Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Atatürk'ün İhtilal Hukuku

Taha Akyol

Atatürk'ün İhtilal Hukuku Sözleri ve Alıntıları

Atatürk'ün İhtilal Hukuku sözleri ve alıntılarını, Atatürk'ün İhtilal Hukuku kitap alıntılarını, Atatürk'ün İhtilal Hukuku en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mustafa Kemal'in zihninde cumhuriyet bulunduğunu ilk sezen, sadrazam Ahmet İzzet Paşa olmuştu. Ama Mustafa Kemal, cumhuriyet fikrini Ekim 1923'e kadar "milli sır" halinde saklayacaktı.
Sayfa 303Kitabı okudu
Mustafa Kemal Paşa:
Kan ile yapılan inkilaplar daha sağlam olur, kansız inkilap ebedileştirilemez.
Sayfa 225Kitabı okudu
Reklam
Lozan Anlaşması'nda Osmanlı İmparatorluğu' nun akdettiği anlaşmalara nispetle bir yenilik vardır ve bu yenilik Lozan Anlaşması'nda genel olarak Türkiye' ye diğer devletler gibi muamele edilmesi ve eşit tutulmasıdır.
Sayfa 288Kitabı okudu
İsmet Paşa, Ankara'ya çektiği 27 Ocak 1923 günlü gizli telgrafta "Musul'dan feragat ederek sulh aramak" için izin istiyor. İngiliz istihbaratı bunu öğreniyor. Musul konusunda Türkiye'ye vermeyi düşündükleri tavizlerden vazgeçiyorlar.
Sayfa 231Kitabı okudu
"Mustafa Kemal zaferden sonra "serbest bir millet ferdi" olacağını söylemişti ama zafer ona Milli Mücadele yıllarında bile sahip olmadığı üstün bir otorite, muazzam bir karizma kazandırmıştı. Şevket Süreyya'nın yazdığı gibi, halk zaferin bütün hak ve (manevi) ganimetlerini birden ona mal etmişti. Halkın nazarında o artık "milletin sinesinde bir ferd-i mücahid" olmaktan çıkmış, milletin manevi rızasıyla milletin üstünde bir varlık haline getirilmişti." (s. 200-201)
Reklam
İsmet İnönü:
Lozan'da Fransızlara biz halkın nesi varsa yüzde 40'ını aldık dediğim zaman, adamların gözleri fal taşı gibi açıldı. Hayrerler içinde, nasıl aldınız, nasıl yaptınız diye sordular. Aldık, başka çaremiz yoktu; muharebeyi kazandık dedim.
Sayfa 173Kitabı okudu
"Mustafa Kemal, bütün ömrünce kuvvetler birliğini savunmuştur; bu onun mizacına, yetkileri elinde tutma ve yönetme hırsına da uyuyordu. Bütün devrimciler böyledir."
Men-i İsrafat Kanunu 11 Kasım 1921
Düğünlerde çeyiz gösterilmesi, çeyizlere iki giyimden fazla elbise konulması, düğün boyunca bir günden fazla çalgı çaldırılması ve ziyafet verilmesi, köçek oynatılması, nişan törenlerinden ağırlık verilmesi israf sayılarak yasaklanıyor.
Mustafa Kemal gençliğinden beri uzak bir ideal olarak inandığı cumhuriyete giden yolda kurmayca hareket etmiştir. Yeri gelmiş cumhuriyete karşı olduğunu söylemiş, zamanı geldiğinde devrimci atılganlığıyla bir gecede karar verip ertesi gün cumhuriyetin ilanını gerçekleştirmiştir.
Sayfa 303Kitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal:
Milleti teşkilatsız ve hedefsiz bırakamayız. Bırakırsak millet daima elimizden çıkar ve biz arzularımızın daima teorik kaldığını görürüz.
Sayfa 223Kitabı okudu
Halide Edip Adıvar:
İzmir'i aldıktan sonra biraz dinlenirsiniz Paşam. Çok yoruldunuz. - Dinlenmek mi? Yunanlılardan sonra birbirimizle kavga edeceğiz, birbirimizi yiyeceğiz!
Sayfa 201Kitabı okudu
Aynı kanundan isteriz
Birinci Meclis döneminde çıkarılan ve ülkenin içinde bulunduğu şartları çok güzel yansıtan bir kanun da 11 Kasım 1920 günü kabul edilen Men-i İsrafat Kanunu'dur. Düğünlerde çeyiz gösterilmesi, çeyizlere iki giyimden fazla elbise konulması, düğün boyunca bir günden fazla çalgı çaldırılması ve ziyafet verilmesi, köçek oynatılması, nişan törenlerinden ağırlık verilmesi israf sayılarak yasaklanıyor!
Basında "hangi cumhuriyet" tartışması
Görülüyor ki , Cumhuriyete karşı saltanatçı bir akım yok. Sadece cumhuriyetin o zaman demokrasi anlamında kullanılan milli hakimiyet ilkesine uygunluğu ve cumhurbaşkanının yetkilerini tartışmaktadır. Devrimci cumhuriyetle liberal cumhuriyet tartışmasıdır bu. Başka bir deyişle Rousseau'nun cumhuriyeti ile Montesqueis'nün cumhuriyeti çatışmaktadır.
Sayfa 336Kitabı okudu
Mustafa Kemal:
İstiklal Harbi'ni, nasıl emirlerimle başardıksa, bundan sonrasını da ondan başka türlü olamaz!..
Sayfa 253 - Nisan 1924Kitabı okudu
51 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.