Ateşler – Marguerite Yourcenar
Ateşler, Marguerite Yourcenar’ın aşk acısı çekerken yazdığı, mitolojiyle harmanlanmış bir kitap. Yazar, Antik Yunan mitolojisindeki kahramanların hikâyelerini kendi duygularını anlatmak için kullanıyor. Ancak kitap bir roman gibi akıcı değil, daha çok şiirsel ve felsefi bir anlatı.
Kitapta Truva Savaşı’ndan Medea’ya, Antigone’den Sapho’ya kadar birçok mitolojik figür yer alıyor. Ama bu karakterler klasik hikâyelerindeki gibi değil, Yourcenar’ın gözünden aşkla ve acıyla yoğrulmuş şekilde anlatılıyor. Aşkın tutkulu, yakıcı ve çoğu zaman acı veren yönüne odaklanıyor. Dili oldukça ağır ve süslü, bu yüzden kolay okunur bir kitap olduğunu söylemek zor.
Bazı alıntılar ise kitabın duygusunu çok iyi yansıtıyor:
“Sevdiğimiz insanı kaybetmekten korkmakla onu kaybetmek arasında fark yok.”
“İnsan, yalnızca sevdiğinde yaralanabilir.”
"İnsanların çoğu çürür, pek azı ölür."
"Delinin suçu kendini tercih etmesidir."
"Şeylerin esrarengiz çekirdeğine yaklaştım, tıpkı geceleyin insanın bazen bir yüreğin yakınında olması gibi."
"Aç değilim: Bu akşam hayatımı bir türlü hazmedemiyorum. Yorgunum: Hatırandan yakayı sıyırmak için bütün gece yürüdüm. Uykum yok: Ölüm için bile iştahım yok."
Kitapta derin ve etkileyici cümleler var ama hem dili hem anlatımı hem de mitolojiye olmayan ilgim yüzünden bana pek hitap etmedi.