Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İkili İlişkilere Farklı Bir Bakış

Aşkın Halleri

Alper Hasanoğlu

Aşkın Halleri Gönderileri

Aşkın Halleri kitaplarını, Aşkın Halleri sözleri ve alıntılarını, Aşkın Halleri yazarlarını, Aşkın Halleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Yoksa aşık olduğumuz insanın mükemmel olmadığını görmek kendi mükemmel olmayışımızın kabulünün çok zor olmasından mı kaynaklanır? Eğer aşka duyulan özlem gerçekten diğer yarımızı aramamızsa ve aşk diğer yarımızı bulduğumuz yanılgısıysa, aşk sadece içimizdeki yok edilemeyen narsizmin sevgiliye yansıtılması mıdır?”
Sayfa 16
Yalnızlık, uzandığımızda tutabileceğimiz bir elin varlığında haz veren yaşantıdır.
Reklam
Aşk, ruhun kendini en özgür hissettiği, kendi en rahat ifade ettiği, hatta gevezeleştiği ve dolayısıyla gelişme olanağı bulduğu yerdir. Ruha bu fırsatı vermeliyiz.
Bir başkasının ruhuna dokunmaktan daha erotik bir şey yoktur
Peki insan tek bir büyük aşk mı yaşar? İnsanın büyük bir aşktan sonra başka bir aşk yaşaması mümkün müdür? Hayatının aşkını yaşayan biri, daha sonra bir başkasına rastlayıp ona da büyük bir aşkla bağlanamaz mı?
Aşkı bulduğumuzu sandığımız ya da gerçekten bulduğumuz şanslı anlarda iki değil bir olduğumuzu hissederiz. Bu nedenle de sonradan yaşanan hayal kırıklığı bir o kadar büyük olur.
Reklam
Bir gün Sokrates arkadaşlarıyla toplanmış bir yandan yiyip içerken, bir yandan da onlara aşkın ne olduğunu soruyormuş. Birçoğumuzun bildiği yanıt Sokrates'ten değil Aristofenes'ten gelmiş. Aristofenes insanın başlangıçta günümüzde olduğu gibi tek bir canlı olarak değil, aksine omuzlarından birbirine bağlı bir çift olarak yaratıldığını anlatmış. Aristofenes'e göre üç farklı çift varmış: erkek-kadın, erkek-erkek ve kadın-kadın. Bu ikiz gibi birbirine benzer olan çift bütün gün birlikte dolaşeıp durur ve dolayısıyla hiç yalnızlık çekmezmiş. Bir gün öyle bir yanlış yapmışlar ki Zeus onları ikiye ayırarak cezalandırmış ve ondan sonraki yaşamlarının tamamını diğer yarılarını arayarak geçirmişler. "Bundan dolayı" der Aristofenes, "günümüz insanı da bütün hayatı boyunca kendisini bütünleyecek diğer insanın arayışı içindedir, çünkü insan en temelde bir değil, iki kişidir."
Galiba aşkın ne olduğunu değil de aşkın ne olmadığını tanımlamak daha kolay. Örneğin sevecenlik ya da erotizm değildir aşk. Şefkat, bağlanma ya da birine sempati duymak hiç değildir. Aşk belki de, hayat ya da ruh kavramlarında olduğu gibi iyi bilindiği düşünülen ama tanımlanamayan ve bu nedenle olduğu gibi kabul edilmesi gereken bir kavramdır. Hiçbir zaman vazgeçemeyeceğimizi bildiğimiz bir yaşantı.
Toplumsal değerlerin, etiğin, din ve geleneğin insan üzerindeki kısıtlayıcı etkisinin ortadan kalkmasıyla birlikte, insan akla gelebilecek her kararında özgür bırakıldı. Tüketme çılgınlığımız doruğa ulaştı ve toplumsal sorumluluğun yerini bireysel sorumluluk aldı. "Seni mutlu ediyorsa her şey mubahtır."
“Yani bir evliliğin ya da birlikteliğin sürekliliğini sağlayan en önemli etken mutluluktan daha ziyade eşlerin mutsuzluğa ve acıya dayanabilme becerileridir.”
Sayfa 51
Reklam
Üç tektanrılı din de bize dünyadaki hayatımızın bir sınav olduğunu vaaz etti. Ama hiçbiri neden bazılarımızın sınav sorularının bu kadar kazık yerden geldiğini açıklamadı.
Ne kadar çok kendimiz olursak o kadar çok yalnızız bu dünya üzerinde. Bu yalnızlığın katlanılır hale gelmesi, ya üretken bir tek başınalıkla ya da birbirlerinin bağımsızlıklarını zedelemeden, sahip olunan ve küçük sırları da korunmaya devam ettiği, bu yolla çekiciliğin halen ayakta tutulduğu güven dolu bir ilişkinin varlığıyla mümküdür. Peki böyle bir birliktelik mümkün müdür? O sorunun yanıtını vermeye cesaretim yok ama herhalde ömür boyu aramaya değecek birkaç şeyden biri de bu olsa gerek.
. . “Ne kadar çok kendimiz olursak o kadar çok yalnızız bu dünya üzerinde.” . .
Sayfa 146
216 syf.
·
Puan vermedi
·
22 günde okudu
Aşk, Aile ve Geri Kalan Her Şey
Alper Hasanoğlu’ndan okuduğum ikinci kitap, ilk okuduğum kitabı “İlişkilerin Günlük Hayatı’ydı”. Açıkçası diğer kitabı bu kitaba göre daha çok sevmiştim, fakat bu kitap da günümüz ilişkilerine ve aile kavramına kapsamlı bir bakış sunuyor. Öncelikle kitabın ilk yarısının beni çok etkilemediğini söyleyeyim. Hatta ara ara cringe bulduğum ve okumadan atladığım bölümler oldu (Hera’ya mektup vs) Kitabın ilk yarısında kendini tekrar eden yerler, bir hikayenin iki kere anlatılması da vardı ve bu yüzden ilk yarısından pek hoşlanmadım. Fakat kitabın ikinci yarısı, aile tarihçesi bölümleri, sadece psikolojik değil sosyolojik, kültürel ve tarihsel açıdan da aşkın ve ailenin incelendiği kısımlar benim çok hoşuma gitti. Hem kapsamlı, hem verilere dayanan hem öğretici hem de keyif verici bir okumaydı. Hasanoğlu’na bir şans vermek istiyorsanız İlişkilerin Günlük Hayatı’ndan başlamanızı öneririm. Fakat bu kitabı da hem güncel hem de yerel olması nedeniyle okumanızı tavsiye ederim.
Aşkın Halleri
Aşkın HalleriAlper Hasanoğlu · Pinhan Yayınları · 2022423 okunma
Herkes kendi uçurumunda kendi gerçeğini görecektir.
Sayfa 213
1.213 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.