Temmuz 2025
İskenderiye Kitap
9786259620305

2025 47. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 18:36
Pek de verimli ilerlemeyen Eylül ayının bana bıraktığı en güzel eser kesinlikle Astan oldu. Kitapta olay örgüsüne uzun uzun değinmektense, onun niteliksel yönlerinden bahsetmek istiyorum çünkü bu kitabın gücü yalnızca anlatılan olaylarda değil, yazarın dili işleyişinde ve kurduğu dünyada saklı. Adını baş karakteri olan Astan’dan alan romanda, karakterin bir akşam eve dönerken inşaat şantiyesinde bulduğu gizemli bir nesne ve bu nesneyle ilerleyen hikayesi anlatılıyor. Yazar bu küçük gibi görünen başlangıç noktasını derin bir anlatıya dönüştürüyor. Kitaba ilk başladığımda bana sanki başka bir dilden çevrilmiş hissi uyandırdı. Kullandığı kelimeler, cümlelerin ritmi ve kurduğu atmosfer, bir çeviri metnindeymişim duygusu yarattı. Yazarın aynı zamanda çevirmen olduğunu fark edince zihnimdeki taşlar yerine oturdu ve yazarın çok yönlü edebi kimliğinin esere yansıdığını anladım. Gerçekten son zamanlarda okuduğum en nitelikli kalemlerden biriydi diyebilirim. Yazarın yarattığı kurmaca dünya ise bambaşka bir deneyim sundu bana. Bu dünya o kadar gerçekçi ki, başlarda fark etmediğim için sık sık “Acaba böyle bir yer var mı? Böyle biri gerçekten yaşamış mı?” diye araştırmalar yaptım. Ancak ilerleyen sayfalarda gördüm ki kişiler, mekânlar, dinler, hatta uzunluk ve zaman birimleri bile tamamen yazarın kurgusuna aitti. Gerçek ile kurmaca arasındaki bu ince çizgide gezinmek, okuma deneyimime ayrı bir tat kattı. Başlangıçta kitap bana ağır ve karışık ilerleyecekmiş gibi göründü. Fakat 30. sayfadan sonra her şey daha anlaşılır bir hâle geldi. Bu noktadan sonra kitabın içine girmek ve yazarın dünyasına ayak uydurmak çok daha kolaylaştı. Bu da yazarın kurgusunu ustalıkla ördüğünün bir göstergesiydi. En beğendiğim taraflardan biri ise yazarın zaman zaman anlatıya doğrudan müdahale
Yüce Şurku adına
2025 1. kitabı
Yazarı daha önce Natsume Soseki'nin Kokoro isimli eserini "Gönül" adıyla edebiyatımıza kazandırmasından tanıyor olmalısınız. Bu sefer çevirmen olarak değil bizzat yazar olarak okur karşısında. Bu durum bile başlı başına oldukça ender ve değerli benim için. Daha önce çevirisini okuduğum birinin bu sefer kendi kalemiyle bir yolculuğa girmek güzel bir tecrübe oldu. Astan da keza Türk edebiyatında eşine pek rastlamadığımız türden bir eser. Fantastik bir evrende alltopya türünde bir gizemli seyahate çıkıyoruz. Yazarın hayal gücünün sınırlarını görmekte zorlanırken, bizi hem oldukça aşina olan hem de yabancı hissettiren bir evrene bırakıyor. Kitabın sonuna geldiğimde acaba serinin devamı gelir mi diye bir merak içinde kaldım, bu evrende biraz daha bulunma hissinden dolayı. Yazara bizi böyle gizemli ve otantik bir yolculuğa çıkardığından dolayı tebrik ve şükran duygularımı iletiyorum. Bir Soseki çevirmeninden diğerine, Sevgiyle.
2025 96. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2025 12:01
İşportacılık kisvesini kullanmanın sebebi muhtemelen önce karşısında bir insan kalabalığı oluşturmaktı zira doğrudan bir propaganda konuşmasıyla başlarsa bunu başaramayacaktı. İkinci sebebi ise olası bir asayiş memuru baskını durumunda hemen üport ucu rolüne geri dönebilmek olsa gerekti. #sayfayüzsekiz . Astan Bilal Ünal ın ilk romanı, Japon yazar Natsune Soseki'nin "Gönül" (Kokori) adlı kitabını Japoncadan Türkçeye çevirmiştir. . "Çiçek Beşliği'nde verdiğiniz çörek çok lezzetliydi. Sanırım teşekkür etmeyi unuttum." Astan'ın aklına bahane olarak bu cümlenin gelmesinin sebebi muhtemelen benzeri bir hazırlığı alt kattaki komşuları ziyaret için yapmasıydı. #sayfayüzellidokuz . 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesinde öğrenciyken Kansai Gaidai Üniversitesi'nde bir yıl misafir olarak eğitim gördü mezuniyetten sonra Tokyo Üniversitesinde Japonca eğitimini en iyi derece ile tamamladı. Hitotsubashi Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktorasını yaptı. Türkiye'de Japon firmasında yöneticilik yapmaktadır. . "Müsterih olunuz. Düş girdabı geçirmiyorum ama sizden ricam az önce söylediğim saçmalıkları tamamen unutunuz. Evet saçmalık da ama korkmayın. Hasta falan değilim. Sadece, evet sadece saçmaladım. Başka bir tanımı yok fakat İngellap'a gideceğim doğrudur. Uzun kalmayacağım. Tekrar özür diliyorum sizden. Vaktinizi anlamsız bir şey için aldığım için. Müsaadenizi istiyorum. #sayfaikiyüzyetmişbir . Astan ile işportacının hikayesini okuyorum yada yolculuğu diyeyim. Her bölümünde ünlü bir kişinin sözü başlayan yazılarınızı İskenderiye Kitap haziran 2025 te yayınlamış. . "Serçe bir gün düşüp ölür, yılan ise ömür boyu sürünerek ölür." Aşlemtaz Atasözü #sayfaikiyüzellialtı . Kitabimız otuziki bölüm ve sonsözden oluşuyor. Ek Bu Dunya İçin bolumu ile bitiyor. . Astan binbeşyüzyılının Çiçek
2026 1. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2026 08:04
Ütopik eserleri sevmememe rağmen yazarın edebi zenginliği ve anlatımdaki naif dili kitabı ilgi ve merakla okuttu. Masalsı olmasına rağmen sevdim Astan ı. Hikayedeki karakterlerin kişilikleri de mükemmel; dürüstlükleri, arkadaşlıkları ,ikili ilişkileri vs şayet böyle güzel insanların yaşadığı bi yer varsa orada olmak isterdim:)
AstanBilal Ünal · İskenderiye Kitap · 202540 okunma
Gönül'ün dokusunu taşıyan bir roman
2025 1. kitabı
Bilal Ünal Astan Natsume Sōseki’nin Kokoro (Gönül) çevirisindeki incelikli Türkçesi hâlâ kulaklarımda yankılanırken Bilal Ünal’ın ilk romanı ASTAN ile karşılaşmak heyecan vericiydi. Daha ilk bölümde Esera’nın o sisli sabahını, Leylek Yuvası’nın penceresinden akan koca şehri okurken “Bu kadar ustalıkla kurulmuş bir evren nasıl bunca zaman saklı kalmış?” diye düşündüm .Bilal Ünal’ın üslubu, Japon edebiyatının dingin lirizmini, Orta Doğu anlatılarındaki sıcaklığı ve yer yer Latin Amerika büyüsünü harmanlıyor; sonuçta ortaya su gibi akan ama derinliği gölgede kalmayan bir metin çıkıyor. Bununla birlikte, bazı diyaloglarda araya sıkışan arka-plan bilgilerinin tempoyu yer yer yavaşlattığını da not düşmeliyim. Beni bu başka dünyada kafası hep karışık Astan, karizmatik Önder İşportacı, tuhaf tacir Bay Roykon ve merhametli Bayan Kayola ile tanıştırdığın için çok teşekkürler Bilal Bey.
Yepyeni Bir Dünya
2026 1. kitabı
İlk başlarda hikayeye daha doğrusu o dünyaya bir adaptasyon sorunu çeksemde (ki kendi telaşlarımdan olsa gerek) sonrasında su gibi aktı. Önerir miyim? Eğer farklı bir dünya bir evren seviyorsanız merak uyandırıcı ve insanı içine çekiyor okudukça. Yani evet
Edebiyat & Roman
2025 4. kitabı
Bilal Ünal’ın kaleminden dökülen "Astan"ı okurken, kendimi sadece Esera’nın gri ve puslu sokaklarında değil, ruhumun en kuytu köşelerinde sarsıcı bir yolculuğa çıkmış buldum. Kimatar’ın o kendine has zaman akışı içinde , Astan’la birlikte şantiyede bulduğu o gizemli, altın yaldızlı akimesin peşinden sürüklenirken , aslında aradığı şeyle bulduğu şeyin farkı beni çok şaşırttı. (Daha fazla bir şey söylersem spoiler olacak.) İşportacı’nın "Akıl ölçer, gönül sezer" sözü rehberliğim olurken , bir yanda toplumsal bir uyanışın ateşli kıvılcımlarına , diğer yanda Astan’ın "aradığı şeye" duyduğu o tarifsiz bağlılık beni derinden sarstı. Bu yabancı "allotopya"da gezinip bu denli tanıdık duygularla yüzleşmek, bittiğinde boğazımda koca bir düğüm ve kalbimde "acaba benim de kaybettiğim bir dünya var mı?" sorusunu bıraktı.
2026 5. kitabı
Selam benim sıradan olanla yetinmeyip, zihninin sınırlarını yepyeni evrenlerde zorlamaya bayılan güzel kitap ailem! Bugün size ne her şeyin kusursuz olduğu bir ütopya ne de karanlığa boğulmuş bir distopya ile geldim. Bugün, yazarın kendi tabiriyle bir "Allotopya"nın, yani tüm kurallarıyla baştan aşağı "başka" olan bir dünyanın kapılarını aralıyoruz: Bilal Ünal'ın kaleminden Astan. Kitabın kapağını açtığınız an, bildiğiniz tüm kavramları; zamanı, inançları, isimleri ve coğrafyayı kapının dışında bırakmanız gerekiyor. Çünkü Esera adlı puslu bir şehirde, yazarın ilmek ilmek sıfırdan yarattığı bir evrendeyiz. Başkarakterimiz Astan'ın çalıştığı inşaatta bulduğu tuhaf, altın yaldızlı bir eşya ile başlayan hikaye, bizi sadece fiziksel bir koşturmacanın içine değil, aynı zamanda ciddi bir toplumsal uyanışın tam ortasına bırakıyor. Özellikle hikayedeki direniş figürü ve halkı uyandırmaya çalışan o gizemli karakterin felsefesi, aklın katı sınırlarıyla kalbin sezgileri arasındaki o kadim çatışmayı harika bir şekilde işliyor. Yazarın çevirmen geçmişinden gelen o kelime işçiliği ve edebiyat bilgisi, metne inanılmaz masalsı ama bir o kadar da derin bir tat katmış. Gelelim bir okur olarak "Keşke" dediğim, o eleştirel gözlüğümü taktığım kısımlara... Sıfırdan bir dünya yaratmak muazzam bir yetenek ama bir okur olarak bu dünyaya adım atmak başlarda beni biraz zorladı. Yazar, yarattığı bu muazzam evrenin kurallarını, yeni kavramları ve işleyişi bize aktarmak isterken, kitabın ilk bölümlerinde hikayenin doğal akışı biraz sekteye uğramış. Bilgi aktarımı, bazen karakterlerin anlık duygularını ve maceranın temposunu gölgede bırakıyor. "Keşke bu dünya inşası, okurun üzerine yoğun bir şekilde verilmek yerine olay örgüsünün içine daha yavaş, daha yedirilerek sunulsaydı" demeden edemiyorsunuz.
Allotopya ve Astan
2025 29. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2025 19:14
Astan Allotopya:iyi ya da kötü bir dünya değil farklı bir düş dünyası sadece. Yaşadığınız hayattan sıkıldıysanız tam size göre bir kitap tavsiye ederim. Sonunu çok beğeneceksiniz.
AstanBilal Ünal · İskenderiye Kitap · 202540 okunma
İşportacının İzinde, Astan'nın hayaliyle..
2025 1. kitabı
Öncelikle belirtmek isterim ki eseri okurken hissettiğim duygu kitap içinde kitap okuduğumdur. Tüm kitap boyunca ,yaratılan dünyada gezinirken ve kahramanların düşüncelerine ortak olurken yazar size eşlik ediyor. Gerek anlatım diliyle gerekse yaratılan dünya ile sizlere farklı bir heyecan sunmakta. Kitabın kahramnalarını içselleştirdiğiniz Astan ve İşportacının yanında olduğunuz zaman dilimlerini yorumlayabiliyorsunuz. Eserin kıymetli yazarı Sn. Bilal Ünal'a bu dünyayı bize sunduğu ve tanıştırdığı için teşekkür ederim.

Bilal ÜnalYazar · 0 kitap
1982 Eskişehir doğumludur. 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesinde öğrenciyken Kansai Gaidai Üniversitesinde bir yıl misafir öğrenci olarak eğitim gördü ve mezuniyetinden sonra Tokyo Üniversitesinde dilbilimi araştırma öğrencisi olarak öğrenimine devam etti. 2008-2013 yılları arasında Hitotsubashi Üniviersitesinde Sosyoloji bilim dalında yüksek lisans ve doktora programlarını bitirdi. Japonya'dan sonra Türkiye'de de bir Japon firmasında yönetici olarak görev yapmaktadır. Japon yazar Natsume Soseki'nin "Gönül" (Kokoro) adlı kitabını Japoncadan Türkçeye çevirmiştir. İlk romanı Astan 2025'te yayınlanmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.