Aşkımı Öldürdüm

26 Mayıs 2017
Koç Üniversitesi Yayınları

·170 syf.·
2026 1. kitabı
Belkıs Sami Boyar, Türk edebiyatında adı uzun süre geri planda kalmış kadın yazarlardandır. Aşkımı Öldürdüm, 1926 yılında tefrika hâlinde yayımlanmış, ancak kitap olarak ancak yıllar sonra gün yüzüne çıkmıştır. Eser, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki toplumsal dönüşümü, özellikle de kadınların yaşadığı iç çatışmaları yansıtan önemli bir metindir. Bu kitabı okurken bir aşk hikâyesinden çok, bir kadının iç dünyasına tanıklık ettiğimi hissettim. Aşkımı Öldürdüm, aşkı romantize eden bir anlatıdan ziyade, bir kadının mutsuz bir evlilik ve toplum baskısı içinde yaşadığı içsel çatışmaları merkeze alıyor. Ferhunde karakteri, bastırılmış duyguları, kararsızlıkları ve sorgulamalarıyla oldukça gerçekçi. Ferit ise onun hayatında bir umut gibi belirse de, zamanla bu ilişkinin de bir kurtuluş olmadığını görüyoruz. Roman, “mutlu olmak mı doğru olmak mı?” sorusunu sürekli okurun önüne koyuyor . Dil açısından çok sade olduğunu söyleyemem. Dönemin ruhunu taşıyan, yer yer ağırlaşan ve dikkat isteyen bir anlatımı var. Özellikle iç konuşmalar yoğun ve uzun cümlelerle ilerliyor. Bu da kitabı hızlı okunan bir metinden çok, sindirilerek okunması gereken bir eser hâline getiriyor. Kadın psikolojisini merkeze alması, dönemi için cesur sayılabilecek sorgulamaları ve unutulmuş bir kadın yazarın sesi olması açısından değerli bir kitap. Aşkı yücelten değil, sorgulatan bir roman arayanlar için anlamlı bir okuma.
·170 syf.·
2024 3. kitabı
Ana karakterimiz Ferhunde kendini geliştirmiş, özgüvenli, düşünceleriyle dönemin sosyete lümpenliğinden sıyrılan bir kadın. Asaletin ta kendisi olabilir Ferhunde. Erkeklere bakışı da izlenimlerinin ve yaşadıklarının birer tahlili gibi. Uzun süre acı çeken, buhranlar geçiren insanlar hayatın akışında soğuk birine dönüşebiliyor. Yalnızlığıyla mutlu olması, içe dönüklüğü de insan riskini artık taşımaktan yorulmasından kaynaklıyor. Diğer karakterimiz Ferit Bey de Ferhunde kadar asil. İkisinin diyaloglarındaki gerçekçilikten, zarafetten, masumluktan öyle keyif aldım ki.
Edebiyat & Roman
2019 20. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2019 21:20
Öncelikle tefrika romanın ne olduğu anlatıp, Belkıs Sami Boyar'ı sizlere tanıtmak istiyorum. Tefrika roman, gazeteler de köşe yazısı gibi günlük veya haftalık çıkan yazılardır. Amiyane tabirle 'arkası yarın' da diyebiliriz. Tefrika edilmiş yazılar bazen kitap haline getirilebilir. Sizlerle paylaştığım 'Aşkımı Öldürdüm' buna bir örnek. 1926 yılında Son Saat gazetesinde tefrika edilmiştir. Gelelim Belkıs Sami Boyar'a. Kendisi pek bilinmeyen kadın yazarlarımızdandır. Aynı zamanda Halide Edip Adıvar'ın kardeşidir. Kitabımız, Sultan Toprak tarafından Latin harflerine aktarılmış , kitabın editörlüğünü ise Sabancı Üniversitesi öğretim görevlisi Reyhan Tutumlu ve Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Ali Serdar üstlenmiştir. Kitabın ana teması ise mutsuz bir evlilik üzerine inşa edilmiştir. Kitabı okurken özellikle özgürlüğüne düşkün bir kadının iç dünyasına misafir oluyorsunuz. Aldatmanın çok farklı boyutları yine ana tema mutsuz evlilik ile bağlantılı olarak anlatılıyor. Entrika sevenler için efsane bir kitap. Temin edilmesi biraz zor olabilir ama internet üzerinden de okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar.
2024 4. kitabı
Önce göğe çıkarılan sonra gökten yere fırlatılan bir kadındır Ferhunde.Kocası Fuat narsist özelliklere sahipken Ferhunde güçlü bir kadını daima içinde barındırır. Onun gücünü tamamen dışa vuransa yine bir aşktır. Yayınevinin “Türk Edebiyatında Tefrika Roman Tarihi(1831-1928) “başlıklı projesine ait olan çalışmalar çok kıymetli.Bu çalışmaya ait kitapların birçoğunu okudum, paylaştım.Aşkımı Öldürdüm romanı da bu titiz çalışma dizisine ait.Türk edebiyatında kaybolmuş,adı geçmeyen,biliçli yahut bilinçsiz adı silinen yazar ve eserleri Tefrika Dizisi ile biz okurlara özenli çalışmayla ulaştıran yayınevi,Aşkımı Öldürdüm romanını Latin Harflerine Aktarılmış Orijinal Metin ile Günümüz Türkçesi olarak yayınlamış.Günümüz Türkçesini gazete sayfalarından okur gibi okumak çok keyifliydi.Yine yayınevinin Orta Malı romanı çalışmasını da bu biçimde okumuştum. Belkıs Sami Boyar,Halide Edib Adıvar’ın kız kardeşidir. Roman bir aşk hikâyesini işler.Bu aşk hikâyesini genel olarak ana karakter olan Ferhunde’nin günlüklerinden okuruz.Birbiriyle olan bağları kopmuş Ferhunde ile Fuat on yıllık evlilerdir.Evliliklerinin son üç yılında müzisyen olan Fuat’ın müzik grubunun solisti Nadire ile ilişkisi vardır,bu ilişki eşi ve herkes tarafından bilinir.Fuat ve Nadire turnedeyken Ferhunde Ferit ile tanışır ve Ferhunde’nin hayatı bir değişime uğrar.Roman mutsuz bir evliliği,aldatılmayı,aldatmayı bir kadının iç dünyasından yansıtır. Ferhunde güçlü bir kadın profilidir. Evet aldatıldığı halde evliliğini sürdürür lakin bu güçsüzlüğünden değildir.Karakter olarak yaşadığı dönem düşünülürse kendi hayatını kontrol etme çabasıyla,nihayette Fuat’tan boşanmak istemesiyle,bir kadın olarak yalnız kalmak istemesiyle,feminist yanıyla dik duran güçlü bir kadındır.Bir yanıyla da erken cumhuriyet kadını izlerini

Belkıs Sami BoyarYazar · 1 kitap
Halide Edip Adıvar'ın kızkardeşi, yazar. 1926'da Son Saat gazetesinde tefrika edilen Aşkımı Öldürdüm, hem Latin alfabesi hem de günümüz Türkçesine aktarılmış haliyle basıldı.