Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tanzimat Romanının Epistemolojik Temelleri

Babalar ve Oğullar

Jale Parla

Babalar ve Oğullar Yorumları ve İncelemeleri

Babalar ve Oğullar yorumları ve incelemelerini, Babalar ve Oğullar kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Babalar ve Oğullar puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.610 üzerinden
39 Kişi · 8 İnceleme
157 syf.
·
Puan vermedi
·
8 saatte okudu
Tanizmat dönemi romanının o acılı geçişini , dönemin şartlarını batıya yönelimin doğru ve yanlış yönlerini Baba ve Oğul figürü üzerinden çok güzel bir şekilde ele almıştır Jale Parla. Baba figürü Osmanlı Devletidir ve dönemini genel zihniyet anlayışıdır. Oğul ise dönemin yazarlarıdır diyebiliriz. Oğullar babaları olmadan yanlış yollara sapabildiklerinden hep bir babaya ihtiyaç duymuşlardır. Bu batıya tam anlamıyla yönelim tehlikeli görülmüş hatta Ahmet Mithat " Milletin Babalığını" yüklemiş bir padişah özlemi taşır. Eserin sonunda ise Araba Sevdası'na epeyce yer verir değerlendirir. Tanzimat dönemini ve romanı arasındaki ilişkiyi kafada net bir şekilde tasarlar nitelikte bir eser .
Babalar ve Oğullar
Babalar ve OğullarJale Parla · İletişim Yayıncılık · 2014159 okunma
157 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Jale Parla'nın Tanzimat romanlarını incelediği eseri. Bu kitap bence Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri tarafından muhakkak okunmalı. Kitapta Namık Kemal, Ahmet Mithat, Recaizade Mahmut'un eserlerinden bahsediliyor. Tanzimat romanındaki ortak özellikleri eserlerden alıntılar yaparak başarılı bir şekilde gözler önüne sermiş. Baba faktörünü, romanlarda baba olmadığında evlatların nasıl bocalayarak yanlış yollara saptığını ve bunu Osmanlı ile bağdaştırarak anlatmış. Son bölümünde ise Araba Sevdası'nı ayrıntılı olarak incelemiş. Derslerde yararlanacağım bir kaynak kitap. Notlar alarak okudum. Keyifli okumalar.
Babalar ve Oğullar
Babalar ve OğullarJale Parla · İletişim Yayıncılık · 2014159 okunma
Reklam
157 syf.
·
Puan vermedi
·
160 günde okudu
Türk romanın doğuşunu inceleyen bir yapıt denebilir ki Tanzimat romanlarını incelemiştir. Edebiyat açısından kitaplığınızda bulunması gereken bir eser bence. Kitabı okurken eserler üzerine yapılan yorumlarda öyle ayrıntılar var ki dikkat çekilen, düşünmeden edemedim, incelenen söz konusu eserlerin yazarları gerçekten bu ince ayrıntıları hesaplayarak mı yazdılar, ya da öylece yazdılar da eserleri inceleyen otoriteler üstlerine vazife alarak bu ayrıntıları yazarın hesapları gibi ortaya döktüler. Biraz çelişkiye düşsem de, inancım hiçbir şeyin hesapsız yazılmadığı üzere. Kitabın sonunda üç sayfalık kaynakça var ki bu da eser hazırlanırken harcanan emeği gösteriyor. Dolayısıyla önemli bir kitap, tavsiye ederim. Tek sıkıntı, kitap içinde değinilen eserlerden yapılan alıntılar ki üzüntü verecek derecede anlayamadığım, anlayamayacağınız -bir nesil olarak koptuğumuz- bir dilin olması.
Babalar ve Oğullar
Babalar ve OğullarJale Parla · İletişim Yayıncılık · 2014159 okunma
157 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Tanzimat dönemi romanının doğduğu sancılı süreci yazar ve önde gelen eserlerini o dönemin bakış açısıyla incelemiştir. Eserin adındaki "Baba" koruyucu ve yol gösterici bir figür olarak işlenmiştir. "Baba" Osmanlıdır. Batıya özenme, ahlaki çöküş, yanlış Batılılaşma, Baba eksikliği üzerinde verilir. Özellikle N.Kemal, A.Mithat, Samipaşazade eserlerini bu yönde kaleme almışlardır. "Oğul" ise o dönemin asi yazarlarıdır. Bu dönemde Beşir Fuad'ın pozitivist ve dine karşı olan fikirleri onu diğer yazarlar arasında ayrı bir konuma almıştır. Beşir Fuad'ın intihar edip, sürecini kaleme alması, edebiyat camiasında derin bir yankı oluşturmuştur. Bir diğer oğul ise Recaizade'dir. Yazdığı realist romanda kendi tezini çürütmeye çalışır. Dönemin romanlarına geniş yer verilen bu kitap, Türk edebiyatında romanın doğuş sürecini merak edenler için çok kıymetli bir başucu kitabı olur.
Babalar ve Oğullar
Babalar ve OğullarJale Parla · İletişim Yayıncılık · 2014159 okunma
157 syf.
·
Puan vermedi
1839 da Tanzimat’ın ilanıyla romanlarımızda birtakım yönelmeler olur. Bu yönelmeler ya tamamen Batıyı almak ya da kendi özümüzle devam ettirmek şeklinde iki kola ayrılır . Burada asıl sorun yönelim şekilleri değil , her iki türün de aslında geçerli bir çözüm vermeyeceğidir . Tamamen Batıyı benimseyemeyeceğimiz gibi kendi kültürümüzle de bir götüremeyiz ancak , bu yeniliklere karşı yerinde saymak da olmaz . Tek çözüm öze göre yeniliktir . Kendi değerlerinden doğan yenilikler Batının getireceği değerlerden daha zengin ve daha temellidir . Bu soruna Mehmet Kaplan “Nesillerin Ruhu” adlı eserinde de değinmiştir ve oldukça da haklı bir görüştür . İşte bu arayışlar ve yönelimler de sanatçıları bu perspektiften baktırır . Bir eksiklik , boşluk içine düşen sanatçılar “Baba” kavramı altında eksik yönü vurgulayıp eserlerindeki karakterleri de bu şekilde yansıtırlar ki Jale Parla eserini bu çerçeve de oluşturup buna yönelik örneklemelerde bulunmuştur . Dönem eserlerindeki karakterlerde genel olarak bir baba boşluğu ya da babanın hiç olmaması onları kötü ve yanlış olaylar içine çeker . Burada baba kendi kültürümüzün özünü temsil eder . Her ne kadar sağlam noktalara değinilmiş olsa da kitapta öne sürülen eserlerden yapılan alıntılar Farsça - Arapça tamlama ve kelimelerden alınmış olması yazarın kanıtlarını hem gölgeliyor hem de okuyucuya kopukluklar yaşatıyor . Bu anlaşılmayan tamlamalar, eseri bir bakıma eksik bırakır .
Babalar ve Oğullar
Babalar ve OğullarJale Parla · İletişim Yayıncılık · 2014159 okunma
157 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Tanzimat Edebiyatının düşünce evrenini roman çerçevesinde çok iyi bir şekilde incelemiş bir çalışma. Mutlak metin Kuran-ı Kerim ve şeriatın sınırlarıyla belirlenmiş bir yenileşme hareketinde Tanzimat sanatçılarının biçimde ve içerikte Batı’ya yakınlaşıp bir yandan da Batı değerlerine karşı çekincelerini eserde görmekteyiz. Teknik olarak kısıtlı ve karakterler yerine tiplerin olduğu romanlarda gerçek anlamda “modern” kabul edilecek tek eser Araba Sevdası olmuştur, bulunduğu dönemin açmazı içinde kendisini hiçlemeyi başarabilen bu eser, Tanzimat kabulleri içerisinde boşlukları görebilmemizi sağlar. Kitabı okurken bir puanı kırmama neden olan şey ise; maalesef bir dizinin bulunmaması oldu. Özellikle teorik metinlerde dizinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum. Bunun haricinde konuyla ilgili olan herkese tavsiye edebileceğim dolu dolu bir kitap.
Babalar ve Oğullar
Babalar ve OğullarJale Parla · İletişim Yayıncılık · 2014159 okunma
Reklam
157 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Jale Parla, Tanzimat romanının yapıtaşlarının kaynağına doğru gidiyor, bunu yaparken sosyolojiden tarihten yararlanıyor. Şahsen yaptığı tespitleri çok yerinde buldum.
Babalar ve Oğullar
Babalar ve OğullarJale Parla · İletişim Yayıncılık · 2014159 okunma