Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk Dönemi Maliye Politikaları

Kolektif

Atatürk Dönemi Maliye Politikaları Sözleri ve Alıntıları

Atatürk Dönemi Maliye Politikaları sözleri ve alıntılarını, Atatürk Dönemi Maliye Politikaları kitap alıntılarını, Atatürk Dönemi Maliye Politikaları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aşırı vergi yükü veya bu yükü doğuran nedenler, ileride muhalif görüşleri ele alırken görüleceği üzere; İnönü hükümetlerinin muhtemelen halkın desteğini kaybetmesine yol açan faktörlerin başında gelmiştir. Zira halkın desteğini kazandığı anlaşılan Serbest Fırka hareketinin eleştirilerinin odak noktası, bu aşırı vergi yükü ile buna sebep olan demir yolu politikası idi.
Sayfa 99 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
Vergi yükünün, özel tüketim aleyhine artırılmasının siyasi sonucu; demokrasilerde iktidar değişikliğidir.
Sayfa 96 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
Reklam
1923-1938 Döneminde yaşananlar hiç kuşkusuz büyük bir mali devrimdir ve bir demokraside tekrarı da mümkün değildir: Mali Devrimler ile kastolunan Kapitülasyonlar'ın kaldırılması, Düyun-u Umumiye'nin tasfiyesi, millileştirmeler, gümrükler, Aşar'ın iptali, modern vergi sisteminin kabulü…vb. Milli devletin temelinde çekirdek devleti
Sayfa 201 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
Yurdumuzdaki Alman iktisatçı ve maliyecilerin, II. Dünya Savaşı sonrasında demokrasiye geçilmesiyle birlikte; Türkiye'nin sorunları konusunda fikirlerini açıkladıkları, hatta bazı temel kanunlarımızı hazırladıkları görülmektedir. Alman profesörlerin çoğu Liberal olduklarından, Tek Parti Yönetimi'ni etkilemeseler dahi; ileride DP'yi kuracak kuşakları üniversitelerde yetiştirmişlerdir.
Sayfa 20 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
Artık kurulacak yeni devlet; milli ve bağımsız bir iktisadi temel üzerine inşa edilecektir. Elbette ki bu yeni bağımsız devletin kuruluşuna; kendisinin ilk işlevi olan mali fonksiyonundan başlanacaktır: Örneğin gümrüklerde ve vergilerde serbest olacağız.
Sayfa 27 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
Devletçilik hareketinin başlangıçta üç finansman kaynağı vardı; (i) Tekel gelirleri (ii) vergiler (iii) borçlanma. Bunlara daha sonra işletmeye açıldıkça (iv) KİT kârları da eklendi.
Sayfa 104 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
Reklam
Cumhuriyet'in vergiler konusundaki başarısı, mali istiklali korumak için vergi devrimleri ile öz finansmanı yani denk bütçe ve sağlam parayı; kısacası bugünkü deyimle mali disiplini hedef almasıdır. Zaafları ise; çağdaş bir milli vergi sisteminin tasarımı ve tatbiki için elde hazır bilgi birikiminin ve uygulayacak kadroların bulunmaması ve/veya Batı'dan aktarılan yeni vergi sisteminin, ülkemize uyarlanmasını ihmal etmeleri ile; mükelleflerin katılımıyla oluşturulamamasıdır. Nitekim F. R. Atay, Çankaya'da bu durumu genelleştirerek şöyle dillendirir: "bilmiyorduk, bilen öğreten de yoktu." Ancak akılda tutulması gereken husus, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel vergisinin, 1925'e kadar Aşar ve tahsildarının ise mültezim olduğu gerçeğidir. Nitekim Maliye İdaremiz bu zaafları, 'yaparak öğrenme' süreci ile zaman içerisinde telafi etmeye çalışmıştır.
Sayfa 68 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
Türkiye de aydınlar, o dönemde muhtemelen Z. Gökalp'in tutumu dolayısıyla İktisat'ın, bir bilim olmaktan ziyade; İngiliz çıkarlarına hizmet eden bir araç olduğunu düşünüyorlardı.
Sayfa 187 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
Maliye'nin çekirdek devlet olmasının nedeni, devletin ilk fonksiyonu olan mali işlevi üstlenmiş olmasıdır. Osmanlı İmpratorluğu'nun çöküşünü hazırlayan nedenlerin başında; kapitülasyonlar, dolayısıyla devletin mali işlevinde zaafa uğraması gelir. Cumhuriyet İdaresi, bu nedenle daha Milli Mücadele sırasında mali istiklâlini ilân ile işe başlamış ve Lozan bu mali bağımsızlığın tanınmasına ilişkin senet olmuştur. İşte bu nedenle Atatürk dönemi Maliye Politikası'nı ulusumuzun tarihi açısından önemli kılan ilk husus yaşanan olaylardır. Mali istiklalimizin kazanılması için Kapitülasyonların kaldırılması, Düyun-u Umumiye'nin ödeme planına bağlanması, Reji İdaresi'ne son verilmesi, demir yollarından başlayarak yabancı sermayenin millileştirilmesi, vergilendirme yetkisinin ve yargısının tam olarak kazanılması, senyoraj hakkının elde edilerek Merkez bankası'nın kurulması v.b.; bu dönemi önemli kılan nedenlerin başında cereyan eden olaylardır.
Sayfa 1 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
İnönü, Lozan'ı ve Lord Curzon'un mali tehditlerini hiçbir zaman unutmamıştır.
Sayfa 50 - Maliye BakanlığıKitabı okudu
156 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.