Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aziz Petrus'un Şemsiyesi

Mikszath
Yaşamı kelimelere dökmek, üstat işidir. Elinizdeki romanın sayfalarını çevirdikçe Kalman Mikszath’ın ne kadar büyük bir yazar olduğunu şaşırarak ve sevinerek fark edeceksiniz. Şaşıracaksınız çünkü bugüne kadar neden bu yazardan haberim olmadı diye hayıflanacaksınız. Sevineceksiniz çünkü ne güzel rast geldi de elime bu roman geçti diyeceksiniz. Ne yazık ki edebiyat için de, merkezin onayını almayan yazarların kişisel kütüphanemize ulaşması çok zor gerçekleşiyor. Oysa gerek Avrupa’nın çeperinde, gerekse dünyanın geri kalanında çok iyi romancılar var. Yeni İnsan olarak özellikle Macar Edebiyatı’na özel bir ilgi gösteriyoruz. Avrupa’nın yaylasında konumlanmış bu tanıdık halk ve onun hikayeleri öylesine damıtılmış, öylesine bizden ve bir o kadar da şaşırtıcı ki kulak kabartmamak olmaz. Aziz Petrus’un Şemsiyesi, bir mucize ile başlıyor. İşte tam o anda okur kendini sırtına yediği bir tekme ile uçaktan atılmış ve paraşütü yeni açılmış gibi hissediyor. Hikaye büyük bir ustalıkla devam ettikçe, okur da paraşütü ile gökyüzünün değişik renkleri arasından süzülerek inmeye başlıyor. Belli ki okurun ayakları yere basacak ve bütün bu mucize düşüncesinin halk arasında yaygın herhangi bir batıl inançtan farklı olmadığı anlaşılacak. Tam bunu anladığınız sırada bu kez aman ayaklarım yere basmasın, ne olur bu roman bitmesin diye düşünmeye başlayacaksınız. Belki daha yavaş okuyacak ve hatta sadece kitap bitmesin diye kısa ve anlamsız aralar vereceksiniz. Edebiyatın bu büyülü dünyasına okuru ancak ustalar sokar. Kalman Mikszath böylesine bir üstat, siz de hemen ilk bölüm biterken, ona hakkını teslim edeceksiniz. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Mikszath
Mikszath
Çevirmen:
Necmi Seren
Necmi Seren
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 4 dk.Sayfa Sayısı: 214Basım Tarihi: Temmuz 2018Yayınevi: Yeni İnsan Yayınevi
ISBN: 9789752498587Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
214 syf.
9/10 puan verdi
Şemsiyenin Hikayesi
Macar Edebiyatı fazlasıyla farklı bir kulvar olmasına rağmen Türk okurunun ilgisini çekecek bir kitap Türkçe'mize kazandırılmış. Hikayede yabancı olunamayan, ülkemizle çağrışım yapmamıza vesile olacak, fazlasıyla malzeme var. Ayrıca hikayenin sıcak ve samimi havası, mizahi faktörlerin eşliğinde okuru adeta kendisine bağlıyor. Tabii ilk satırdan son satıra kadar merakı canlı tutan güzide anlatıyı da söylemeden geçemeyeceğim. Kalman Mikszath efsane bir eser vücuda getirmiş. Kitabın arka kapağı okumak adetimdendir. İlk orayı okuyup fazlasıyla iddialı buldum ama okuduktan sonra bu iddialı yazıya yüzde yüz hak verdiğimi gördüm ve arka kapakta dediği gibi nasıl oldu da bu romanı daha önce fark etmedim. :) Ha her şey bu kadar güzel değil elbette eserde azımsanmayacak kadar yazım yanlışı mevcut (Keşke olmasaydı)
Aziz Petrus'un Şemsiyesi
Aziz Petrus'un ŞemsiyesiMikszath · Yeni İnsan Yayınevi · 201819 okunma
Reklam
214 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Selamlar. Farklı ülkelerin edebiyatlarına ilgi duyan bir okur olarak, bugün Macar Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Kalman Mikszath’ın Aziz Petrus’un Şemsiyesi kitabından bahsedeceğim sizlere. Yerel halk hikayelerini dinliyormuş hissi uyandıran roman, kırmızı bir şemsiyeyi anlatıyor aslında. Küçük Veronka’yı mucizevi şekilde yağmurdan koruyan kırmızı şemsiye, hoyrat lakaplı Pal Gregorics’ın hiçbir zaman yanından ayırmadığı şemsiyeye evriliyor ve Gyuri karakteri gibi birçok insanın hayatına dokunuyor. Ana karakter olmayan eserde, temel unsuru şemsiye saymak mümkün. Çünkü kitap boyunca kurgu, şemsiyenin etrafında dönüyor. Bu şekilde yazar, bir romandan ziyade, ince bir ustalıkla örülmüş uzun hikayeleri bir araya getiriyor. Köy tasvirlerinde oldukça başarılı olan yazar, Macar kültürü hakkında bilgi edinmemizi de sağlıyor. Küçük burjuvayı özellikle ele alan Mikszath, mizahı da kullanarak okura farklı bir üslup sunuyor. İki gencin aşkını, Macar kültürü izlerini ve alaycı tasvirleri okumak isteyen herkese kesinlikle tavsiye ederim.
Aziz Petrus'un Şemsiyesi
Aziz Petrus'un ŞemsiyesiMikszath · Yeni İnsan Yayınevi · 201819 okunma
214 syf.
·
Puan vermedi
Kalman Mikszath’ın Macar edebiyatına kazandırdığı romanı Aziz Petrus’un Şemsiyesi yazar olarak ünlendiği dönemde yazdığı başarılı eserlerindendir. Hatta 1910 yılında dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı’nı yapmış Theodore Roosevelt, kitaptan aldığı keyfi bizzat söylemek adına Avrupa seyahati esnasında Kalman Mikszath ile görüşmüş ve kitaba olan hayranlığını dile getirmiştir. Aziz Petrus’un Şemsiyesi’nde, hikayeyi toplumdaki küçük kusurları, alaycı bir şekilde dile getirerek anlatmış. Mikszath, karakterleri, halkın içinden alarak mizahi ögelerle zenginleştirmiş. Macar günlük hayatının gelenekselliğini, günümüzde de rahatlıkla okunacak sadelikle başarıyla işlemiştir.
Aziz Petrus'un Şemsiyesi
Aziz Petrus'un ŞemsiyesiMikszath · Yeni İnsan Yayınevi · 201819 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.