Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Asur'un Kadim Sabii Dininden Günümüze Ezidiler ve Mandeenler

Tuğrul Yalnızoğlu

Asur'un Kadim Sabii Dininden Günümüze Ezidiler ve Mandeenler Gönderileri

Asur'un Kadim Sabii Dininden Günümüze Ezidiler ve Mandeenler kitaplarını, Asur'un Kadim Sabii Dininden Günümüze Ezidiler ve Mandeenler sözleri ve alıntılarını, Asur'un Kadim Sabii Dininden Günümüze Ezidiler ve Mandeenler yazarlarını, Asur'un Kadim Sabii Dininden Günümüze Ezidiler ve Mandeenler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ezidilerin mitolojik anlatılarına göre; Tanrı dünyanın yaratıcısıdır , ancak dünyadaki işlerle ilgilenmesi için Melek Tavus ve beraberinde altı meleği görevlendirir. Melek Tavus , bütün meleklerin üstünde olup Tanrının verdiği görevleri yerine getiren melektir . Yani Tanrı ‘yla bütünleşmiş bir melektir ve ruh göçüyle Şeyh Adi’de kendini tecelli etmiştir . Mitolojik anlatılara göre Tanrı ‘nın cezalandırdığı fakat pişman olduğu için daha sonra bağışladığı bir melektir .
Sayfa 167Kitabı okudu
Ezidilerden doğru dürüst bilgi alınmamasına da hak vermemek elde değil. Tarihleri boyunca ırktaşları olan Müslüman Kürt aşiretleri dahil öyle zülum görmüşler ki, haklı olarak kimseye güvenemiyorlar ve halen kapalı cemaat olarak yaşamlarını sürdürüyorlar .
Sayfa 140Kitabı okudu
Reklam
Gnostik bir yapıya sahip olan Sabiiler ile şeyh Adi bin Musafir tarafından tasavvuf öğretisiyle yoğrulan küçük Adevi cemaati arasında, ortak ezoterik alt yapıları sayesinde dini ve felsefi düşünce alışverişi başlamış ve yeni din doğmuştu . Bu din daha sonraları , “Ezidi dini “ adını alacaktı .
Sayfa 138Kitabı okudu
Sabiilerde, altı gün çalışma , yedinci gün dinlenme vardır . Yahudilere Şabat olarak geçmiş . On emirde , “Şabatı düşün , onu kutsal gün olarak gör “ deniliyor . Altı gün çalıştıktan sonra, yedinci gün Tanrı’ya adanmış bir dinlenme günüdür . Yahudilere ve Kurana göre Tanrı altı günde dünyayı yaratıp yedinci gün dinlenmiş . Bu günün cumartesi olması da Babillilerden geçmiş .
Sabii dini nasıl Babil dini ve Hermetizm’den etkilenmiştir diyorsak , uzun süreli yaşamı boyunca getirdiği inançları daha da mükemmelleştirerek kendisinden sonra gelen Musevilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlığa aktarmıştır .
Nasıl Hıristiyanların tapınaklarına Kilise , Yahudi tapınaklarına Sinagog , İslam tapınaklarına da Camii ya da Mescit deniliyorsa ; Sabii tapınaklarına da Savami- Savamaa deniliyordu . Savmaa’ların çatısında Ay tanrısı Sin ‘in sembolü olan Hilal şeklinde Ay bulunurdu . Kabe , Sabiiler için Güneş tapınağının bulunduğu “Tanrının evi “ olarak kabul edilir ve hac yeri olarak ziyaret edilirdi .
Reklam
Diğer bir görüşe göre Adem ve oğulları Aramice (eski Süryanice) ve eski Süryani toplumunun dini ; Hermes öğretilerine sahip , Babil’in Sin , Şamaş ve diğer yıldız kültlerinden doğan ve onlara sembolik anlamlar yükleyen Zerdüştlük’le tanışarak iyi -kötü düalizmini özümseyen Sabiilerin diniymiş . İster Yemenden göç edenlerin dini olsun , ister Harran’da yerleşiklerin dini , her ikisinde de ilk çıkış noktası Sabii dinin hermetik öğretilerle iç içe olmuş tek tanrılı bir din olduğudur .
Sabii dini anlaşılabileceği gibi bağımsız bir dindir . Kitaplı dinler birçok ritüeli , inanç biçimlerini Sabiilikten , Güneş kültünden ve Ay kültünden almışlardır ..
Şeytana , kötülüğe karşı savaşılması , cennet ve cehennem kavramları Zerdüşt dininden diğer dinlere kaynak olmuştur.
Pers hükümdarı Keyhüsrev’in İÖ 539’ da Babil’i ele geçirmesiyle birlikte dağılan Keldaniler , Atina akademisinin kapatılmasıyla Harran’a göç eden Yunan bilgeler ve İskenderin doğu seferleri sırasında batıdan gelen bilgeler Harran’da bir araya gelmişlerdi. Keldanilerin gökbilimsel inançlarının her etik öğretiyle harmanlanması Harran’da yaşayan ve Süryanice konuşan halkın gnostik esaslı Sabii dinini biçimlendirmiştir .
Reklam
Ayın Tanrıça sayılmasında Mezopotamya Ana Tanrıça kültünün de çok önemli bir yeri olmalı . Bu yöredeki kavimler ayın Hilal halini bir genç kız gibi , yarım ay halini bir kadın gibi ve dolunay halini ise doğuma hazırlanan hamile sembolü olarak kabul etmişlerdir. Kadınların doğumlarına ve aybaşı dönemlerine de ayın hükmettiğine inanılır .
Babilliler’in inançlarına göre yeryüzündeki her şey gökyüzünün bir yansımasıdır , yani gökyüzündeki her şey yeryüzünde de bulunur . Şehirler inşa edilirken gökyüzü model alınırdı . Soğmatar şehri astrolojik simgelerin yansıtıldığı kente önemli bir örnektir .
Babil’ler , kaderin gökyüzüne önceden yazıldığına , yıldızların durumuna ve hareketlerine göre bunun öğrenebileceğine inanmış ve astrolojinin temellerini oluşturmuşlardır .
Günümüz Süryani toplumunun adı varsayımlara göre Asur , Asuri , Asuriyan , Sryan adlarının zaman içinde değişimi sonucu ortaya çıkmıştır. Süryaniler kendilerini Asurluların torunları olarak kabul eder . Aramice konuşan bu topluluğun Harran merkezli dinleri de belki yeryüzünün ilk batini dini olarak kabul edebileceğimiz Sabiiliktir ..
Melek Tavus; " Sen Xuda'sın ben Ezda, sen yaradansın ben mahlûkat."
Sayfa 133 - Oğlak Yayıncılık
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.