Tanrı'nın Kırbacı

John Man
Ocak 2016
Yakamoz Yayınları

2021 21. kitabı
Attila gibi büyük bir Türk cihangirinin devrine ve kişiliğine ilk defa bir Türk gözüyle bakmış, Batı dünyasının “geçtiği yerde ot bitmez” diye karaladığı bir devlet adamı ve kumandanını Türk gözüyle tasvir etmiştir.
2018 234. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2018 02:26
Tarihi kitapları sevenlere tavsiye ederim.Kitap 4.yy ve 5.yy başlarını anlatıyor. Vizigotlarla Romalıların karşı karşıya geldiği dönemlerde bir Hun İmparatorluğu ortaya çıkar.Atilla 20 yıl boyunca Hun İmparatorluğuna yön vermiştir.Göçebe hayatı yaşayan Hunlular daha çocuk yaşlarda at üstünde ok atmaya çalışırlar ve bu yetenekleri onları savaşlarda üstün kılar. Öyle ki at üstünde yiyor at üstünde uyuyabiliyorlardı. Roma'ya da çok saldırı ve kuşatma yapmışlardı.Oklar ve yapımı uzun zaman alan kuvvetli yaylar hakkında da bilgiler verilmiş.
2018 21. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2018 00:00
İlk bölümümüz ‘Tehdit’ kısmında Hunlar ve Attila öncesi Batı ve Bizans durumu ele alınıyor. Yaşayışları ve Hun Türklerini nasıl gördüklerine değiniliyor. Hatta bununla ilgili yazarımız Ammianus’tan alıntı yaparak; ‘Uzak diyarların birinden çıkıp, yolunun üzerindeki her şeyi yüksek dağlardan kopup gelen bir kasırga gibi kökünden söken hiç bilinmeyen bir ırk’ olarak tanımlamış. Tabi Hun insanları Avrupa tarafından nasıl görülüyordu derseniz bunun karşılığı olarak yazarımız tam sayfa 67de buna cevap veriyor. “Bunların hemen hemen hepsi tam bir saçmalık” * Ammianus kimdir diye merak edenlere hemen kısaca ekleyelim. Kendisi Romalı bir tarihçi olup İmparator Iulianus ile birlikte Pers seferine katılmıştır. 31 kitaplık bir Roma tarihini de yazabilmek o dönemde çok büyük başarıdır bana göre. Kitap, İlk Hun İmparatoru olarak Balamer veya Balamur ismini vermiş, benim bildiğim bu isim Teoman olmalı; en iyi dönemini de Şanyu (Chan-Yü) yani Motun (Mete) döneminde yaşamışlardır. Ancak benim anlamadığım nokta bu 2 tezatlık nasıl olabilirdi ? Tabi bir de bizim bildiğimiz şekilde Balamir olarak geçen efsane adamımız var ki döneminin 10 tümenlik askeri (100000 asker galiba) sahipti ama bu kişi de yani BALAMİR, Mete’nin 15. göbekten torunu olarak kayıtlarda geçer. Bu kısım bayağı kafamı karıştırsa da ne yapalım yazılı tarihimiz fazla olmayınca eldeki tüm bilgileri karşılaştırmamız gerekiyor. Diğer bölümümüz ‘Rakipler’ ise, Uldız (Uldin) dönemiyle başlayan bir kısım. Burada bilmemiz gereken Hunlardan günümüze yazı vs gelmediği için tamamen yabancı kaynaklar ve ilk Hunlarla karşılaşanların tuttuğu notlardan günümüze kalanlarının değerlendirilmesiyle yazılanlar olduğu. Tabi burada dış ilişkiler olsun, Doğu Roma’nın, Batı Roma ile anlaşılarak baskı altında tutulması olsun bilindik olaylar
Bilimsel Tarih Kitabı
2022 8. kitabı
Tavsiye ederim. Çünkü objektif anlatılmış. Diğer profesörler gibi Türklerin barbar olduğunu vurgulamak yerine bunu inkar ediyor ve ne kadar da iyi ve zeki bir toplum olduğunu anlatıyor. Okuyunca biraz sıkılabilirsiniz çünkü bilimsel bir kitap aslında. Hikaye değil.
Bilim
2018 17. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2018 20:18
Hunlar ve Attila'yı konu alan oldukça güzel bir eser. Sade, akıcı bir dille yazılmış. Bu sebeple oldukça anlaşılır ve okurken insanı sıkmayan bir kitap. Sadece Hunları değil onların etkileşimde bulunduğu başta Roma İmparatorluğu olmak üzere pek çok devlet ve kavimi de anlatılıyor. Attila'yı ve kurduğu büyük devleti anlamak için tavsiye edebileceğim bir kitap.
2021 7. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2021 08:44
Kendini "Tanrı'nın kırbacı" olarak adlandıran Attila'yı konu alan bu kitap, size kazandığınız zaferleri bir vizyon ve kültür ile evlendirmediginiz takdirde bu zaferlerin ne kadar geçici olacağını net bir şekilde göstermektedir.
2022 67. kitabı
Atilla'dan daha cok coğrafi bölge konusunda bilgi veriyor .Romali tarihçilerin ağzından barbar bir adam olarak anlatılmış yazar da bu tarihçilerin söylemlerini kendisi yorumlamış ben istediğim bilgilere ulaşamadım savaşları toplumu yaşayış tarzı askeri ve idari hayatına dair bilgiler bulamadım roman tadında okunabilecek bir eser yazar akıcı dille kitabı sevdiriyor .Sanırım ben fazla bilgi bekledim yazarın iki kitabı daha var elimde cengizhan ve kubilay bakalım onlar nasıl cıkacak ?
Tanrının Kırbacı
2019 14. kitabı
Okunma: 16 Mart 2019 10:52
Avrupayı titreten büyük TÜRK, ATTILA. Kitap birkaç kısım dışında özenle hazırlanmıştı. Biraz ağır da olsa anlatım, sıkılmadım. Lakin bazı yerlerde yazarın eksik bilgiye sahip olduğu kesindi. Puanı bu yüzden kırdım. Motun yani meteden yoldan geçen bir yabancı gibi bahsediyordu. 209 yılını, onlu sistemi anlatmış ama ne devletini ne ırkını belirtmemiş. TÜRK yazmak çok mu zordu anlamış değilim. Ayrıca bir iki yerde Roma ağzı ile yazdığını düşünüyorum. Objektif gelmedi. Birkaç hatası dışında gayet akıcı bir Kitaptı. 7/10
2019 1. kitabı
John Man, dönemin karmaşık halini oldukça detaylı bir şekilde ele alıyor. Attila'nın Batı ve Doğu Roma'ya yaptığı seferler, Batı Roma'daki iç karışıklıklar ve Germen kabileleri hakkında birçok bilgiye sahip olabileceğiniz kitap lakin anlatım dili ağır. Yanlışlık ve eksiklikler bulunsa da tarih ve Attila meraklarının okumasını tavsiye ettiğim bir kitap.

John ManYazar · 6 kitap
John Anthony Garnet Man (15 Mayıs 1941 doğumlu), İngiliz tarihçi ve seyahat yazarıdır. Özel ilgi alanları Çin, Moğolistan ve yazılı iletişim tarihidir. Tarihi anlatıyı kişisel deneyimle birleştirmede özel bir zevk alır.