak almakla, aşk duygusuna nasıl bir sapkınlığın girdiğini biliyoruz; böylece aşk, Yunan aşkı denilen olay haline gelir –antik edebiyat bu tür oğlancılıkla yüklüdür. Edebiyat, mitoloji, hem de ortalık (yaşam) bunlarla doludur–.
Reklam
Paranın icadı, yalnızca soyluların ellerinde yeni bir baskı aracı olmadı. Öyle bir an geldi ki, bu buluş uzun ve kanlı mücadeleler içinde, halkın ellerinde bir kurtuluş aracı oldu.
Sayfa 134 - pdfKitabı okudu
Yunanca Evren adı bile son derece anlamlıdır: Bu ad, Cosmos’dur ve sözcük şu üçünü birden anlatır: Evren, Düzen ve Güzellik demektir.
"Az kaldı duyayım ölümü...” Sappho’nun sanatı hiçbir yerde bu küçük lirik şiirden daha fazla incelenmemiştir. Onun şiiri, hiçbir yerde bundan daha fazla psikolojik değildir. Olgular, yalnız birtakım olgular. Yalnızca arzunun maddi sonuçlarını açık ve kesin imleme. Bu şiirde sıfatlar da -sevda şiirde maddi olay üstüne duygusal kıvrımlar sarmayı çok iyi bilen o sıfatlar da- çok azdır. Burada her yerde eylemler ve adlar görülür: Karşımızda bir nesneler ve olaylar sanatı vardır. Ruhun payı neredeyse hiçtir.
Sayfa 111 - pdfKitabı okudu
Aşağılayıcı olmayan terim olarak Barbar düpedüz yabancı, Yunanlı olmayan, bu dilleri kuş dillerine benzeyecek kadar tuhaf hale getirip bar-bar-bar konuşan kimse demektir. Kırlangıç da barbar konuşur. Yunanlı Barbarları hor görmez, Mısırlıların, Kalde’lilerin ve başka birçoklarının uygarlığına hayranlıkla bakar: Özgürlük tutkusu olması ve “ kimsenin kölesi” olmak istememesi bakımından kendini onlardan farklı duyumsar. “Barbar kölelik için doğmuştur, Yunanlı ise özgürlük için” : Iphigeneia (İfigeneia) bunun için ölür. (Burda biraz ırkçılık var.)
Sayfa 31 - pdfKitabı okudu
208 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.