Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Aydınlık ve Dindarlık

Abdülkerim Sürûş

Aydınlık ve Dindarlık Gönderileri

Aydınlık ve Dindarlık kitaplarını, Aydınlık ve Dindarlık sözleri ve alıntılarını, Aydınlık ve Dindarlık yazarlarını, Aydınlık ve Dindarlık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Bismillahirrahmanirahim. Dinî aydınlık, dinî olmak ve aydın olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Dinî aydınlar, hem moderniteyi, hem dini kendilerine dert edinen kişilerdir. Aydınlar genelde, gelenek ve modernite arasındaki sınırda hareket ederler. Bana göre “din” geleneğin, “bilim” de modernitenin en önemli ögesidir. Bilimlerden sadece temel bilimleri değil, belki bilim artı teknolojiyi ve bunların anası olan modern düşünceyi kastediyorum. Dolayısıyla dinî aydınlar yeni, yani modern bir düşünceye sahip olan dünyada, dini, akıl ve mantıkla savunulabilecek bir şekilde tanıtma ve böylelikle onu koruma yanlısıdır. Aslında, bu “dindar aydının” işidir. Ben Aydınlık ve Sırları Bilme kitabımda “dindar aydın”ın birçok özelliğini belirtmiştim. Bu özellikler bazen aydın özüne, bazen dinilik özüne bazen de dindar aydınların davranışlarına dayanıyor.
Aydınlık ve Dindarlık
Aydınlık ve DindarlıkAbdülkerim Sürûş · Kıyam Yayıncılık · 19907 okunma
Düşünce
İster dini düşünce, ister din dışı düşünce olsun, bütün dü- şünceler aydınlığı ister.
Reklam
Müslüman Hayatı
Eğer Müslümanca yaşamak istiyorsan Bunun Kur’an’la yaşamaktan başka yolu yoktur .
Gerçek şudur ki, "özgürlük", özellikle de “düşünce" alanında, o mutlakçı heveslerden nasiplenemez. Özgür düşünceden dem vuranların tümü, aslında kabul ettikleri düşüncelere engel ve ayakbağı olan düşücelerden azad olma amacı güden kişilerdir. "Olmayan bir yerden yürüyüşe çıkılamaz [ olmayan yer, yürüyüşün başlangıç noktası olamaz] ve bütün düşüncelerden azad olunamaz.“ Bu, oldukça temel hakikatlardan biridir. Hiçbir varlık var olmasını sağlayan esaslardan ve varlığının gereklerinden hiçbir zaman özgür olamaz. Varsayın ki "özgür bir insan" olmak istiyorsunuz. İnsan kendi "insanlığından" azad olamaz ki! "Her şeyden ve bu arada insanlığımdan da özgür olmak istiyorum." diyen ve insanlığının ona ayakbağı olduğuna inanan kişi anlamsız sözler söylüyor demektir. Çünkü özgür olmakla sıfatlanabilmesi ve özgürlüğü tadabilmesi için ne de olsa bir mevcudun varlığına ihtiyaç vardır ve bu iş için kişinin kişi olarak var olması gereklidir. Eğer kişi kendini herşeyden ve bu arada var olmaktan da azad ederse, gayrı geriye özgürlüğü tadacak ve ondan istifade edecek biri kalmaz; Bu nedenle de, "mutlak düşünce özgürlüğünün de bir efsane olduğu", hiç kimsenin hiçbir zaman mutlak anlamda fikren özgür olmayacağı ve bu av'ı hiç kimsenin avlayamayacağı ortaya çıkmaktadır.
Sayfa 35 - undefinedKitabı okudu
Özgür düşünceden dem vuranların tümü, aslında kabul ettikleri düşüncelere engel ve ayakbağı olan düşüncelerden azad olma amacı güden kişilerdir.
Acaba tam anlamıyla özgür düşünmek mümkün müdür? Acaba özgür düşünceden dem vuranlar da belirli görüşleri kabul edip onlara bağlanmamışlar mı?
Reklam
Düşünmekten korkuyoruz. Her ne kadar en kolay iş sanılıyorsa da, aslında insan için en zor iş, düşünmektir. Bu nedenle de, bizi düşünme şerrinden koruyup güçsüz omuzlarımızın düşünme ve yorumlama yükünü indirmesi için düşünmekten kaçıp kolaycı teorilere sığınıp sığınmadığımızı her zaman araştırmamız gerekmektedir.