Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atatürk'ün Düşünce Yapısını Etkileyen Olaylar, Düşünürler, Kitaplar

Şerafettin Turan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Başkasının hürriyet hakkını tanımayan, kendi hürriyet hakkını da tanıtamaz.
Atatürk
1930'lara gelindiğinde, ırkçılık ve ''üstün ırk'' kavramları, kimi devletlerin ya da devlet başkanlarının izledikleri bir siyasaya da dönüşünce, Türklerin uygarlık yeteneğinden yoksun bir kavim olmadığını meydana çıkarmak, ırkçı görüşlerin yanlışlığını göstermekten çok, Türk ulusuna özgüven ve moral güç sağlama yönünden zorunlu hale gelmişti. İşte Atatürk'ün, devrimci atılımları sürdürürken antropolojik ölçümlere de eğilmesi, bir siyasaya katılma ya da bir modayı izlemeden çok, Türkler hakkındaki önyargılara ve suçlamalara, aynı yöntemle yanıt verme amacına yönelikti.
Reklam
Atatürk'ün düşün yaşamımıza getirdiği en önemli yeniliklerden biri, reform ve yenilik alanında "şikâyet" ve "inleyiş" edebiyatı yerine, "olumlu meselelerin özüne ehemmiyet veren" bir anlayışı yerleştirebilmiş olmasıdır.
Sayfa 13
Atatürk ve Fransız Devrimi
M. Kemal'in Kurtuluş Savaşı yıllarında, Fransa Devriminin yıldönü­mü nedeniyle 14 Temmuz 1922'de Ankara'daki Fransız Temsilciliğinde düzenlenen törene katılması ve bir konuşma yapması, O'nun 1789 devrimine verdiği önemi göstermektedir. Konuşmasına, "Fransız ulusunun 14 Temmuz ulusal bayramı, biraz da ruhunda özgürlük ve bağımsızlık aşkını
Sayfa 9 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
İyi ki...
22 Eylül 1924 günü Samsun'da, "nereden esin ve kuvvet aldığı" yolunda yöneltilen bir soruya verdiği cevapta, "uyanışı düne borçlu olduğumuzu" belirterek şöyle demişti: "Diyebilirim ki bugünkü uyanışı düne, geçmişe borçluyuz. Herhalde babalarımı­zın, analarımızın, eğiticilerimizin ruh ve dimağlarımızın gelişmesinde verimli etkileri vardır. Gerçi biz, belki burada bulunanların tümü, dünyaya geldiğimiz zaman, bu topraklar üzerinde yaşayanlarla birlikte, yok edici bir zorba yönetimin pençesinde idik. Ağızlar kilitlenmiş idi. Öğretmenler, eğiticiler, yalnız bir noktayı dimağlarda yerleştirmek zorunluluğunda tutulmakta idi: 'Benliğini, herşeyini unutarak bir korkunç hayale boyun eğmek, onun kulu kölesi olmak...' Bununla birlikte hatırlamak gerekir ki o baskı altında bile bizi bugün için yetiştirmeğe çalışan gerçek ve özverili öğretmenler, eğiticiler eksik değildi. "Şimdi burada bir büyük kişiye rastladım. O, benim Rüşdiye birinci sınıfında öğretmenim idi. Bana henüz ilk bilgileri öğretirken gelecek için ilk düşünceleri de vermişti. "Baylar, açıklamak istiyorum ki, ilk esin, ana-baba kucağından, sonra okuldaki eğiticinin dilinden, vicdanından, eğitiminden alınır."
Sayfa 5 - Türk Tarih Kurumu BasımeviKitabı okudu
"Hür fikir" = "Bilimsel düşünce"
"M. Kemal Atatürk'te özgürlük tutkusu "özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir" diye en özlü biçimde açıklanmıştır. O'nun davranışlarında bu tutkusu hemen belli olmaktadır. Daha genç bir subay olarak orduya katıldığında Şam'da iki arkadaşı ile birlikte kurduğu ve Selanik'te de bir şubesini açtığı gizli siyasal derneğe "Vatan ve Hürriyet" adını vermesi, kuşkusuz ki bir rastlantı değildir. Bunda, kökeni Fransız Devrimine dayanan bir anlayışın ve Namık Kemal ile T. Fikret'in dile getirdikleri bir "vatan" ve "hürriyet" sevgisinin etkileri vardır. Nitekim kendisi de derneğe niçin bu adın konulduğu yolundaki bir soruyu, "Ancak hür fikirli insanlardır ki vatanlarına faydalı olabilirler" diye yanıtlamıştır."
Reklam
Özgürlük ve bağımsızlıktan yoksun bir ulus için, yaşamanın ne anlamı, ne de zevki vardır.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.