Normallik Ve Patoloji

Aşk İlişkileri

Otto F. Kernberg

Aşk İlişkileri Gönderileri

Aşk İlişkileri kitaplarını, Aşk İlişkileri sözleri ve alıntılarını, Aşk İlişkileri yazarlarını, Aşk İlişkileri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Baumeister’a (1989) göre, erkek mazoşizmi genel­likle daha büyük acı ve aşağılanma üzerine daha büyük bir vurgu, cinsel partnere sadakatsizlik, izleyici katılımı ve transvestizm içerir. Buna karşın kadın mazoşizmi daha sık; ama daha az şiddetli acı, bir mahrem ilişki bağlamında ceza, aşağılanma olarak cinsel sergileme ve izleyici katılımına izin vermeme biçiminde görülür.
12. Çift ve Grup
Ama bir aşk ilişkisi yaşayan çift, gruba muhalif olsa da, varlığını sürdürmek için gruba ihtiyaç duyar. Tam anlamıyla yalıtılmış bir çift, ilişkiyi yok edebilecek ya da partnerlerin ikisine de büyük zarar verebilecek ciddi bir saldırganlık tehlikesiyle yüz yüzedir. Hatta dahası, partnerlerden bir ya da her ikisinin şiddetli psikopatolojisi, çiftin bilinçdışı geçmişin en kötü yanlarını birbirine yansıtarak yeniden canlandırdığı, bastırılmış ya da ayrıştırılmış, çatışmalı, içsel nesne ilişkileri ortaya çıkarabilir, çiftin birlikteliğini sekteye uğratabilir ve partnerlerin ikisinin de nihai, umutsuz bir kişisel özgürlük arayışıyla gruba dönüşüne neden olabilir.
Sayfa 265Kitabı okudu
Reklam
11. Gizli Cinsellik, Grup Dinamikleri ve Uylaşımsallık
Aslında gizil dönem ahlâkı kitsch'le -estetik meziyeti olmamasına rağmen popüler ilgi odağı olan sanat biçimleriyle- büyük benzerlik gösterir. Kitsch genellikle duygusallık, alenilik, yapmacıklık, abartı ve geleneksel olarak egemen ifade tarzlarının kolayca basitleştirilmesi, entelektüel yüzeysellik ve çocukça ideallerin peşine takılmayla; küçük, hoş ve sıcak olanın idealleştirilmesiyle; palyaçolar, bir kış manzarasında bacasından dumanlar tüten bir ev, sıcak, korunaklı, güvenli, basit ve mutlu (fantezideki) çocukluk ortamı imgeleriyle karakterize edilir.
Sayfa 242Kitabı okudu
10. Narsisizm
Anneyle babanın rollerinin birbirinden keskin çizgilerle ayrıldığı geleneksel pederşahi toplum narsisistik erkeklerin çocuklarıyla ilişkisindeki patolojiyi perdeler. Erkekler çocukların bakımını kadınlarına birakırken, çocuklarına karşı ilgisizliklerini maskelemiş olurlar.
Sayfa 231Kitabı okudu
10. Narsisizm
Narsisistik kişiliğin trajedisi öyledir ki, reddedilen ve kıskanılan şeyin öfkeyle elde edilmesi ve açgözlülükle çekilip alınması tatmin yaratmaz; çünkü ihtiyaç duyulan şeye karşı duyulan bilinçdışı öfke ele geçirilen şeyin bozulmasını gerektirir; özne sonunda her zaman bir boşluk ve ketlenmişlik duygusuyla baş başa kalır.
Sayfa 222Kitabı okudu
10. Narsisizm
Narsisistik kişiliklerin sadece kendilerini mi sevebildikleri sorulabilir. Bana göre (1984), mesele yatırımın benliğe mi yoksa nesneye mi olduğu ya da ben temsili mi yoksa nesne temsilleri mi meselesi değildir. Mesele yatırılan benlik türü arasındaki farklılıktır; benlik aşk ve nefreti aşkın egemenliğinde bütünleştirme kapasitesi taşıyor mu yoksa patolojik olarak şişirilmiş bir benlik mi söz konusudur? Freud'un (1914) narsisizm üzerine bir makalesine atfen Laplanche'ın (1976) ileri sürdüğü gibi, hem anaklitik hem de narsisistik aşk ilişkileri bir nesne ilişkisi içerir. Ve Van der Waals'ın (1965) tespit ettiği gibi, narsisistlerin yalnızca kendilerini sevdikleri ve başka kimseyi sevmedikleri yerine, kendilerini de başkalarını sevdikleri kadar kötü sevdiklerini söylemek daha doğrudur.
Sayfa 214-5Kitabı okudu
Reklam
436 öğeden 271 ile 280 arasındakiler gösteriliyor.