Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İlyada'dan Parthenon'a

Antik Yunan Uygarlığı 1

Andre Bonnard

Antik Yunan Uygarlığı 1 Sözleri ve Alıntıları

Antik Yunan Uygarlığı 1 sözleri ve alıntılarını, Antik Yunan Uygarlığı 1 kitap alıntılarını, Antik Yunan Uygarlığı 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan hasta olunca sağlığı arıyormuş gibi görünmez; onu arar.
Epikuros
İnsan hasta olunca, sağlığı arıyormuş gibi görünmez; onu arar.
Epikuros
Reklam
“Tanrı hepimizi özgür yarattı; doğa köle doğurmaz.”
Evrensel Basım Yayın, Bölüm VII: Kölelik ve Kadının DurumuKitabı okudu
“Her gün bir şeyler öğrenerek yaşlandım.”
Sayfa 135 - Evrensel Basım Yayım / Solon ve Demokrasi YaklaşımlarıKitabı okudu
Paris tanrısal istence bağlanmada onu her tür çabadan bağışık kılan ve her tür pişmanlıktan kurtaran bir yazgıcılık biçimi bulmuştur. Dindarlığı ahlaksızlığını aklar ... Paris’in ahlakdışılığı, dindarlığından; Helene’nin ahlakiliği, tanrıçaya başkaldırıdan kaynaklanmaktaydı.
Reklam
Yunanlılara göre intihar ancak korkakların utanç verici sığınağıdır.
Ahlak, tam olarak bir insan icadı, insan deneyiminden çıkarılan ve durumumuzun belli başlı kazalarına çare bulmaya yönelik bir tür bilimdir.
Paranın icadı, yalnızca soyluların ellerinde yeni bir baskı aracı olmadı. Öyle bir an geldi ki, bu buluş uzun ve kanlı mücadeleler içinde, halkın ellerinde bir kurtuluş aracı oldu.
Sayfa 134 - pdfKitabı okudu
Evlilik iki taraftan ancak birini bağlayan bir sözleşmedir. Koca, tanıklar önünde bir açıklamadan başka formalite olmaksızın, çeyizi geri verme ya da onun faizlerini ödeme koşuluyla karısını boşayabilir ve çocukları kendi yanında tutabilir. Buna karşılık, kadının istediği boşanma çok nadir olarak ve yalnız ağır kötü muamele ya da konu edilebilecek bir aldatma ile gerekçelendirilmiş bir yargıç kararı gereğince sonuçlanır. Ama bu aldatma töredendir. Koca kendini, ne nikâhsız karılardan, ne de fahişelerden yoksun bırakır. Demosthenes’e mal edilen bir söylev şunu belirtir: “Zevk için fahişelerimiz, iyi bakılmamız için nikâhsız karılarımız, bize meşru çocuklar vermeleri için de eşlerimiz vardır.
Reklam
Irkçılık onu benimseyen toplumlar için ölümcül bir hastalıktır
Sayfa 151
İlginç bir yaklaşım..
Anaerkil çağlarda ailede egemen durumdayken, Eski Yunanistan döneminin kadını, fazlasıyla aşağılandığı bir duruma düştü. Ne zaman oldu bu “kadının büyük tarihsel yenilgisi”? ... İnsanlar bakırı bulur ve onu kalayla alaşımlayıp kendilerine ilk tunç silahları yaparlar. Sonra demiri bulur ve ondan yeni silahlar yaparlar. Sahip oldukları bu silahlarla, savaşı çok kârlı bir iş haline getirirler. Akhalı yağmacılar, Mykene krallarının mezarlarını altınla dolduruyorlardı. Dorlar, Egelilerin barışçı uygarlığının kalıntılarını yıkarlar. Bütün bu olaylar, tarihsel çağların daha başlangıcında geçmektedir. Ege uygarlığı ile aynı anda, kadının üstünlüğü de yıkılır ve sözde tek eşli evlilik kurulur. Bunun nedeni savaş beyi erkeğin, kadının kendisine verdiği, babaları olduğundan emin olacağı çocuklara zenginlikleri aktarabilmek istemesidir. Bu yüzden tek eşli evlilik, yasal kadını bir döllenme aygıtı, öbürlerini bir tat ya da haz aracı haline getirir.
Onun çabası, insanın yaşamını korumak ve yeryüzünde onun gücünü artırmak için bilimin göstereceği çabayı haber verir. Homeros ve Yunan halkı Odysseus tiplemesini yaratarak aklın gücüne ve değerine bir güven belgesi hazırlamışlardır.
Akhilleus kargaşa, Hektor düzen adamıdır. Akhilleus Hektor’da, nefret ettiği kimseyi öldürmek ister. Hektor ise sadece Troya’nın amansız düşmanını öldürmeyi arzulamaktadır.
Sayfa 64 - pdfKitabı okudu
Osmanlı düzeninde de Grek düşüncesi yüzyıllarca bilimin ve ilahiyatın temelini oluşturdu. Şu farkla ki, Avrupa’da Hıristiyan giysiler içinde ortaya çıkan Ortaçağ bilimi, Osmanlı toplumunda da tamamen İslamî renklere bürünmüştü. Fakat kutsal bir inancın kalıplaştırdığı aysbergin görünmeyen kısmı Eflatun’un, Aristo’nun ve onun düşüncelerini “şerh eden” bir sürü düşünürün katkılarından oluşuyordu. Osmanlı ulemasının Eflatun’dan “Felatun el Lillah” (İlahî Eflatun); Aristo’dan da “Muallimi Evvel” diye söz ettiklerini nasıl unutabiliriz? XVI. yüzyılda Ahmet Taşköprüzade’nin, XVII. yüzyılda Katip Çelebi’nin ansiklopedik kitaplarında anlatılan ve sınıflandırılan yüzlerce “ilim”in büyük ölçüde eski Yunan’dan, özellikle de Aristo’dan kaynaklandığını bugün kaç kişi biliyor?
208 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.