Normallik Ve Patoloji

Türler:
Sıralamalar

2022 59. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2022 01:04
Kernberg, Psikolojik kökenler, biyolojik temeller üzerine inşa edildiği için, aşkı biyolojik boyutta inceleyerek başlamış kitabına. Cinsel aşk için androjenlerin insan ırkının kadın ve erkeklerdeki öneminden ancak genel bağlamı ‘’cinsel uyarılma’’ açısından psikososyal belirleyiciler meydana getirir düşüncesini savunmuş. Cinsiyet kimliğinin biyolojik özelliklerle değil, kişinin ilk 2-4 yıllar arasında bakıcıları tarafından atanan cinsiyet özellikleri ile belirlendiğini belirtmiş. Cinsel nesne seçiminin erken dönem psikososyal deneyimlerden güçlü bir şekilde etkilendiğini belirtmiş. Duygulanımların bebek-bakıcı etkileşimini oluşturmak üzere oluştuğunu, cinsel heyecanın ise bebek-bakıcı ve aile ilişkilerindeki haz veren deneyimleri sonucunda ortaya çıkar. Cinsel heyecan nesnesiz değildir, bilinçdışı olarak simbiyotik birleşme deneyimlerini ve erken ayrılma-bireyleşmenin doğurduğu birleşme isteklerini yansıtır. Libido: Olumlu yada ödüllendirici duygu durumunun entegrasyonundan kaynaklanır. Saldırganlık: Olumsuz, caydırıcı duygulanım deneyiminin (öfke, iğrenme, nefret) bütünleşmesinden kaynaklanır. Öfke ise; ‘’Tamamen kötü’’ etkinleştirilmesinin hem de onun ortadan kaldırıp ‘’tamamen iyi’yi getirme isteğini ifade eder. Cinsellik: Saldırganlığın, sevginin hizmetine sokmaktır. Bilinçdışı Fantezi: Benlik temsili birimi, nesne temsili ve duygulanımdan oluşurlar. Cinsel Nesne: Her zaman yasaklanmış öidipal bir nesnedir ve cinsel eylem de ‘’ilk sahnenin’’ sembolik bir tekrarı ve üstesinden gelinmesidir. Olgun Cinsel Aşk: 1-) Erotik arzuya dönüşen cinsel heyecan 2-) Libidinal ve saldırgan benlik (libidinal baskın olmalı) 3-) Cinsiyet kimliğiyle birlikte genital özdeşleşme 4-) Cinsel ilişki, nesne ilişkisi ve çiftin süperego yatırımı ile oluşur. Aşk İlişkisi: Kayıp öidipal
Psikoloji
2022 2. kitabı
Ask iliskilerinde; insanın hazzı arayıp acıdan kacınması, doyumu arayıp bulduktan sonra bir metafor olarak o arzunun olmesi soz konusu daha cok. Burada sorulması gereken soru pesinden kostugumuz seyin hangi yonunden doyum yasıyoruz? Cevabı mutlak olan herhangi bir arzudur zaten bizi aska dusuren. Zor olması, heyecan uyandırması, gizem uyandırması, fethetme arzusu gibi… Tam da burada sekilleniyor icerik. Annesi tarafından surekli dokunularak temas icinde sevilen insan yavrularının asklarının cok tutkulu oldugu, insanın ilk askının sonraki asklarını sekillendirdiği ve digerlerinde de hep aynı hisleri yasatabilecek kisileri secmesi bir tesadüf değil aslında. Zaman icinde degisen cok sey olsa da bir baska seye evrilemeyen, donusturemedigimiz bizi doyuma ulaştıran arzuların sabitliği. Bunun yanında narsist, mazosist, sadist, sadomazosist ilişkilerin egilimlerinin degerlendirmelerini Freudyen yaklaşımlarla analiz etmis. Ask; esasen cocuklugumuzdaki eksik herhangi bir yanımızın bilmem hangi yansıtması…
Puan vermedi·266 syf.·
2023 46. kitabı
Bir dönem "Aşk sahiden bir patoloji olabilir mi?" diye soruyordum. Bu sorunun temelinde yer edinen şey insanların Aşk karşısında yaşadıkları derin izdirap, bağımlılık, içe ve dışa dönük şiddet, özyıkım, kaçınma/ketlenme, hayattan ve gerçeklikten kopma gibi gerekçeler sayilabilir. Aşk, kendi basina bir patoloji olmasada patolojilerin yasantilandigi en uygun ortamlardan birini sağlıyor. Aşk ilişkilerin temelinde yer edinen bağlanma ve cinsellik gibi davranışlar kişinin sahip olduğu patoloji tarafından şekilleniyor. Özellikle narsisizm, sadistik ve mazoşist eğilimler bu ilişkilerin önemli aktörleri. Üstelik bu eğilimlerin en iyi saklanabilecegi yerlerden biri yine Aşk ilişkileri oluyor. Kişi yaşadığı aşağılanmaya ve çektiği tüm sıkıntılara rağmen ilişkide kalmaya devam ederek bunun mazoşist parçasının bir gerçeği olduğunu kabul etmek yerine çok sevmekten ileri geldiğini soylebiliyor. Yahut partnerini sahip olduğu ortamından, değerlerinden, dogrularilarindan koparma konusunda başarılı olmuş bir kişi daha sonra onu degersizlestirerek, aynı zamanda kendine bağımlı kılarak oluşturduğu bu ilişkinin kendi narsisistlik kişiliğinin bir oluşumu olduğunu farkedemebiliyor. Gorulmedigi, sevgi, saygi, sadakat gibi ortak değerlerin bulunmadigi bir ilişkide bile kisi bunu "Büyük tutku, aşk, kozmik eş" gibi ifadelerle idealize ederek, kutsallık atfederek asli olan durumu görmezden gelmeyi secebiliyor. Buradaki seçim elbette bilinçli bir seçim değil, daha cok bir rüya hali, bir aldanış gibi sahneleniyor. Ve umulur ki kişi bir gün rüyadan uyansın ve gercekte olanı gorebilsin. Bu kitabı canım Suheyla doğum günümde hediye almıştı. Ancak 9 ay sonra okuyabildim, her okur bilir ki her kitabın kendi okunma zamanı vardır. O zaman bu zamanmış. Kernberg'in Aşk ilişkileri üzerine yazdığı bu kitap
2020 168. kitabı
Daha ana rahmine düşüşten, bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinliğe giden yolculukta, kişilik- karakter çeşitliliğinden, genetik baskınlık-yatkınlıktan, pisikolojik eğilimlerin; aşk ve kadın-erkek ilişkileri üzerindeki etkilerine, çeşitlerine '' doktorun hastalarıyla, gerçek, kişisel kesitlerine yer vererek hazırlanmış, farkındalık yaratan, çok çok ilginç bir kitap.. ilginç bir şekilde ''geçmiş'inizin'' farkına varıyorsunuz, anlıyorsunuz. Kişisel deneyimimle; neyden kurtulduğumu, ne sebeple neye tutunduğumu an itibariyle anlamış bulunuyorum.. işte bu kitap böyle bir kitap en özet haliyle.. anne-baba mı olmayı planlıyorsun arkadaşım?.. 100 kere daha düşün! öğreneceğin, aklından giçirmen gereken, beyninin süzgecinden aşındırman gereken çook konu var. Ve öğren! ödipal - preödipal ne demek.. Bu kavramlar neye etkili, peki ben bir ebeveyn adayı olarak nelere dikkat etmeliyim? Yeteli bilince sahip miyim? Tabii biz, ataerkil(maalesef), kapalı, görece muhafazakar bir toplumuz.. Öyle aşırı cinsel sapkınlıklar çok görülmez.( göz önünde olmaz demek istiyorum) Lakin dürtülerimiz hayli yıkıcı, sapkın, anormal olabilir. özetle; bu kitabı okuyun.. aydınlanın derim.. hani bazı kitaplar bakış açınızı genişletir, derinleştirir, değiştirir.. bu kitap onlardan biri. dipçe: başlarda içine girmek zor olsa da, okumaya devam edin.. Doktorun deneyimlerini anlatmasıyla daha kolay adapte olunuyor. Bir de, çok terim var, anlaşılmaz gibi görünse de, cümlenin bütününde kolay kavrayabiliyorsunuz. Toplasanız 5 kez google(sözlük) kullanmışımdır.
2019 13. kitabı
Kernberg bu kitabında aşk ilişkilerini birkaç başlık altında inceliyor. Aşkın halleri hiç şüphesiz insanı anlamanın halleri. Bundan yola çıkarak insanların geliştirdikleri kişilik örüntülerinin aşk ilişkilerine yansıması da kaçınılmaz oluyor. Nasıl bir aşıksınız? Sevmeniz ve sevilmeniz tam da kişiliğinizi yansıtıyor. Ödipal çatışma, ödipal nesneyle gelişen ilk ilişki tecrübeleri ve bundan sonraki ilişkilimizdeki gizli yönlendirme. Erkeklerin bir anne, kızların bir baba arayışı mıdır aşk? Çiftlerin aralarında geliştirdikleri normal ya da patolojik örüntüler. Okurken toplumumuzun çoğunlukla ödipal olduğu kanısına varsam da, kurcalayıp kafa yormak için güzel bir kitap.

Otto F. KernbergYazar · 8 kitap
New York Hastanesi, Cornell Tıp Merkezi, Westchester Bölümü’nün tıbbi sorumlusu ve dekan yardımcısı olan Amerikan Psikiyatri Derneği üyesi Otto F. Kernberg, Cornell Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Psikiyatri profesörüdür. Aynı zamanda Columbia Üniversitesi Psikanalitik Eğitim ve Araştırma Merkezinde eğitim analisti ve süperbizör analist olan Otto F. Kernberg, yakın zamana kadar New York Eyaleti Psikiyatri Enstitüsünün Genel Klinik Hizmetlerinde yönetici ve Columbia Üniversitesi Doktorlar ve Cerrahlar Fakültesinde klinik psikiyatri profesörlüğü yapmıştır. Journal of the American Psychoanalytic Association dergisinde editörlk yapmakta yolan yazar New York Psikanaliz Enstitüsü ve Derneği 1972 Heinz hartmann Ödülünü, Pennsylvania Hastanesi Enstitüsü Edward A. Strecker Ödülünü, 1981 yılında Psikanalitik Tıp Derneği George E. Daniels Başarı Ödülünü, 1982 yılında Amerikan Ergen Psikiyatrisi Derneğinin William F. Schonfeld’i Anma Ödülü ve daha birçok ödüle sahip olmuştur.